15.08.2010. / 21:09

Autor: Ana Smrečki

Drama u Mostaru: Dječaku spašen život zbog dobre suradnje Hrvatske i BiH

Sa sinom u helikopter nažalost nije mogla njegova majka, budući da nije bilo mjesta. Ona je tek u nedjelju ujutro stigla u Zagreb. Još je u šoku, jer je na proljeće izgubila muža, a sada proživljava dramu sa sinom Bez obzira na sve, majka je optimistična i zahvaljuje svima koji su pomogli kako bi joj spasili dijete

Helikopeter je sletio na stadion NK Zrinski u Mostaru

Foto: Stojan Lasić/PixsellHelikopeter je sletio na stadion NK Zrinski u Mostaru Foto: Stojan Lasić/Pixsell16-godišnji Jozo Čuljak u subotu ujutro iznenada se srušio, a liječnici su mu u mostarskoj bolnici ubrzo dijagnosticirali aneurizmu na mozgu veličine 22 milimetra. Kad zadebljanje na arteriji glave pukne dolazi do krvarenja koje pritišće mozak. Iako prvo doživio epileptični napad, liječnici u Mostaru odmah su shvatili da je riječ o nečem puno ozbiljnijem.

U pomoć je pozvan najbolji hrvatski intervencijski radiolog doc. dr. Marko Radoš koji je u Mostaru u posjeti roditeljima, a uočen je na kavi s prijateljem nedaleko od bolnice, piše Jutranji list. Iako nije smio raditi pretrage jer ne posjeduje licencu za rad u Hercegovini, dr. Radoš pomogao je svojim kolegama vrijednim savjetima.

Prekinuta utakmica

Na kraju su zaključili su da dječak treba u Zagreb, buduću da u hrvatskoj metropoli može dobiti adekvatnu pomoć. Dječak je helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezen iz Mostara u Split. Helikopeter je sletio na stadion NK Zrinski u Mostaru, gdje je na iznenađenje gledatelja utakmice između Zrinjskog i Slavije 16-godišnjak i ukrcan.

U Splitu ga je čekao vladin zrakoplov, koji je pak prvo morao odobriti predsjednik Ivo Josipović. Jozo je u 22 sata bio na Rebru gdje ga je čekao cijeli liječnički tim na čelu s dr. Goranom Pavlišem. Zahvat je završen za oko sat vremena. Večernji list piše da je operacija prošla bez problema, te da se dječak probudio u nedjelju jutro. Iako je za prognoze još rano, liječnici vjeruju u uspješan oporavak.

Optimizam prije svega

«Dječak se nakon zahvata oporavlja u jedinici za intenzivnu njegu. Stanje mu je stabilno, na respiratoru je, dosad smo zadovoljni razvojem situacije», otkrila je prim. Ines Adanić.

Sa sinom u helikopter nažalost nije mogla njegova majka, budući da nije bilo mjesta. Ona je tek u nedjelju ujutro stigla u Zagreb. Još je u šoku, jer je na proljeće izgubila muža, a sada proživljava dramu sa sinom Bez obzira na sve, majka je optimistična i zahvaljuje svima koji su pomogli kako bi joj spasili dijete.

Kad se male ruke slože

Inače, u ovoj akciji je podignut cijeli državni vrh. Osim predsjednika Josipovića, u akciju se uključila i premijerka Kosor, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, BiH ministri, policijski čelnici kao i mostarski liječnici. Dr. Ante Kvesić i dr. Marko Radoš obavili su preko 400 poziva. Predsjednički zrakoplov odmah je trebao sletjeti u Mostar, no njihova je pista premala. BiH je ponudio svoja četiri zrakoplova, no ni jedan nema opremu za noćno letenje.

Predsjednik Josipović ističe da slučaj spašavanja Joze Čuljka još jednom pokazuje kako humanost prelazi granice, a osobito mu je drago što ova priča ipak ima sretan završetak.
I u ovakvim situacijama se pokazuje da suradnja uvijek može biti kvalitetna, brza, učinkovita, posebno kada je posrijedi zdravlje i život ljudi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika