Objavljeno u Nacionalu br. 768, 2010-08-03

Autor: Zrinka Ferina

PREDSJEDNIK SAM KROJI SVOJ STIL

Ured predsjednika nema ni službu ni proračun za odijevanje šefa države

NA TENISKOM turniru u Umagu Ivo Josipović se pojavio u neuobičajeno
ležernom izdanjuNA TENISKOM turniru u Umagu Ivo Josipović se pojavio u neuobičajeno ležernom izdanjuKao pokrovitelj 21. ATP turnira u Umagu, predsjednik Ivo Josipović je u nedjelju, 1. kolovoza, predao pobjednički pokal Španjolcu Juanu Carlosu Ferreru. Bio je to prvi Josipovićev posjet umaškom ATP-u čime je nastavio tradiciju prijašnjih hrvatskih predsjednika koji su obvezno nazočili finalima turnira.

Međutim, mnogi su te večeri komentirali da Ivo Josipović nije nastavio tradiciju svojih prethodnika kad je riječ o odjevnom stilu. Iako je bila riječ o ljetnom sportskom događanju te je ležerniji odjevni stil prihvatljiv, predsjednik države bi, u trenutku predaje pobjedničkog pokala na manifestaciji kojoj je pokrovitelj, trebao izgledati elegantno i u skladu s funkcijom.

A predsjednik Josipović iznenadio je prisutne ipak ponešto odviše ležernim izdanjem: u kariranoj košulji i bež hlačama s crnim remenom, bez sakoa. Poznato je da osim protokola koji u određenim prilikama može sugerirati smjernice oko odabira odjeće, primjerice je li prikladnije odjenuti tamno ili svijetlo odijelo, u Uredu predsjednika ne postoji služba koja bi se sustavno brinula o odijevanju šefa države, a ne postoji ni bilo kakav proračun za predsjednikov izgled.

I dok je Franjo Tuđman previše polagao na svoj stil odijevanja o kojemu se revno brinuo Rikard Gumzej, o izgledu Stjepana Mesića, na koji nije bilo prigovora, punih se deset godina brinula njegova supruga Milka Mesić koja mu je za svaku prigodu birala odjeću. Ivo Josipović je u vrijeme predizborne kampanje brigu o svom izgledu bio prepustio timu iz kampanje te je tada nosio odijela domaćeg proizvođača Siscije, a njegova je supruga za svečanu inauguraciju odabrala Varteksovu marku Estare Culto.

Međutim, čini se, s vremenom se vratio improvizaciji a jedini veći pomak u odnosu na nekadašnji imidž napravio je u odabiru naočala. Zanimljivo je da je predsjednica Vlade Jadranka Kosor dosta uspješno svladala stilske izazove svoje funkcije te je, iako joj ponekad zamjeraju previše nakita, uglavnom primjereno odjevena. U pravilu ona nosi kostime, uvijek dugačkih rukava i uvijek ima čarape. Njen osnovni modni problem su torbe koje su uglavnom prevelike.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika