Objavljeno u Nacionalu br. 768, 2010-08-03

Autor: Ante Mihić

NAJ BOLJI HRVATSKI VINARI VINA FESTIGIA

Vrhunske sorte s istarske crvenice

Nastala njegovanjem probranih sorti na najboljim istarskim položajima, vina Festigia dozrijevaju u barrique bačvama

LOZA ZA VINA Festigia raste u Poreštini od same morske obale pa sve do 270 metara nadmorske visine na
blagim, osunčanim
brežuljcimaLOZA ZA VINA Festigia raste u Poreštini od same morske obale pa sve do 270 metara nadmorske visine na blagim, osunčanim brežuljcimaVrhunska vina Festigia donose priču o Istri, zemlji crvenici te izdvojenim položajima uz more. Nastala su njegovanjem probranih sorti na najboljim istarskim položajima i namijenjena su izbirljivim potrošačima za vrhunske užitke. Dozrijevaju u francuskim barrique bačvicama, što je još više istaknulo njihovu posebnost. Vinogradi se pružaju na položaju Poreštine od same morske obale pa sve do 270 m nadmorske visine, uglavnom na blagim, osunčanim brežuljcima na kojima se loza smjenjuje sa šumarcima i oranicama. Tlo je uglavnom crvenica, a u sjevernome dijelu vinogorja bijelo, po čemu se dijelovi Istre i nazivaju Bijelom, odnosno Crvenom.

Naziv Festigia nalazi se u temeljima hrvatskog nacionalnog identiteta: mozaik na kojem je Eufrazije obrglio svoju porečku biskupiju, odlučan da ju čuva po svaku cijenu, dio je Hrvatske i svjetske najcjenjenije baštine. Festigia je ime za jednu prostoriju u sklopu Eufrazijeve bazilike u Poreču, koja je upisana u listu svjetske graditeljske baštine UNESCO-a 1987. godine., a služila je svećenstvu i ostalim ljudima za proslave, druženja i veselje.


CABERNET SAUVIGNON

Jedna je od najpoznatijih vinskih sorti od crnog grožđa, podrijetlom je iz Bordeauxa, a k nama je stigla najprije u Istru, ponajprije na područje Poreštine i Pazinštine. Cabernet Sauvignon Festigia potječe s položaja Mornarica, tik uz more, na crvenici bogatoj mineralima koji su se pretočili u ovo vino, dajući mu snagu i robusnost. Dozrijevalo je u bačvama od francuskog hrasta. Odlikuje se rubinskocrvenom bojom, intenzivnog je mirisa na šumsko voće, posebice ribiz. Ovo vino nagrađeno je zlatnom medaljom Monde Selection Bruxelles 2010., zlatnom medaljom Emozione dal mondo, Italija 2009. te brončanom medaljom Decanter, London 2009.

MERLOT FESTIGIA

Dolazi s položaja Faragude, koji je 2008. godine iznjedrio vrhunsku kvalitetu. Svake se godine nekoliko položaja na preko 100 ha natječe koji će dati bolju kvalitetu.Vino je odležalo u hrastovim bačvama 12 mjeseci i punjeno je u boce u studenom. Duboke je rubinske boje, intenzivnog mirisa na crno bobičasto voće i višnju. Ovo vino osvojilo je zlatnu medalju Monde Selection Bruxelles 2010., zlatnu medalju Emozione dal Mondo, Italija 2009. te je najbolje ocijenjeno vino po izboru novinara, Emozione dal Mondo, Italija 2009.

CASTELLO FESTIGIA

Ovo vrhunsko vino je kupaža dviju sorti – cabernet sauvignona ima 60 posto, a syraha 40 posto. Odnjegovano je u barriqueu, a krasi ga robusnost caberneta i mekoća syraha. Arome crnog bobičastog voća lijepo su ukomponirane s nježnim mirisom vanilije. Kompleksnog je i bogatog okusa i izrazito harmonično. Vino je nagrađeno zlatnom medaljom u Kanadi 2010., srebrnom medaljom Bacchus Madrid 2010. te brončanom medaljom Decanter 2010.

VINSKI TURIZAM

Agrolaguna je početkom godine otvorila reprezentativnu kušaonicu gdje se uz vođenu degustaciju mogu kušati izabrana vina, maslinova ulja i sir. Nalazi se uz sam podrum u Poreču i uz degustaciju vina nudi i ručak s istarskim poslasticama. Uz prethodnu najavu posjetioci mogu uživati u vožnji vinskom cestom dugom 6,5 km u Funtani i proći lokacije Lokvadic na kojoj su ekološki nasadi Terana, Ferragude, Bezmalinovich, Calegarici, La Ville, Casa Vechia i Carsette.

Vezane vijesti

'Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda'

'Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda'

"Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda, a vina u Međimurju su sjajna" rekao je predsjednik Repulike Ivo Josipović u Štrigovi prilikom posjeta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika