Objavljeno u Nacionalu br. 770, 2010-08-17

Autor: Ante Mihić

sraz najpopularnijih ljetnih oaza na jadranu

Dubrovnik za izlet, Hvar za provod

Kao i proteklih ljeta, top turističke destinacije na Jadranu i dalje su Dubrovnik i Hvar; Dubrovnik goste privlači poviješću i kulturnim događanjima, a Hvar bogatim noćnim životom

Bivša Miss sporta Stefany
Hohnjec kupala se na
dubrovačkim plažamaBivša Miss sporta Stefany Hohnjec kupala se na dubrovačkim plažamaU 2010. godini u svim većim turističkim gradovima u Hrvatskoj porastao je broj inozemnih turista, pa je tako ove godine u prvih sedam mjeseci bilo mnogo više talijanskih i njemačkih turista, ali i turista iz Rusije, skandinavskih zemalja, Velike Britanije te iz Australije i Sjedinjenih Američkih Država čija je brojka neprekidno u porastu. I dok je Istra oduvijek bila omiljena destinacija talijanskim i slovenskim turistima, za južni Jadran sve se više interesiraju ruski i britanski turisti. Posebnu pozornost ove godine svakako su privlačili Dubrovnik i Hvar koji već godinama zauzimaju vodeće pozicije ne samo kao omiljene turističke destinacije u Hrvatskoj nego kao najpoželjnije ljetne oaze na cijelom Mediteranu.


Dubrovnik je gostima oduvijek privlačan zbog svoje kulturne baštine, neobične ali prepoznatljive arhitekture te bogate prošlosti, što rezultira sve većim brojem gostiju svake godine. Tome svakako pridonosi i činjenica da u Dubrovnik svakodnevno pristižu kruzeri s gostima koji ne ostvaruju noćenja u gradu, ali redovito obilaze gradske zidine i uživaju u ljepotama grada. Dubrovnik je privlačan i zbog raznih manifestacija, poput Dubrovačkih ljetnih igara, ali i drugih kulturnih događaja koji u taj grad privlače ne samo osobe iz javnog života Hrvatske, nego iz cijeloga svijeta.

Činjenica da je u Dubrovniku odigran teniski susret između Gorana Ivaniševića i Johna McEnroea te da je taj grad domaćin Libertas Film Festivala samo su potvrda velikih kapaciteta Dubrovnika. Njegova privlačnost je i blizina okolnih otoka Lopuda, Lokruma i Šipana koji svojim gostima mogu dočarati sve ljepote jadranske obale. Prednost Dubrovnika je i to što ima aerodrom koji ga povezuje s mnogim europskim gradovima, što također pridonosi njegovoj sve većoj popularnosti.

Za razliku od Dubrovnika, Hvar ima nešto manje kulturnih sadržaja, ali ima mnogo bogatiji noćni život i po mnogima najljepše plaže i otoke u svojoj blizini. Upravo to je razlog što mnogi poznati Hrvati, ali i bogati strani turisti s jahtama, jedrenjacima ili brodovima izabiru Hvar za svoju ljetnu destinaciju. Koliko je Hvar zanimljiv turistima najbolje pokazuju brojke, pa su tako na Hvaru od siječnja do srpnja ostvarena 43.584 dolaska, što je 23 posto više nego u istom razdoblju 2009. a ostvarenih noćenja u istom razdoblju bilo je 209.231, odnosno povećanje od 18 posto. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Velike Britanije, slijede domaći gosti, pa Talijani, Norvežani, Nijemci i Slovenci. Premda gotovo sva hrvatska turistička odredišta ove godine ostvaruju značajan rast broja posjeta i noćenja, Hvar i Dubrovnik ostaju najpoželjnije destinacije mnogih stranih turista, a daljnjim investiranjem i ulaganjem u promociju turizma sigurno će zasjesti u sam vrh najpoželjnijih destinacija u Europi. Jedan od razloga zbog čega su te destinacije toliko popularne svakako je i činjenica da je Ministarstvo turizma u ovoj godini za ukupnu promidžbu hrvatskog turizma izdvojilo 30 milijuna eura, a poduzete su i neke aktivnosti i mjere koje su dovele do velikog rasta broja gostiju u 2010. godini. Tako je od 1. travnja do 31. listopada privremeno prilagođen vizni režim, čime je olakšan dolazak gostima iz Rusije, Ukrajine, Kazahstana, Kine, Indije, Jordana, Katara, Kuvajta, Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Za internetsku promidžbu izdvojen je dvostruko veći iznos u odnosu na prošlu godinu, a planira se i povećanje internetskog prometa, bolje pozicioniranje na Googleu, pojačana aktivnost na društvenim mrežama te pojačano oglašavanje putem interneta na tržištima poput Njemačke, Italije, Skandinavije ili Rusije.

Katarina Radivojević ove je godine većinu
ljeta provela na Jadranu, a sa svojim prijateljima snimljena je na jahti usidrenoj u
marini Palmižana
na otoku HvaruKatarina Radivojević ove je godine većinu ljeta provela na Jadranu, a sa svojim prijateljima snimljena je na jahti usidrenoj u marini Palmižana na otoku HvaruVećem broju gostiju svakako je pridonijela i činjenica da su pojačane aktivnosti na afirmaciji eno i gastro ponude te kulture i touringa, da je organizirano mnogo agresivnije predstavljanje na turističkim sajmovima te da je u svim promocijama Hrvatska pozicionirana kao odredište kvalitetnog životnog stila i kao jedna od vodećih turističkih zemalja Sredozemlja, s naglaskom na ekologiji i očuvanosti prostora. Gdje provode svoje godišnje odmore, koje su njima najdraže destinacije na Jadranu i koliko njih privlače Dubrovnik i Hvar pokušali smo saznati kroz razgovor s nekoliko osoba iz javnog života Hrvatske, koje su samo potvrdile tezu o nužnom ulaganju u promociju Hrvatske, ali i spomenule da Hrvatska mora još mnogo učiniti kako bi svojim gostima pružila nešto više od lijepih plaža i jedinstvenog krajolika.

Poznati poduzetnik Davor Štern već sedam godina ljetuje u Dubrovniku, pa iako je prošao neka od najpoznatijih odmarališta i destinacija diljem svijeta, još uvijek smatra da Dubrovnik posjeduje nešto više: “U Dubrovnik sam se zaljubio na prvi pogled, oduševilo me je ono što taj grad može pružiti svojim gostima od gastronomije do povijesti, od bogatstva kulturnih događaja do savršenih plaža na okolnim otocima. Dubrovnik je uistinu poseban zbog svoje povijesti, svojih zidina, ali i ljudi, koji su u pravom smislu riječi gospari, specifični su, ali u svemu što rade imaju pozitivan pristup.”

Šterna brine budućnost Dubrovnika jer, kao što je sam rekao, čak je i Stradun izgubio na svojoj privlačnosti, samo zato što se dopustilo da se u tom starom dijelu grada otvaraju trgovine jeftinom robom i suvenirima loše kvalitete te što je sve više slastičarnica kojima nije mjesto na Stradunu.

“Dubrovnik, ali i cijela jadranska obala je dragulj koji treba očuvati i iz kojeg treba izvući maksimum. Možda će neki pogrešno shvatiti, ali Hrvatska treba strategiju za razvoj elitnog turizma jer to je jamstvo dolaska bogatih gostiju koji od svog ljetovanja uvijek traže više i koji očekuju da će za uloženi novac dobiti najbolju moguću uslugu. Trebamo postaviti standarde i zadržati autohtonost naših gradova, jer to je jamstvo da će naše buduće generacije imati još više od turizma i ljetnih mjeseci. Imamo najljepšu obalu na Sredozemlju i pametnim ulaganjem samo možemo profitirati, trebamo čuvati svoje vrijednosti i gostima se predstaviti na najbolji mogući način”, rekao je Štern.

Morgan Freeman u
Dubrovnik je stigao kao poseban gost Dubrovnik Film MeetingaMorgan Freeman u Dubrovnik je stigao kao poseban gost Dubrovnik Film MeetingaUrednica i voditeljica na Hrvatskoj radioteleviziji Hloverka Novak Srzić ljetuje u Makarskoj. Iako joj mnogi spočitavaju da tamo ne može pronaći svoj mir i odmoriti se na kvalitetan način, ona kaže: “Nema ni jednog mjesta, grada, obale koja bi mi mogla pružiti više od Makarske. Ovdje se provodim sa svojim prijateljicama, igram tenis, uživam u druženju s dragim ljudima, odličnoj hrani i meni uistinu ne treba puno više za kvalitetan odmor.”

Ona smatra da je Makarska posebna i zbog toga jer se u posljednjih nekoliko godina mnogo uložilo u Biokovo pa sada turisti osim kupanja imaju mogućnost i planinarenja, što je svakako plus za razvoj turizma na tom dijelu Jadrana.

“Iako turisti ne troše onoliko koliko bismo mi željeli, moramo biti svjesni da je svagdje u svijetu recesija i da je podatak o većem broju gostiju odlična vijest za naš turizam. Hrvatska je uistinu posebna po svojim plažama i obali, pa je tako Hvar senzacionalan, prava destinacija za dobar odmor, ali i odličan provod. Zanimljiv je, lijep i stvarno ima dozu šarma koja privlači sve one koji dođu na taj otok. Dubrovnik je grad kakav ne postoji na cijelom svijetu i svi oni koji jednom dođu u taj grad požele se vratiti. Odlični hoteli, lijepa obala i bogata gastronomska ponuda samo su dio onoga što Dubrovnik može pružiti svojim gostima. Svakako trebaju riješiti problem kruzera jer prevelik broju gostiju malo narušava sliku o Dubrovniku kao gradu za ugodan odmor. Za kraj bih spomenula Umag i njihov ATP turnir koji je organiziran na vrhunskoj razini, vjerujem da je i to važan segment u turističkoj ponudi koji može privući još više gostiju u Hrvatsku”, rekla je Hloverka Novak Srzić.

Voditeljica Daniela Trbović za svoj ljetni odmor odabrala je Brijune, a razlog tome je želja da nakon poslovnih obaveza provede nekoliko mirnih dana, daleko od gužvi koje su karakteristične za većinu dalmatinskih i istarskih gradova tijekom ljeta. “Na Brijunima ljetujem već 5-6 godina i oni su mi omiljena destinacija za odmor. To je nacionalni park s prekrasnom prirodom, limitiranim brojem gostiju koji pruža savršene mogućnosti za miran odmor. Posebnost je i činjenica da Brijuni imaju lijepe plaže, na kojima nema puno ljudi, a po otoku se vozimo biciklima i provodimo odmor baš po svojim željama”, rekla je Daniela Trbović.

Gošća bivše tenisačice Ive Majoli na Hvaru bila je Jennifer Capriati, nekada najbolja tenisačica na svijetuGošća bivše tenisačice Ive Majoli na Hvaru bila je Jennifer Capriati, nekada najbolja tenisačica na svijetuOna vjeruje da Hrvatska može svojim turistima pružiti mnogo više, te smatra da ne može osnova turizma biti samo ljepota mora jer današnji turisti traže više i spremni su potrošiti svoj novac ako za njega dobiju nešto kvalitetno i novo. “Hrvatska je uistinu posebna zbog svoje obale, a Dubrovnik i Hvar svakako spadaju u sam vrh destinacija za odmor, imaju posebnu draž. Ja smatram da su mnogo ljepši i romantičniji kada prođu ljetne gužve jer tada se mogu doživjeti u svoj svojoj ljepoti”, rekla je Daniela Trbović.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika