03.08.2010. / 13:13

Autor: Deutsche Welle

Kobno ljetovanje: Godišnji odmori 'okidači' razvoda

Zajednički godišnji odmor bi trebao biti najljepši dio godine za obitelji i parove. Ali, često upravo tada parovi "zarate", pa im treba hitna pomoć. U švedskom turističkom gradiću Lysekilu postoji takva ambulanta

Godišnji odmor je kao Božić. Sve bi trebalo biti izvanredno lijepo i harmonično, ali vrlo često stvari krenu po zlu. Šveđanka Stina Stahl ima jednostavno objašnjenje za to: zajednički odmor je ekstremna situacija za parove i obitelji. Ona se jako dobro razumije u taj problem, jer vodi ambulantu hitne pomoći u Lysekilu, lijepom turističkom gradiću na zapadnoj obali Švedske, u pokrajini Vöstergötland. Trajektom ide na posao i tvrdi da se, kada je vrijeme ružno, u zraku naprosto osjeti neka negativna atmosfera. I zbog toga je došla na ideju da osnuje posebnu ambulantu hitne pomoći za turiste. Naravno i za lokalce, kada im zatreba.

Zašto baš na odmoru?

Mnogi parovi sjećaju se mjesta na kojima su ljetovali po svađama koje su se tamo između njih dogodile. Loše vrijeme, ružna hotelska soba, loša hrana, prljava plaža - sve su to stvari koje nisu ugodne, ali ne predstavljaju glavni uzrok svađa. Obiteljska terapeutkinja Stina Stahl zna iz iskustva da sukobi obično nastaju iz drugih razloga. „Obično s velikim očekivanjima idemo na godišnji, a kada se ona ne ispune, dolazi nužno do razočarenja", objašnjava ona.

Trećina svih parova u Njemačkoj koji se razvode čine to neposredno nakon godišnjeg odmora. Johann Skog i njegova supruga Annelie znaju zašto. Oni su potražili pomoć u švedskoj ambulanti za parove kako bi spriječili gore. Odmor su planirali provesti na jedrenju sa svoje četvero djece. To naravno podrazumijeva boravak puno ljudi na vrlo malo prostora i to ograničenog. Svatko od njih ima svoje zahtjeve, željei potrebe. Otac Johan na primjer želi na more jer misli da je vjetar pogodan za jednu rundu jedrenja, dok njegova supruga misli da je vjetar prejak a i tako joj je dosadno dugo jedriti. Njegovu suprugu Annelie pak nervira što za svim članovima porodice mora pospremati.

Krivi i kromosomi

Terapeutkinja Stina Stahl ima poludugu, sivu kosu, a uz to nosi neke smiješne naočale i ostavlja utisak da njoj takve stvari nikada ne bi zasmetale. No ona vrlo dobro poznaje agresije i njihove posljedice. „Utjecaja imaju i uloge spolova. Muškarac želi vani, malo rizičnije jedriti, dok bi se žena radije malo povukla i kaže ne, hajde da ne idemo daleko na more. Ukoliko on njezine brige odbaci s riječima 'ma gluposti' ili nekom sličnom izjavom, konflikt je neizbježan. A kada su roditelji u svađi, neminovno se i djeca pokoškaju između sebe, jer i njihovo raspoloženje ovisi o odnosu među roditeljima", objašnjava ona.

"Hitna pomoć" za 10 eura po satu

Savjet iskusne terapeutkinje glasi: razgovor, razgovor i samo razgovor. Važno je, kaže ona, znati što tko želi. "Ponekad se treba usuditi i biti 'nepravedan', dakle ne mora se neminovno uvijek otići u posjetu roditeljima oba partnera samo zato što se uvijek tako radilo", upućuje ona.

Savjetovanje u ambulanti za godišnji odmor košta 10 eura po satu. Telefonski pozivi su besplatni. Ukoliko žele, članovi obitelji mogu doći i pojedinačno. Obitelji Skog "hitna pomoć" u ambulanti Stine Stahl je pomogla. Otac Johann Skog sada se mnogo pragmatičnije odnosi prema sukobima. Ustanovio je, na primjer, da je glad jedan vrlo banalni uzrok zbog kojeg se kod njega i njegove porodice javlja loše raspoloženje, zato će u budućnosti stvari postaviti drukčije: „Ubuduće ćemo se potruditi da se prije svega fino najedemo. Potom ćemo sjesti za stol i razgovarati o tome šta bismo na odmoru sve voljeli raditi". Pritom će kuhati, naravno, njegova supruga. Vjerojatno će je to, poslije tretmana u ambulanti Stine Stahl, manje nervirati.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Razvod sam po sebi nije problematičan za djecu

Razvod sam po sebi nije problematičan za djecu

Razvod sam po sebi nije taj koji može izazvati probleme kod djece, već je to razvod povezan sa sukobom među roditeljima, nedostatkom suradnje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika