Objavljeno u Nacionalu br. 770, 2010-08-17

Autor: Srećko Jurdana

Hoće li Sjedinjene Države spasiti Sanadera od pritvora?

Je li Sanader pušten da se skloni u SAD kako bi se izbjeglo njegovo pritvaranje ? (Bivši američki ambasador u Zagrebu) Robert Bradtke bio je jedan od sudionika tajnoga sastanka u Bruxellesu na kojem je Sanaderu naređeno da hitno ode s premijerskog položaja. To indicira da su Sjedinjene Države od početka aktivno sudjelovale u slučaju Sanader i da imaju nekakve scenarije razvoja situacije

Srećko JurdanaSrećko JurdanaJavni status kakav periodički osvajaju nižerazredne provokacije jednog marginalnog ideološkog agitatora iz crkvene sfere ukazuje na kulturološku infantilnost hrvatske medijske scene. Gnjavatorski urednik pastirskoga fanzina pronašao je uzrok za cjelokupnu hrvatsku dramu u “komunistima u HDZ-u” - Tuđman je iz te grupacije izuzet jer je proživio “iskrenu državotvornu preobrazbu” - od kojih je, sugerira autor, morao pobjeći čak i Sanader. Nezgodni su ti komunisti, nema što, ali nacionalni trenutak zahtijeva da ih do daljnjega ostavimo na razmatranju kod Miklenića i miklenićologa. Pred analitičare se danas postavlja važnije pitanje: ima li izgleda da se spomenuti gospodin Sanader ikada vrati u Hrvatsku, pa makar i u nekakvome prijevoznom sredstvu specijalno osiguranom od HDZ-ove komunističke opasnosti? Viđen je nedavno na aerodromu u Los Angelesu kako se susreće s obitelji i odlazi s njom na daljnje nepoznato odredište.


Postoji velika vjerojatnost da se iz Sjedinjenih Država, ili gdje već trenutačno jest, uopće ne namjerava vratiti u domovinu, u kojoj ga - kako stvari stoje - nezaustavljivo čeka istražni postupak. Nacional je nedavno objavio informaciju da je Sanader kupio i stan u New Yorku, što je još jedna potvrda vjerodostojnosti pretpostavke da se čovjek dulje vrijeme pripremao na evakuaciju u Ameriku, anticipirajući - nakon brze propasti puča koji je pokušao provesti u HDZ-u - da bi se stvari na pravosudnome planu za njega mogle početi razvijati u nepovoljnome smjeru. Pokazuje se da su Sanaderova strahovanja bila opravdana. Zadnjih dana aktivirale su se nove dvije velike afere izravno povezane s njim i njegovim premijerskim mandatom: uhićenje Nevenke Jurak zbog krađe državnoga novca preko njezine tvrtke Fimi-media, i uhićenje Wolfganga Kulterera, bivšega šefa Hypo banke u Klagenfurtu, zbog financijskih operacija na Balkanu u kojima je banka izgubila ogromne novčane iznose.

Ivo Sanader na obje navedene fronte stoji loše. Akumuliraju se čvrsti dokazi da je spomenuta Fimi-media bila ispostava preko koje se novac iz državnih firmi prelijevao u blagajnu HDZ-a, gdje je stajao na osobnome raspolaganju predsjedniku stranke. Pretpostavlja se da je glavnu koordinacijsku ulogu između državne ekonomije, Fimi-medije i HDZ-a imao Mladen Barišić, bivši HDZ-ov čuvar trezora, šef državne Carine, Sanaderov prijatelj i ljubavnik Nevenke Jurak. Precizno značenje njegove funkcije u organizaciji prljavih novčanih transfera mogla bi razotkriti gospođa Jurak u istražnome postupku, suoči li se sa spoznajom da je čeka duga zatvorska kazna. Na temelju iskaza svjedoka-pokajnika ili svjedoka-suradnika, i brojnih tragova o stvarnim transferima za fiktivne usluge, već sad je - međutim - potpuno jasno da se radilo o uhodanome mehanizmu otuđivanja državnoga novca, koji je funkcionirao “kao podmazan” zahvaljujući visokom političkom pokroviteljstvu.

Scenarij kojim se bavi istraga može se sažeti u jednoj rečenici: Sanader je preko delegata zahtijevao da državne tvrtke sklapaju iznimno skupe reklamne ugovore isključivo s agencijom Nevenke Jurak, koja je uživala čast i povjerenje da mamutski dio iznosa osvojenih tom protekcijom prebacuje Sanaderovoj ekonomsko-političkoj tvrtki zvanoj HDZ. Čeka se trenutak kad će u tom smislu netko od osumnjičenih jasno prozvati dotičnoga gospodina Sanadera, ali njegova je pozicija i bez toga već temeljito kompromitirana. Ne postoji više retorika kojom bi se mogao obraniti od čvrstih indicija o postojanju organiziranoga kriminala pod njegovim sponzorstvom, zaustaviti urušavanje svoga korumpiranoga sustava i prikazati se pred publikom kao čist.

Vodstvo HDZ-a zauzima rezolutan stav prema Sanaderovoj eri, pokazuje želju da se situacija istražno riješi do kraja i da stranka u konačnici izađe na izbore u velikoj mjeri oslobođena korupcijske hipoteke koja joj danas drastično ograničava političku perspektivu. Takav se dojam mogao steći na temelju kategoričke izjave Jadranke Kosor u povodu uhićenja Kulterera i medijskoga spominjanja njegovih veza sa Sanaderom. Afere treba istražiti u potpunosti, da se sve to jednom već skine s dnevnoga reda. Čini se da je HDZ napokon uspio prekoračiti psihološku barijeru koja ga je trajno sprečavala u nedvosmislenome suočavanju s njegovim recentnim inkriminiranim naslijeđem. Ako je taj osjećaj točan, istražitelji će djelovati autonomno i bez fasciniranosti zvučnim imenima, što je za Sanadera svakako loša vijest. Iz obaviještenih krugova dolaze informacije da se preko operacija s Fimi-medijom u HDZ-u stvorio višemilijunski fond, koji se neprestano punio i služio za zadovoljavanje Sanaderovih potreba. Bivši premijer navodno je iz njega plaćao sve svoje dnevne životne troškove, uključujući i nabave na tržnici, ali i specijalne investicije poput jahte “Malo vitra” ili oklopnoga BMW-a (kojeg se naknadno demagoški odrekao pod pritiskom javnosti).

O izvorima sredstava za stan u New Yorku, ogromnu vilu u Zagrebu, galeriju drugih nekretnina, kolekciju satova i iznimno luksuzan stil života informacije bi u dogledno vrijeme trebali dati istražni faktori. Svakako će se pod posebnim povećalom analizirati Sanaderova suradnja s Kultererom. U Austriji danas egzaktno osumnjičen za “udruživanje u kriminalnu organizaciju”, Kulterer je financirao spektar velikih poslova s nekretninama u Hrvatskoj, i sumnja se - među svim ostalim - da je nekim klijentima pritom omogućavao legalizaciju novca stečenog kriminalnim aktivnostima. Uživao je specijalnu Sanaderovu potporu, koja je nedvosmisleno došla do izražaja u premijerovu agresivnom zalaganju kod (guvernera HNB-a) Željka Rohatinskog da se bavarskom BLB-u po svaku cijenu omogući kupnja hrvatskog Hypoa. Postoji razina komplementarnosti između Sanadera i Kulterera. Istih su godina, bili su možda u prilici da ostvare nekakav rani kontakt u Austriji tijekom Sanaderova studija, obilježavaju ih visoke ambicije, liderski impulsi i dominantna strast prema luksuzu.

Kao premijer države koja grca u dugovima, Sanader je paradirao s vilama, jahtama, satovima, i mahao palicama za golf; kao predvodnik banke s gubitkom od više stotina milijuna eura Kulterer je držao konjsku ergelu u Engleskoj i pozirao s imenima iz show-businessa koja je na otvaranje hotela u austrijskom restauriranom dvorcu dovozio zrakoplovom Hypoa. Slovio je kao “bankar Jörga Haidera”, desničarskoga bonvivana poginulog u prometnoj nesreći kod Klagenfurta, za kojeg se nedavno otkrilo da je kontrolirao stranačke račune s desecima milijuna eura neidentificiranoga porijekla. Laiku bi se gotovo moglo učiniti da je i austrijska Koruška imala nekakvu svoju Fimi-mediu. Evidentno postoji stilsko-maniristički paralelizam na vrućoj liniji Kulterer-Haider-Sanader, i intenzivno se sad iščekuje hoće li istraga definirati i konkretne forme suradnje Sanadera i Hypoa koje podliježu inkriminaciji.

Činjenica da se Sanader počeo spominjati i na austrijskoj strani za HDZ može biti olakšavajuća okolnost, odnosno oblik političke amortizacije njegova udara na mrežu bivšega šefa. Ako je i inozemni asistent u igri, Sanaderovi ljudi u Hrvatskoj snažnije su prisiljeni na šutnju i obustavu rovarenja protiv Jadranke Kosor. No kad je riječ o situaciji s druge strane Atlantika, otvoreno je pitanje ima li gospodin Sanader nekakav diskretan aranžman s američkom vladom koji mu dugoročno jamči zaštitu od intervencija hrvatskoga pravosuđa. Postoje naznake da je Sanader dulje vrijeme logistički pripremao svoj odlazak u Sjedinjene Države, koji je odlučio realizirati u trenutku kad je dobio pozadinsku informaciju da se priprema uhićenje Nevenke Jurak. Postoji ovdje - kako vidimo - određena metodološka sličnost sa slučajem Branimira Glavaša, koji je također pobjegao (u Bosnu, doduše) kad je dobio pozadinsku informaciju da će mu kazna premašiti pet godina. Informacije specijalnoga tipa curit će nezaustavljivo, ako je to režimu u interesu.

Je li Sanader pušten da se skloni u SAD kako bi se izbjeglo njegovo pritvaranje, i djeluju li hrvatske službe na tom planu u nekakvoj koordinaciji s američkima? Klupko će se polako odmotavati. (Bivši američki ambasador u Zagrebu) Robert Bradtke bio je jedan od sudionika tajnoga sastanka u Bruxellesu na kojem je Sanaderu naređeno da hitno ode s premijerskog položaja, zato što je s njim na vlasti u Hrvatskoj nemoguće provesti bilo kakvu pozitivnu reformu pravosuđa. To indicira da su Sjedinjene Države od početka aktivno sudjelovale u slučaju Sanader, i da imaju nekakve scenarije razvoja situacije koji će se modificirati u skladu s događajima u pravosudnoj i javnoj sferi. Gospodin Sanader je na turističkome putovanju u Americi, i ako ono preraste u trajni boravak, moći će kazati da je imao sreću.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika