04.08.2010. / 15:34

Autor: Hina

U Beogradu održano bogoslužje za srpske žrtve u Oluji

U izjavi koju prenosi srbijanska agencija Beta, glavni tajnik Udruge Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da se, prema podacima UNHCR-a, u Hrvatsku vratilo oko 53 tisuće Srba, ali da se povratak izbjeglih i dalje realizira sporo

Bogoslužje je predvodio patrijarh IrinejBogoslužje je predvodio patrijarh IrinejU beogradskoj crkvi svetog Marka u srijedu je u nazočnosti nekoliko stotina ljudi, među kojima je bio i predsjednik Boris Tadić, održano bogoslužje posvećeno srpskim žrtvama hrvatske vojno - redarstvene akcije Oluje.

Bogoslužje (parastos) je predvodio srbijanski patrijarh Irinej. "Sve se to dogodilo u jednom vremenu koje je bilo lišeno razuma, u vremenu bez imalo čovjekoljublja, u jednom vremenu gdje je zlo pobijedilo, a pravda i istina bili pogaženi", poručio je Irinej u obraćanju okupljenima.

Pozvavši ih da se pomole za duše nedužnih Srba, srbijanski patrijarh naveo je kako je njihova "jedina krivnja bila u tome što su bili Srbi i pravoslavne vjere".

U izjavi koju prenosi srbijanska agencija Beta, glavni tajnik Udruge Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da se, prema podacima UNHCR-a, u Hrvatsku vratilo oko 53 tisuće Srba, ali da se povratak izbjeglih i dalje realizira sporo.

Po njegovim riječima, položaj Srba 15 godina nakon "Oluje" i dalje nije mnogo drugačiji u odnosu na prve godine nakon izgnanstva.

On je dodao kako Hrvatska još nije riješila pitanje imovinskih i stanarskih prava izbjeglih Srba te kao probleme s kojima se suočavaju Srbi povratnici naveo nepriznavanje radnog staža i uskraćivanje prava na mirovine.

Budimir je kazao kako je potrebno stvoriti uvjete za održivi povratak Srba koji se žele vratiti u Hrvatsku te da onima koji to ne žele treba omogućiti integraciju u srpsko društvo.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 04.08.10. 16:46

Da li se netko od te srbijanske gospode upitao, tko će nadoknaditi štetu Hrvatima protjeranim 1990-95, tko će nadoknaditi štetu po bombardiranim gradovima i selima Hrvatske, tko će platiti izgradnju, recimo, Vukovara?
Što o tome misli gospodin Budimir i patrijarh?


registracija
18/4/07

Raddo, 05.08.10. 20:21

HDZ smatra da su ubistava Srba za vreme Oluje koleteralna steta a da su ubistava pripadnika vojske NDH posle II sv. rata namerna. Koja je razlika ubistvo starca u Bratuncu, Vukovaru, Srebenici, Oluji. Da li hrvatski metci nanose mnaju bol.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika