Objavljeno u Nacionalu br. 769, 2010-08-10

Autor: Plamenko Cvitić

PONUDE FONDU ZA PRIVATIZACIJU ŠALJU TEK RIJETKI

Slab interes za privatizaciju tvrtki

Za hotelske kuće s Makarske rivijere nije stigla ni jedna ponuda, a u redu za prodaju već čekaju Vjesnikova tiskara, Sloga iz Požege i ZRC Lipik

U UPRAVNOM ODBORU FONDA su ministri Petar Čobanković, Tomislav Ivić, Đuro Popijač i Damir BajsU UPRAVNOM ODBORU FONDA su ministri Petar Čobanković, Tomislav Ivić, Đuro Popijač i Damir BajsPremda su u hrvatskoj vladi vjerovali da se iscrpljeni državni proračun možda može "pokrpati" novcem od ubrzanih privatizacija, čini se da do toga ipak neće doći. Ukratko, većina recentnijih pokušaja privatizacije koje provodi Hrvatski fond za privatizaciju pokazuje da interes za kupnju nije nikakav ili je vrlo slab.


O tome svjedoči i ovotjedno otvaranje ponuda u HFP-u: ni na sedmi natječaj za privatizaciju dviju hotelskih kuća s Makarske rivijere - hotela Živogošće i Podgora, Hrvatskom fondu za privatizaciju nije stigla nijedna ponuda. Natječaj za prodaju većinskih dioničkih udjela iz državnog portfelja u te dvije hotelske tvrtke HFP je objavio početkom lipnja, a do propisanog roka početkom ovog tjedna nije stigla ni jedna ponuda.

Doduše, za Hotele Podgora petrinjska je tvrtka V.S.V. d.o.o. sredinom srpnja otkupila ponudbenu dokumentaciju i dobila ovlaštenje i za provedbu dubinske analize u Podgori, ali ponudu na kraju ipak nije predala. Predsjednica HFP-ova Povjerenstva za otvaranje ponuda Ljubica Hanak kazala je: "Za Hotele Živogošće nije otkupljena ni jedna ponudbena dokumentacija. To znači da slijedi ponovna analiza stanja i ažuriranje podataka oko tih tvrtki te će se vjerojatno predložiti novi krug privatizacije."

Iako nitko javno ne želi zvučati pesimistično, u HFP-u su svjesni da će u vremenima recesije teško prodati nešto iz svog portfelja, a jedina mogućnost da zainteresiraju potencijalne kupce je snižavanje početnih cijena ili dogovor oko ublažavanja nekih natječajnih uvjeta. Do kraja kolovoza bit će jasno hoće li Fond za privatizaciju uspjeti prikupiti ponude za još tri većinska dionička udjela iz državnog portfelja. Riječ je o tiskari Vjesnik d.d., Slozi IMK iz Požege te ZRC-u Lipik. Natječaji za tu prodaju objavljeni su na web stranicama HFP-a s krajnjim rokom za ponude do 14 sati 27. kolovoza.

Dok za prve dvije tvrtke zasad nema naznaka da postoji ozbiljno zainteresirani kupac, neki izvori ističu da zdravstveno-rekreativni centar u Lipiku navodno ima jednu ozbiljnu ponudu koja još nije službeno odaslana. Ta najava još je zanimljivija ako se uzme u obzir da je to već sedmi put da HFP provodi natječaj za Lipik.

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika