Objavljeno u Nacionalu br. 768, 2010-08-03

Autor: Marko Biočina

NAJBOLJI HRVATSKI VINARI NOVO SLAVONSKO VINSKO ČUDO

Dika iz Feričanaca zvijezda među vinima u Londonu

Tvrtka Feravino slavonskog poduzetnika Ivana Ergovića proizvela je graševinu Dika koja je u Londonu dobila ocjenu 16,5 od mogućih 20 bodova, a na Festivalu graševine u Kutjevu osvojila je zlatnu medalju

Uspjeh i priznanje Ivan Ergović, vlasnik Nexe Grupe, uložio je milijune eura u razvoj vinarije u svojim rodnim Feričancima i sad, nakon
15 godina rada, stječe
priznanje za trudUspjeh i priznanje Ivan Ergović, vlasnik Nexe Grupe, uložio je milijune eura u razvoj vinarije u svojim rodnim Feričancima i sad, nakon 15 godina rada, stječe priznanje za trudGoveđa glava naziv je vinograda i više stoljeća stare vincilirske kuće na sjeverozapadnim obroncimaslavonske planine Krndije u vlasništvu tvrtke Feravino poznatog slavonskog poduzetnika Ivana Ergovića. Upravo je u tom vinogradu uzgojeno grožđe od kojeg je proizvedena graševina Dika. To vino nedavno je osvojilo zlatnu medalju na Festivalu graševine koji se održava u Kutjevu, glavnom natjecanju za vina proizvedena od te, u Hrvatskoj najrasprostranjenije sorte grožđa. Uz to, na prezentaciji hrvatskih vina u Londonu istom je vinu Jancis Robinson, jedno od vodećih imena među svjetskim vinskim kritičarima, dodijelila ocjenu 16,5 od maksimalnih 20 bodova, što je najviša ocjena ikad dodijeljena nekom vinu proizvedenom u Slavoniji. Ta priznanja dodijeljena graševini Dika najveći su dosadašnji uspjeh vinarije Feravino i njezina vlasnika Ivana Ergovića, koji je u posljednjih 15 godina uložio milijune eura da nekoć zapušteni i devastirani vinski podrum u malom slavonskom mjestu Feričancima, desetak kilometara od Našica, pretvori u vodeću hrvatsku kontinentalnu vinariju.


ERGOVIĆ, 54-GODIŠNJI INŽENJER strojarstva rodom iz Feričanaca, u posljednjih dvadeset godina je od Našicecementa, srednje velike slavonske tvornice cementa, izgradio Nexe Grupu, najveći regionalni poslovni sustav za proizvodnju građevinskog materijala koji objedinjava 26 kompanija, zapošljava više od 3000 ljudi i posjeduje goleme proizvodne pogone u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ipak, premda je bogatstvo i ugled stekao u građevinskoj industriji, možemo ga smatrati predvodnikom trenda da uspješni hrvatski poduzetnici novac zarađen u svojim temeljnim djelatnostima sve više ulažu u poljoprivredu. Ergović posjeduje i poljoprivredno poduzeće Osilovac s jednom od najmodernijih mljekarskih farmi u Hrvatskoj. No njegov prvi poduzetnički pothvat u poljoprivredi bila je upravo kupnja vinskog podruma u Feričancima od poljoprivrednog poduzeća Hana iz Našica 1996. godine. Ergović sebe ne smatra začetnikom ulaganja u poljoprivredu, jer je njegov motiv bio bitno drukčiji od motiva ostalih hrvatskih poduzetnika koji danas ulažu u taj sektor: “Kad sam kupio vinski podrum i osnovao tvrtku Feravino, nisam previše razmišljao o tome da bih od poljoprivrede mogao značajno zarađivati. Seosko sam dijete, odraslo u obitelji koja je živjela isključivo od poljoprivrede. Feričanci su moje rodno mjesto, a vinogradarstvom su se bavili moji roditelji, pa i ja u mladosti. Moja majka bila je najamna radnica u kuriji Mihalović koju obnavljamo. Za tu sam vinariju emocionalno vezan i kad sam odlučio novac zarađen u građevinskom biznisu uložiti u njen razvoj, to sam učinio bez posebne računice o isplativosti. Pokazalo se da su ulaganja, trud i rad na razvoju vinarije bili veći nego što sam uopće mogao očekivati.”

MODERNI POGONI Vinarija Feravino zapošljava 120 ljudi, a proizvodi 900.000 litara vina u modernim pogonimaMODERNI POGONI Vinarija Feravino zapošljava 120 ljudi, a proizvodi 900.000 litara vina u modernim pogonimaVINARIJA FERAVINO DANAS zapošljava 120 ljudi, proizvodi 900.000 litara vina u tehnološki naprednim postrojenjima izgrađenim u Feričancima. Na vinogradima ukupne površine 160 hektara uzgajaju se najviše graševina i frankovka,te bijeli pinot, rajnski rizling, zweigelt i syrah. Osim što puno ulaže u modernizaciju proizvodnje, Feravino je prije nekoliko godina počelo obnavljati obližnju zapuštenu kuriju veleposjedničke obitelji Mihalović. Nedavno je završeno i preuređenje Starog podruma s degustacijskom dvoranom. Uz kuriju i Stari podrum Ergovićeva tvrtka je preuredila i vincilirsku kuću na samom vrhu svog najboljeg vinograda Goveđa glava. Samo u njihovu obnovu uloženo je 8 milijuna kuna, a u posljednjih desetak godina Ergović je na razvoj Feravina potrošio više od 30 milijuna kuna.

IPAK, KAKO PRIZNAJE sam Ergović, velika ulaganja nisu odmah donijela željene rezultate. Kad je 1996. kupio vinariju u Feričancima, ona je bila običan proizvodni podrum. Iako je osnovana 1962., ta vinarija nikad prije toga nije sama flaširala svoje vino i prodavala ga na tržištu, nego se ono prevozilo u Erdut, gdje ga je tamošnja vinarija pakirala i prodavala pod svojom etiketom. Zbog toga je pokretanje vlastite proizvodnje i tržišno natjecanje s okolnim poznatim vinarijama s velikom tradicijom kao što su Kutjevo, Iločki podrumi ili Erdutska vinarija, osim u tehnologiju, zahtijevalo i velika ulaganja u marketing, kao i u enologe i ostale stručnjake koji znaju operativno upravljati komercijalnom vinarijom. No Feravinu je trebalo jako dugo da se svojim proizvodima nametne na tržištu, a Ergović kaže kako je razlog to što se vinski biznis uvelike razlikuje od industrije građevinskog materijala, koja je njegov temeljni posao: “Neosporno je u tome bilo puno lutanja. Ja sam diplomirani inženjer strojarstva, cijeli život u cementnoj industriji, gdje su pravila puno jednostavnija. Mi smo se u tom biznisu naučili stalnom ulaganju u nove proizvodne tehnologije i povećanje kapaciteta, svjesni kako to uvelike donosi poslovni uspjeh. Zato smo to isto učinili i u Feričancima. Ipak, pokazalo se kako u vinarskoj industriji to nije dovoljno, usprkos novim tehnologijama, modernim podrumima i punionicama, vino i dalje nije bilo na razini koju smo željeli. Dakle, modernu i uspješnu vinariju ne možete izgraditi ako ne uložite u nova postrojenja, bačve, punionice i ostalu procesnu opremu, ali uz to morate imati i jako puno znanja. Mi tih znanja nismo imali, no bili smo uporni, stalno smo ulagali u nove tehnologije i školovali ljude. Upravo zato možda se ova nagrada za najbolju graševinu može smatrati vrhuncem tog 15-godišnjeg ciklusa.”

ULAGANJE U KVALITETU U posljednjih desetak godina Ivan Ergović uložio je u razvoj vinarije
u Feričancima
30 milijuna kuna - nabavio je najmodernija
postrojenja, angažirao francuske konzultante i
zaposlio vrhunske
stručnjakeULAGANJE U KVALITETU U posljednjih desetak godina Ivan Ergović uložio je u razvoj vinarije u Feričancima 30 milijuna kuna - nabavio je najmodernija postrojenja, angažirao francuske konzultante i zaposlio vrhunske stručnjakeU tom razdoblju dva su ključna događaja obilježila razvoj vinarije u Feričancima. Prije šest godina Ergović je, nezadovoljan načinom na koji se tvrtka razvijala, kao konzultante unajmio vinske eksperte iz Francuske koji su izradili strategiju razvoja kvalitete i tržišnog nastupa tvrtke. Otada pokušava postati vodeći kontinentalni proizvođač crnih vina. A prije tri godine direktor Feravina postao je Mladen Perak, bivši komercijalni direktorvinarije u Kutjevu. Pod njegovim vodstvom tvrtka je započela novi razvojni ciklus, lani je otvoreno novo postrojenje za kontroliranu fermentaciju crnih vina vrijedno 8,6 milijuna kuna, no zanimljivo je da je najveće priznanje vinarija dobila za bijelo vino.

ERGOVIĆ KAŽE DA SE Perakov angažman nakon godina ulaganja pokazao ključnim: “Mnogi me pitaju koliko sudjelujem u radu Feravina. Budući da je vino nagrađeno, rado bih rekao da sam sudjelovao u njegovoj proizvodnji, ali to nije točno. Iako sam kao mladić radio u vinogradu, nisam toliki znalac da bih nešto mogao sugerirati stručnjacima koji rade u vinariji, a za to nemam ni vremena. Uvijek sam se u svim svojim tvrtkama ravnao prema načelu da svatko treba raditi ono za što je obrazovan. Moja je velika sreća da je prije tri godine u našu vinariju stigao gospodin Perak. Mi smo već imali strategiju razvoja koju su izradili francuski stručnjaci, no ljudi koji su prije Peraka vodili Feravino nisu imali energije da je provedu u djelo. Perak je u tome uspio i to je temelj nagrada koje smo počeli osvajati.”

IAKO SU MNOGI OČEKIVALI da će nakon Feravina Ergović pokušati kupiti još neke slavonske vinarije, to se nije dogodilo. Iako je svojedobno bio zainteresiran za Iločke podrume, na kraju je od toga odustao, a izvjesno je da to neće činiti ni ubuduće: “Već sam rekao da nisam krenuo u vinarstvo radi velikog biznisa, nego u želji da u rodnom mjestu napravim nešto dobro. Zbog toga se neću širiti, ali planiram i dalje ulagati u Feričance. Zapravo, čini mi se da tek sada, nakon 15 godina rada, možemo ostvariti svoje planove. U narodu se kaže da sreća prati hrabre i mislim da se to upravo nama dogodilo. Godinama smo ulagali ogroman novac i dogodilo nam se da smo nagradu dobili upravo sada kad nam je proizvodnja modernizirana i povećana. Tako smo došli do situacije da nam potražnja za vinima raste u situaciji kad mnogi zbog recesije imaju golemih poslovnih problema i to je najbolja nagrada za sve što smo učinili u proteklih 15 godina.”

Vezane vijesti

Nova pravila i za hrvatske vinare

Nova pravila i za hrvatske vinare

Ovo je zanimljivo i za hrvatske proizvođače vina, jer se odnosi na 2015. godinu, dakle razdoblje kada će Hrvatska već biti godinu i pol članica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika