Objavljeno u Nacionalu br. 770, 2010-08-17

Autor: Zrinka Ferina

ekranizacija bestselera o ženskoj snazi

Julijin recept za sreću: dobra hrana, Bog i seks

Prošlog tjedna u Americi se počeo prikazivati novi film Julije Roberts 'Eat, Pray, Love' ('Jedi, moli, voli'), temeljen na istoimenom bestseleru Elizabeth Gilbert; u njemu autorica opisuje kako je nakon mučnog razvoda putovala po Italiji, Indiji i Indoneziji u potrazi za samom sobom

U filmu Julia Roberts glumi autoricu romana, koja na jednogodišnjem
putovanju kroz Italiju, Indiju i Indoneziju
otkriva istinske užitke, stječe unutarnji mir i
spoznaje samu sebeU filmu Julia Roberts glumi autoricu romana, koja na jednogodišnjem putovanju kroz Italiju, Indiju i Indoneziju otkriva istinske užitke, stječe unutarnji mir i spoznaje samu sebeCijeli je niz razloga zbog čega je prošlotjedna newyorška premijera filma “Eat Pray Love” čekana s nestrpljenjem. Prije svega, riječ je o ekranizaciji istoimenog hit romana američke novinarke i spisateljice Elizabeth Gilbert, prodanog u više od 8 milijuna primjeraka diljem svijeta. Potom, glavne zvijezde filma su Julia Roberts, kojoj je ovaj film šansa za veliki comeback, i Javier Bardem, već godinama jedna od najkarizmatičnijih muških glumačkih zvijezda, u posljednje vrijeme zanimljiv i zbog svoje ljubavne veze s kolegicom Penélope Cruz s kojom se vjenčao sredinom srpnja. Film je režirao Ryan Murphy, najpoznatiji kao redatelj kontroverzne televizijske serije “Reži me”. Producentska kuća Sony Pictures Entertainment film je platila 50 milijuna dolara, što, uzme li se u obzir da je velikim dijelom sniman na lokacijama u Italiji, Indiji i Indoneziji, i nije tako velik iznos.


U prvom vikendu prikazivanja u SAD-u “Eat Pray Love” je zaradio 23,7 milijuna dolara od prodanih ulaznica. Roman “Eat Pray Love” izdan je još 2006. i odmah je postao bestseler u SAD-u, a u danima uoči premijere filma rasprodan je i u hrvatskim knjižarama. Sunday Times je u osvrtu na roman objavio: “‘Eat Pray Love’ prenosi se od žene do žene poput tajne života...”, potvrdila je to i glumica Sophie Dahl izjavivši u ženskom časopisu Marie Claire: “Darujem ga svim svojim prijateljicama.” Manekenka Elle MacPherson je kazala: “Svaka žena bi ga trebala pročitati, a Hillary Clinton i Meg Ryan kažu da ga obožavaju.”

Riječ je o autobiografskim zapisima s putovanja po Italiji, Indiji i Indoneziji newyorške novinarke i spisateljice Elizabeth Gilbert. Autorica je autoironična i iskrena, nikad pretenciozna, pa čak i kad objašnjava korijene talijanskog jezika ili kompleksnost indijske religije. Ona je strastvena i gladna života u punini i dotaknuvši samo dno, nakon mučnog razvoda i propale strastvene veze u koju je bezglavo uletjela tijekom razvoda, doslovce pred samoubojstvom, ohrabrila se na ono o čemu milijuni sanjaju i čega se boje - krenula je upoznati sebe. I to na jednogodišnjem putovanju kroz Italiju, Indiju i Indoneziju. Činjenicu da sve tri zemlje počinju slovom “I”, što u prijevodu s engleskog znači “ja”, autorica je, kako kaže, tek kasnije uvidjela. A koliko je ona podijeljena, stvarna i nesavršena pokazuje već prvim rečenicama romana. Iako je kao 36-godišnjakinja na putovanje krenula čvrsto odlučivši da će cijelu godinu provesti sama, ona roman, točnije svoj prvi zapis iz Italije, počinje riječima: “Voljela bih da me Giovanni poljubi. Ali toliko je razloga zašto bi to bila jako loša ideja. Počevši od toga da je deset godina mlađi od mene...”

Film se, kao i knjiga, reklamira rečenicom: potraga jedne žene za svime, kroz Italiju, Indiju i Indoneziju. Na tom putovanju ona otkriva istinske užitke u hrani i jeziku u Italiji, snagu molitve u Indiji i unutarnji mir i ravnotežu prave ljubavi na Baliju. Iako na prvu zvuči kao klasična ženska ljetna melodrama, ovaj film zapravo progovara o ženskoj autonomiji, kreativnosti i želji za nečim više od udaje. Film ujedno nudi ležernu i bogatu mješavinu želje za ispunjenjem, luksuza, inteligentnog humora i duhovnog uzdizanja, s Julijom Roberts koja s platna izaziva i zavist i empatiju. Američki filmski kritičari pišu da, za razliku od površnog “Seksa i grada 2”, “Eat Pray Love” ima autentičnost i iskrenost koja impresionira. Sudeći prema prvim kritikama filma, scenaristi, Ryan Murphy i Jennifer Salt, uspjeli su na film prenijeti finu, tečnu, duhovitu prozu Elizabeth Gilbert. Film je prepun prelijepih lokacija, osvaja kadrovima krajolika, cvijeća i hrane, koju je za film spravljala Susan Spungen, prethodno angažirana na filmovima “Julie & Julia” i “Previše je složeno”. No sve to ne zasjenjuje osnovnu napetost između čežnje junakinje za samostalnošću i želje da bude voljena.

Spisateljica Elizabeth Gilbert svoj je roman
promovirala i u showu Oprah Winfrey, u društvu glavne zvijezde filma Julije
RobertsSpisateljica Elizabeth Gilbert svoj je roman promovirala i u showu Oprah Winfrey, u društvu glavne zvijezde filma Julije RobertsNakon što se na Baliju zaljubi u Brazilca Felipea kojega tumači Javier Bardem, Liz Gilbert dvoji treba li napustiti ideju o samodostatnosti koja je bila poanta njene potrage. Iako još ne znamo kako film završava, poznato je da Elizabeth Gilbert danas živi u braku s 58-godišnjim Brazilcem Joséom Nunesom kojeg je upoznala na Baliju. Skrasili su se u Frenchtownu u New Jerseyju 2007. kada su se i vjenčali, a u studenome ove godine tamo su otvorili trgovinu “At Two Buttons” s azijskim etnonamještajem, nakitom i ukrasima. Ideju o trgovini dobili su tijekom godine koju su, čekajući na Nunesovu vizu za SAD, proveli putujući jugoistočnom Azijom. Tada su nakupovali gomilu namještaja, ukrasa od tikovine, božanstava od vulkanskog kamenja i mramornih Buddha, trebala su im dva brodska kontejnera da to dopreme u Ameriku. Dućan su otvorili u staroj tvornici koju je Elizabeth Gilbert kupila novcem od prava za film.

“Ovo bi se trebalo zvati Julia Roberts Memorial”, kaže Elizabeth Gilbert, koja je bila oduševljena odlukom da je na filmu utjelovi Julia Roberts. Sama, kako priznaje, ne može biti objektivna prema filmu. “Plakala sam cijelo vrijeme gledajući ga. Bilo je to kao da gledam kućni video, samo što ga je snimio kamerman Martina Scorseseja”, kaže, misleći pritom na snimatelja Roberta Richardsona. “Gledajući Javiera Bardema, iznova sam se zaljubila u svog supruga”, dodaje Elizabeth Gilbert koja je nakon hita “Eat Pray Love” napisala roman “Committed”, a ujesen počinje pisati novi roman. Julia Roberts je pak, kad je čula da bestseler “Eat Pray Love” režira 44-godišnji Ryan Murphy, najprije pitala - Tko? Agent joj je objasnio da je to tip koji je režirao “Reži me”. Tada je glumica, koja sigurno žali što je odbila uloge u filmovima “Priča o prvaku” i “Prisila na brak”, koji su potom Sandru Bullock doveli na tron ženskog Hollywooda, postala znatiželjna. Susreli su se u restoranu u Malibuu i odmah ju je očarao. “Danas smo kao najbolje prijateljice”, kaže o Murphyju koji je deklarirani gay od svoje 15. godine.

Glumci Julia Roberts,
Javier Bardem i Richard
Jenkins s režiserom
filma Ryanom
Murphyjem krajem
lipnja predstavili su film 'Jedi, moli, voli' u
MeksikuGlumci Julia Roberts, Javier Bardem i Richard Jenkins s režiserom filma Ryanom Murphyjem krajem lipnja predstavili su film 'Jedi, moli, voli' u MeksikuSiguran je u sebe do mjere koja graniči s bahatošću, zločestog smisla za humor, zastrašujuće ambiciozan a opet šarmantan u želji da udovolji. Razloge zbog kojih je odlučio režirati ovaj film objašnjava riječima: “Pročitao sam knjigu nakon najstrašnijeg prekida u životu i snažno sam reagirao na ideju o ponovnom pronalaženju sebe. Zaista sam ponosan na rezultat. Mislim da će se mnogi ljudi poistovjetiti s ovim filmom iz raznih razloga.” Nakon “Reži me”, Murphy je režirao “Glee”, mjuzikl o srednjoškolskom zboru koji ga je prometnuo u trenutačno najtraženijeg autora u Hollywoodu. Sony Pictures Entertainment, producentska kuća filma “Eat Pray Love”, upravo mu je platila dva i pol milijuna dolara da napiše novu romantičnu komediju za Juliju Roberts i još dva i pol milijuna da je režira. “Učinit ću sve što Ryan želi”, rekla je Amy Pascal, Sonyjeva dopredsjednica.

Vezane vijesti

Veličanstvena humanitarna inicijativa SAD-a: Hillary Clinton objavila rat...

Veličanstvena humanitarna inicijativa SAD-a: Hillary Clinton objavila rat izmetu

Hillary Clinton i Julia Roberts obznanile su novu inicijativu za pomoć ljudima koji je nisu tražili. Sjedinjene Države odlučile su uložiti 50… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika