Objavljeno u Nacionalu br. 770, 2010-08-17

Autor: Plamenko Cvitić

Američki san inkriminiranog bivšeg premijera

Zašto je Sanader opet pobjegao

Nacional analizira moguće motive naglog odlaska Ive Sanadera u Ameriku, uključujući očiti strah od mogućeg uhićenja, otkriva čime se bavio nakon ostavke te kako je pripremao teren za život u Americi

Ivo Sanader - bivši premijer se na losangeleskom aerodromu LAX pojavio dan prije uhićenja Nevenke Jurak, u nedjelju 8. kolovoza oko 14 sati po pacifičkom vremenuIvo Sanader - bivši premijer se na losangeleskom aerodromu LAX pojavio dan prije uhićenja Nevenke Jurak, u nedjelju 8. kolovoza oko 14 sati po pacifičkom vremenuDok je vlasnica tvrtke Fimi-media Nevenka Jurak prošle nedjelje provodila posljednju večer svog godišnjeg odmora i slobode u Primoštenu, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader sa suprugom Mirjanom i kćerima Brunom i Petrom letio je za Los Angeles. U domaćim političkim krugovima posljednjih su se dana proširile tvrdnje da je Ivo Sanader pobjegao iz domovine u kojoj se oko njega sve više steže pravosudni obruč i da se u Hrvatsku nema namjeru brzo vratiti. Toj tezi u prilog idu i informacije da je prošlih mjeseci Sanader češće izbivao iz Hrvatske, gdje se u međuvremenu otvoraju sve krupniji korupcijski slučajevi u kojima se vrlo direktno spominje i njegovo ime. Čak je i do njegova iznenadnog puta u Los Angeles - tvrdi se - došlo zato što je netko Sanaderu dojavio da policija i Uskok pripremaju uhićenje Nevenke Jurak, što je njega navelo da barem privremeno bude što dalje od hrvatskih istražitelja, policije i zagrebačkog Remetinca.


Otkako je početkom srpnja prošle godine pobjegao s premijerske funkcije, Ivo Sanader je znatno prorijedio svoja pojavljivanja u javnosti, a u potpunoj tajnosti držao je svoja putovanja u inozemstvo ali i ono što zanima mnoge hrvatske građane: čime se bivši premijer bavi nakon što je sišao s vlasti. Hrvatska javnost tek je krajem rujna prošle godine saznala da je Sanader otputovao u New York na Creative Leadership Summit, godišnji skup koji organizira ekscentrična kanadska bogatašica Louise Blouin. Nakon tog putovanja Sanader je lansirao priču da ga je Louise Blouin poslovno angažirala, no danas je posve jasno da ta priča nema, a možda nije ni imala, baš nikakvog uporišta.

Početkom studenoga prošle godine Sanader je boravio i u njemačkom Essenu, gdje se susreo s čelnicima njemačke medijske korporacije WAZ, a navodno je u istom gradu održao sastanak i s čelnicima njemačke energetske kompanije RWE. Otad pa do prije nekoliko dana hrvatska javnost nije mogla čuti ništa o inozemnim putovanjima svog bivšeg premijera - ni gdje je putovao, a još manje što je na tim putovanjima radio. Prema nekim izvorima, Sanader je nedugo nakon ostavke planirao raditi kao konzultant i lobist, no taj se plan po svemu sudeći u međuvremenu izjalovio: mnogi stranci shvatili su da im, umjesto da im pomaže i otvara vrata u biznisu u Hrvatskoj, ime Ive Sanadera zapravo može donijeti puno više štete nego koristi. Istovremeno, period njegove vladavine i on osobno toliko se već povezuje s korupcijom i kriminalom da je uistinu teško zamisliti koja bi si međunarodna kompanija bilo kakvim povezivanjem s njim poželjela pokvariti imidž. Međutim, kako ističu Nacionalovi izvori, Sanader je proteklih osam mjeseci mnogo putovao.

Svakog bi mjeseca dva tjedna provodio u inozemstvu, najčešće u Sjedinjenim Državama, jedan tjedan bi provodio u rodnom Splitu, a preostalih sedam dana boravio bi u Zagrebu. Njegovi vrlo česti odlasci u Sjedinjene Države dosad su se obično povezivali s tim što njegova starija kći Petra već dvije godine u New Yorku studira glumu. Ipak, Ivo Sanader još je i prije svog odlaska s premijerske funkcije navodno razvijao plan da se jednog dana možda i sasvim preseli u Sjedinjene Države. U prilog toj tezi idu i navodi Nacionalova dobro obaviještenog diplomatskog izvora koji ističe da je Sanader tijekom svog mandata posebnu pažnju pridavao imenovanju diplomatskog osoblja u američko veleposlanstvo i konzulate. Njihov je zadatak bio da bespogovorno slušaju sve Sanaderove naputke, u čemu je prednjačio bivši hrvatski veleposlanik Neven Jurica.

Neki od njih trebali su odvraćati hrvatske novinare koji su proteklih godina željeli, primjerice, istražiti gdje i po kojim uvjetima studira premijerova kći, a taj je zadatak, kako ističu Nacionalovi izvori, dopao hrvatskog konzula u New Yorku Marijana Gubića. Iako jedva govori hrvatski jezik, Gubić je godinama slovio kao povjerljiv kadar bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, a u međuvremenu je očito stekao i Sanaderovo povjerenje, jer je za Gubićevo imenovanje u njujorški konzulat, bivši premijer žestoko inzistirao još i kod bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Sanaderov utjecaj tu nije stao, jer je za bivšu novinarku Vjesnika Branku Šömen, koju je progurao za konzulicu, imao i posebnu zadaću - da se brine o glumačkoj karijeri Petre Sanader i da ju, koliko god to zvučalo bizarno, pokuša lansirati u - Hollywood. Iako nema odgovarajuću stručnu spremu, Branka Šömen je u ljeto 2007. godine imenovana za konzulicu u hrvatskom konzulatu u Los Angelesu, a njezina je glavna misija bila da uz pomoć producenta Branka Lustiga ostvari želju i san Petre Sanader i njenih roditelja - upis na neku prestižnu glumačku školu i eventualni filmski angažman. Kako se čini, konzulica Šömen nije bila od velike koristi pa je Petra Sanader u ljeto 2008. godine s dečkom Andrejem Dojkićem otputovala u New York gdje je upisala glumačke tečajeve na prestižnom Lee Strasberg Theatre & Film Institute.

PETRA SANADER s dečkom, glumcem
Andrejem Dojkićem,
prije dvije godine
preselila se u Ameriku radi glumačke karijerePETRA SANADER s dečkom, glumcem Andrejem Dojkićem, prije dvije godine preselila se u Ameriku radi glumačke karijereZa nagađanja o ovogodišnjem američkom itineraru obitelji Sanader mogla bi biti zanimljiva činjenica da Lee Strasberg Theatre & Film Institute zapravo djeluje na dvije lokacije: prva se nalazi u New Yorku, gdje većina mladih glumaca godinu, dvije prolazi osnovnu glumačku obuku, a druga lokacija im je u Los Angelesu, odnosno u Santa Monica Boulevardu, u samom srcu zapadnog Hollywooda. Ondje glumci nastavljaju s obukom, no blizina centara filmske industrije pruža im priliku i za moguće ozbiljne filmske početke. Premda za to nema službene potvrde, među Hrvatima u Americi već neko vrijeme kruži priča da je Ivo Sanader još prije nekoliko mjeseci u jednom od najelitnijih dijelova New Yorka kupio luksuzni stan. Navodno se radi o stanu u tzv. Zeckendorf tornjevima, smještenim na One Irving Place blizu njujorškog Union Squarea, a o elitnosti lokacije svjedoči i cijena stanova: u prosjeku jedna soba stoji oko milijun dolara. U blizini te lokacije članovi obitelji Sanader često su bili viđani proteklih mjeseci, što je mnogima dovoljna potvrda da je bivši premijer doista ondje kupio neku nekretninu. Osim moguće kupnje stana u New Yorku, tijekom svojih čestih boravaka u Americi Ivo Sanader zanimao se i za neke druge nekretnine, pa se među američkim Hrvatima pronijela vijest da bivši hrvatski premijer negdje u Americi namjerava kupiti obiteljsku kuću, a navodno je neke, za koje je zainteresiran, već i osobno obišao. Ako je doista u New Yorku već kupio stan, vrlo logično zvuči mogućnost da drugu nekretninu poput obiteljske kuće želi kupiti u nekom sasvim drugom kraju Sjedinjenih Država.

Prema Nacionalovim izvorima, na njegovu odluku o mogućem duljem boravku na području Kalifornije presudno bi mogla utjecati želja njegove kćeri Petre koja godinama sanjari da svoju glumačku karijeru ostvari upravo u Hollywoodu. Ako bi se Ivo Sanader doista odlučio preseliti u Sjedinjene Države i ondje započeti novi život, to zapravo i ne bi bio velik problem: uz turističku vizu ondje bi, u početku, mogao boraviti maksimalno šest mjeseci. U međuvremenu bi mogao pokrenuti proceduru za dobivanje stalne dozvole boravka, odnosno tzv. zelene karte. U njegovu slučaju, najjednostavniji način bio bi da za zelenu kartu aplicira na temelju ulaganja. Naime, prema američkim zakonima pravo na boravak u Sjedinjenim Državama relativno lako može dobiti strani državljanin koji dokaže da posjeduje najmanje milijun američkih dolara i da ih je spreman investirati na teritoriju SAD-a, odnosno pokrenuti posao i zaposliti najmanje deset radnika.

A milijun dolara, odnosno nešto više od pet milijuna kuna za bivšeg hrvatskog premijera doista ne bi trebao biti nikakav problem: čak i da nisu točne brojne spekulacije o njegovu golemom bogatstvu stečenom u nizu koruptivnih slučajeva, Ivo Sanader nije siromašan čovjek. Prema vlastitoj imovinskoj kartici, uz 1,5 milijuna kuna vrijednosti u pokretninama, posjeduje i 105.000 eura devizne štednje, a od nekretnina koje bi mogao prodati ima stan u Splitu. Iako to nikad nije naveo u imovinskoj kartici, sudeći po izjavama Luke Bebića, Sanader ima i zemljište na otoku Braču. Kad bi prodao nekretnine u svom vlasništvu i taj novac pridodao ostatku svoje imovine, Sanader bi vjerojatno već premašio četiri milijuna kuna, a u to čak ne bi ni bila uključena vrijednost goleme četverokatnice u Kozarčevoj 21 u Zagrebu. Ukratko, obitelj Sanader bi i samo sa svojom deklariranom imovinom mogla bez puno muke prikupiti potrebnih pet milijuna kuna za “američki san”. Takav epilog priče o Ivi Sanaderu zvuči vrlo logično uzme li se u obzir njegov položaj u Hrvatskoj: kako vrijeme odmiče, čini se sve manje vjerojatnim njegov bilo kakav politički povratak, a navodno je i sam svjestan da je, kolokvijalno govoreći, u Hrvatskoj politički “mrtav”. Isto tako, ostane li u Hrvatskoj, teško da će ikad potonuti u anonimnost - i mediji i javnost uvijek će sa znatiželjom motriti gdje se nalazi i što i s kim radi.

Branka Šömen 2007. je imenovana
konzulicom u Los Angelesu, a njen je
zadatak bio pomoći Petri Sanader pri
ostvarenju glumačkih ambicijaBranka Šömen 2007. je imenovana konzulicom u Los Angelesu, a njen je zadatak bio pomoći Petri Sanader pri ostvarenju glumačkih ambicijaTreći je razlog ujedno možda i najsnažniji: sve je više kriminalnih afera u kojima ne samo da se spominje njegovo ime, nego je vrlo izvjesno da bi u nekim istragama mogao vrlo skoro biti i formalni osumnjičenik. Takav je slučaj u recentnoj aferi Fimi-media, ali i u paralelnoj istrazi koju Uskok provodi protiv ravnatelja carine Mladena Barišića. Još sredinom prošlog tjedna u novinarskim krugovima spominjalo se da su Uskok i policija uhićenje Nevenke Jurak i drugih aktera afere Fimi-media planirali tek za kraj kolovoza. Međutim, navodno je početak policijske akcije ubrzala činjenica da je Ivo Sanader nekako doznao za to i praktički preko noći pobjegao iz Hrvatske, a istražitelji su posumnjali da bi slično možda mogla pokušati i Nevenka Jurak, pa su ju već sljedećeg jutra uhitili u apartmanu u Primoštenu. Prije nekoliko dana Nacional je dobio potvrdu da se ponovno otvorila istraga i oko famoznih 800.000 njemačkih maraka koje je još 1998. Sanader navodno primio od Miroslava Kutle, a mnogi vjeruju da se njegovo ime nalazi i u austrijskoj aferi Hypo banke. Osim tih afera koje se direktno vezuju uz njega, ne treba zaboraviti ni slučajeve HAC-a, HEP-a, Skladgradnje, Podravke, prodaje Ine MOL-u i nekih drugih, u kojima bi neki od okrivljenika itekako mogli inkriminirati bivšeg premijera. Zbog svega toga ne zvuči nemoguće da je Ivo Sanader nakon boravka na "Malo vitra" odlučio uz malo više vitra otpuhati sve do - Zapadne obale.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika