Objavljeno u Nacionalu br. 770, 2010-08-17

Autor: Zrinka Pavlić

Hrvatske televizije su najbolje kad ništa ne rade

Umjesto da proizvodi depresivni program, HTV nas je preko ljeta počastio reprizama izvrsnih stranih serija, a RTL je čak i otkupio vrhunsku seriju ‘Teorija velikog praska’. Jedino program Nove TV budi želju za gledanjem kroz prozor

Zrinka PavlićZrinka PavlićInače apsolutno razumijem vojsku mrzitelja ljetne TV sheme i rado bih njene pripadnike povela ne baš u rat, ali sigurno u birtiju. Ljetne mozaične emisije, koje tijekom džabalebarenja starijih kolega proizvodi honoraračka siročad, u pravilu su toliko lepršave da kompletno gledateljstvo mnogo prije odjavne špice poželi izvršiti samoubojstvo hrkljušom, svako ponovno i za ljetnu shemu karakteristično pojavljivanje talijanske ljigotine “Čarolije“ budi praiskonske bratoubilačke nagone, a prijenosi i snimke ljetnih festivala izuzetno pogoduju kulturnom uzdizanju nacije jer će svatko s ijednom živahnom moždanom stanicom uz njih odmah zgrabiti knjigu. Doda li se tome to da informativni program ljeti utone u još dublje ponore praznoglavlja nego što je standard tijekom hladnijeg dijela godine, jasno je zašto razmišljamo o tome da televizore iznajmimo ko apartmane – strancima koji nemaju pojma kakva ih nevolja očekuje. No usprkos i dalje postojećim ljetnim gadostima, moram priznati da su mi ovogodišnje televizijarije malo razblažile odbojnost prema mrskoj shemi. Ne znam je li to zato što je program bolji ili zato što su mi se kriteriji spustili na depresivne razine, ali od polovice mi se sedmog mjeseca malo manje bljuje od domaćih programa. Nekoliko je konkretnih povoda za to (nabrojat ću ih u nastavku), ali svi bi se mogli svesti pod zajednički slogan: HRVATSKE TELEVIZIJE – PUNO BOLJE KADA NE PROIZVODE PROGRAM.


Evo, recimo, HTV ovog ljeta po sedamdeseti put reprizira “Mućke“. Tome bi se bez pol frke moglo nakeljiti desetak prigovora, na čelu s onim da seriju već cijela nacija recitira napamet, i to u komi. No nitko normalan taj prigovor neće izgovoriti naglas iz sljedeća dva razloga: a) “Mućke“ su zbilja odlična serija i b) tijekom godina i bezbrojnih repriza profilirala se u neku vrstu omiljene dekice, kojoj se gledateljstvo utječe na isti način kao što to čine djeca – kad su tužni, kad im treba utjeha i kada im se čini da ih čudovišta s ekrana žele uhvatiti, izvrijeđati, pojesti i danima mučiti Dnevnikom. Kad nam već godinama kao utjehu i nagradu što smo izdržali cjelogodišnju programsku torturu uvaljuju stare dekice, dobro je kad su te dekice kvalitetne pa se nisu pretvorile u izlizanu pljuvačnicu za grinje. “Mućke“ savršeno odgovaraju tom opisu, a vjerujem da će se mnogi složiti kada u sličnu skupinu ubrojim i reprizu “Dr. Housea“, “Zvjezdanih staza“ i “Crvenog patuljka“ te dosad u Hrvatskoj neprikazane epizode “Simpsona“, a osobno me razveselila i repriza domaće humoristične serije “Zakon“ (usput budi rečeno, barem pet puta bolje od “Bitangi i princeza“).

Bilo bi još bolje da nam HTV sva ta utočišta od redovnog programa ne pokušava sakriti u opskurne termine, nego da njima barem ljeti pregazi glupave sapunice, “Ljetne slagalice“ i “Hrvatsku uživo“. No vođena bezumnim praznovjerjem od kojeg redovito obolim pred programskim shemama hrvatskih TV kuća, zaustavit ću se s prigovorima da nas sve ne ureknem i prije nego što nas zbog prevelikih zahtjeva ne odluče kazniti bičem u obliku zabavne emisije koju vodi Hloverka Novak Srzić ili kakvim sličnim snuffom. RTL nas je, pak, u sezoni godišnjih odmora odlučio počastiti jednim istinskim biserom.

Počeo je s prikazivanjem humoristične serije “Teorija velikog praska“, koja u Americi već tri godine inspirira hvalospjeve kritike i obožavanje publike. Jest da takva serija (koja, usput budi rečeno, bilježi i rekordnu gledanost) zaslužuje pravi, ne-ljetni i udarni termin prikazivanja, i jest da je RTL mesarski unakažuje ubacivanjem reklama ne samo usred scena, nego i usred rečenica, ali bolje išta nego ništa. Zbog gore spomenutog praznovjerja (i straha da bi mi se želja mogla ostvariti u vrlo degeneriranom obliku) ne usuđujem se pitati zašto baš nijedna hrvatska TV kuća nije uhvatila skute svjetskog trenda proizvodnje TV igranog programa koji kvalitetom mlati mainstream filmsku produkciju.

No usuđujem se pitati zašto već godinama ignoriraju neke od najboljih stranih TV serija, kao što su “Wire“ ili “Damages“ ili ih utrpavaju u negledljive termine (HTV s “Momcima s Madisona“ ponedjeljkom malo prije ponoći, Nova s “Dva metra pod zemljom“ u tri ujutro i podne). RTL je s “Teorijom velikog praska“ učinio iskorak iz takve prakse – osim što je otkupio i prikazuje dobru seriju, utorak oko devet navečer nije uopće loš termin za presmiješne štrebere-genijalce Leonarda, Sheldona, Howarda i Raja, koji se, iako genijalni znanstvenici, teško snalaze u druženju sa svojom susjedom Penny. Možda će zbog ljetnog emitiranja mnogima i promaknuti, ali s obzirom na RTL-ovu praksu da sve serije cirkularno reprizira do plakanja, teško da će se baš izgubiti u bespućima programske neozbiljnosti. A kad već spominjem vrhunce televizijske produkcije, još ću se jednom vratiti HTV-u i pohvaliti ih zbog prikazivanja dokumentarne serije “Apokalipsa: Drugi svjetski rat“.

I to bi bolje leglo u nekom drugom dijelu godine, a ne baš kao bombaški prilog uz krepavanje na plus četrdeset, ali i ovdje – bolje išta nego ništa. Izbor stranih dokumentaraca i inače je jedna od jačih točaka HTV-ova programa, a ovaj je, za razliku od brojnih drugih koji se tijekom godine prikazuju tako da ih mogu gledati jedino ako nezaposleni koji nemaju para za televizor, dobio i prikladan termin prikazivanja: subotom nakon Dnevnika.Naravno da ništa od toga ne poništava užase koje nam domaće televizije serviraju kao „ljetnu poslasticu“, ali rane nastale od Dnevnika, „Konjanika“ i lepršavih podnevnih panelki o utapanju na plažama i melanomu – mnogo se lakše vidaju kada pri prebiranju po daljinskom naiđete barem na jedno od gore pobrojanog. Ispričavam se stoga onoj na početku spomenutoj vojsci zbog toga što mi je ovogodišnji ljetni program probudio želju da televizije takav reprizno-neradnički mišung protegnu na cijelu godinu. Osim Nove TV. Njima je i ljetni program takav da mi jedino budi želju za gledanjem kroz prozor.

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika