Objavljeno u Nacionalu br. 770, 2010-08-17

Autor: Berislav Jelinić

opasne tajne prvog čovjeka dinama

MUP u strahu za Mamićev život

Hrvatska policija procjenjuje da Zdravku Mamiću životnu opasnost predstavljaju ozlojeđeni navijači i nogometni menadžeri s kojima je imao mutne poslove

UZDRMANO CARSTVO
Zdravko Mamić je izgubio
i naklonost političkih
moćnika te je sve
zanimljiviji poreznicimaUZDRMANO CARSTVO Zdravko Mamić je izgubio i naklonost političkih moćnika te je sve zanimljiviji poreznicimaHrvatska policija misli da su sigurnost, a možda čak i život Zdravka Mamića ozbiljno ugroženi, doznao je Nacional iz visokih policijskih izvora. “Bojim se da Mamića jednog jutra ne pronađu u nekom kanalu”, izjavio je za Nacional visoki policijski izvor. Rekao je i da se u policiji procjenjuje kako Mamiću opasnost najviše prijeti od nogometnih menadžera i navijača nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba. Mamića su u rujnu 2009. pripadnici BBB-a gađali pivskim bocama i pokušali se s njime fizički obračunati kad se htio prošetati Temišvarom uoči utakmice Dinama i jedva je pobjegao pred bijesnim navijačima. Njihovi su se odnosi otad pogoršali, posebno nedavno, nakon što je naprasno smijenio trenera Velimira Zajeca zbog loših rezultata.


Navijači su nakon toga odlučili bojkotirati utakmice, po gradu lijepe plakate kojima ga pozivaju da ode iz kluba, a pojavili su se i brojni uvredljivi grafiti na njegov račun. Zdravka Mamića i njegova brata Zorana istražitelji Uefe sumnjiče da namješta Dinamove utakmice. On je to početkom godine prostački demantirao, ali je poslije potvrdio da postoje sumnje Uefe da je Dinamo povezan s kladioničarskom mafijom. Svojim je istupima protiv sebe okrenuo veći broj utjecajnih medija, ali i vodeće ljude u zemlji. I predsjednik Josipović i Jadranka Kosor pozivaju poreznike da naplaćuju porez Dinamu na unosne transfere.

U policiji Mamića pokušavaju upozoriti da počne voditi računa o sigurnosti, prije nego što mu se dogodi kakva neugodnost. Bilo bi to neugodno i za policiju, jer bi se poslije vjerojatno govorilo da je policija to morala predvidjeti zbog Mamićeve velike nepopularnosti. Policija je zbog Mamića zabrinuta i zato što su do nje nedavno dospjeli neslužbeni podaci da se Mamiću ozbiljno prijeti iz krugova srbijanskog organiziranog kriminala, da je prije nekoliko tjedana u srbijanskom podzemlju bilo odlučeno da Mamić bude likvidiran, navodno zbog hrvatskog nogometaša Ivice Olića i njegova transfera iz Dinama u moskovski CSKA.

Olić je nastupao za Dinamo u sezoni 2002./03., postigao 16 golova u 27 utakmica i bio najbolji strijelac lige. Ti su Olićevi nastupi privukli pažnju i bogatog moskovskog kluba. Olić je iz Dinama prešao u CSKA i ondje igrao pune četiri sezone, no proživio je pravu kalvariju sa samozvanim nogometnim menadžerima poput Dragana Marića. Zdravko Mamić tada je izjavio da je Olić morao biti prodan i da “svima mora biti jasno da je Olić u reketu jednog prevaranta i to može završiti samo zatvorom ili ubojstvom”.

Špekuliralo se da je CSKA platio 5 milijuna eura, od čega su se naplatili svi koji su smatrali da su uložili u Olića. On nije dobio gotovo ništa, ali je raskinuo poslovne veze s Draganom Marićem, zbog čega je bio vrlo sretan. I u medijima je govorio da Marića više u životu ne želi vidjeti. Nije imao lijepih riječi ni za Zdravka Mamića i Dinamo: “Ništa u Maksimiru nisam dobio, ljudi u klubu bili su vrlo nekorektni prema meni. Niti sam u godinu dana posebno napredovao, niti sam preko Dinama napravio tko zna kakav posao. Da, zaradit ću, ali sjetite se, lani sam imao bolju ponudu, kao igraču Zagreba Juventus mi je nudio 6 milijuna eura.” Kad su novinari pitali Olićevu suprugu Natalie što misli o odlasku u Moskvu, ona je odgovorila: “Moskva? Svejedno, samo da odemo - bilo kamo.”

ZLOKOBNI DUHOVI IZ
MAMIĆEVE PROŠLOSTI
Slučaj Ivice Olića (na slici sa suprugom
Natalie) samo je jedna od mnogih
nerazjašnjenjih Mamićevih operacija u
kojima su se vrtili milijuni euraZLOKOBNI DUHOVI IZ MAMIĆEVE PROŠLOSTI Slučaj Ivice Olića (na slici sa suprugom Natalie) samo je jedna od mnogih nerazjašnjenjih Mamićevih operacija u kojima su se vrtili milijuni euraDO HRVATSKE POLICIJE stigle su nedavno tvrdnje da je u prodaji Olića moskovskom CSKA-u sudjelovala i jedna osoba iz srbijanskih nogometnih krugova, s kojom se Mamić navodno dogovorio da će joj nakon Olićeva transfera u CSKA platiti milijun eura. Taj milijun eura navodno je trebala biti nagrada za to što je ta osoba iskoristila svoje dobre veze s moskovskim klubom i uvelike pomogla da se taj transfer realizira. Čini se da Mamić nije platio taj milijun eura te da je ta osoba nakon nekoliko godina čekanja i navlačenja pripadnicima srbijanskog podzemlja prodala svoja mutna potraživanja od Mamića. Oni su navodno pokušali uspostaviti kontakt s Mamićem i dati mu do znanja da sad njima duguje novac, ali Mamić nije bio “kooperativan” pa su ga odlučili likvidirati. Doduše, iz krugova srbijanskog podzemlja do Nacionala je nedavno stigla i tvrdnja da je Mamić taj problem riješio, ali da na kraju nije platio milijun, nego 5 milijuna eura. Visoki policijski izvor potkraj prošlog tjedna ispričao je za Nacional da Mamić trenutačno radi na tome da izgladi razne nesporazume u miljeu nogometnih menadžera i da su pripadnici policije zbog takvih i sličnih situacija razgovarali s Mamićem i sugerirali mu da angažira privatne zaštitare.

Mamić pak negira da je u bilo kakvim problemima, i često putuje, navodno ponajviše u Srbiju i Sloveniju. Nekad svoje aktivnosti koordinira s policijom, ali često se policiji posve izgubi iz vida i kad je u Hrvatskoj. Moguće je da Mamić ima i drugih neriješenih pitanja - u odnosima s bivšim igračima Dinama ili nogometnim menadžerima koji su eventualno sudjelovali u njihovim transferima. Neke je igrača praktično stavio ili pokušao staviti u robovlasnički odnos, kao što je bio slučaj s Eduardom Da Silvom, pa većina bivših igrača Dinama izbjegava komentirati svoje odnose s Mamićem. Čini se da je šutnja zlato i u krugovima nogometnih menadžera, bar kad su odnosi s Mamićem u pitanju.

Međutim, znakovita je izjava visokog policijskog izvora za Nacional: “Mamić na sve strane pokušava izgladiti neuređene odnose. Ipak, mislim da on neke stvari više ne može izgladiti, pa čak niti popraviti. To se prvenstveno tiče njegovih odnosa s navijačima. Kad bi Mamić prošetao centrom Zagreba u večernjim satima, ako bi ga vidjeli članovi BBB-a, vrlo je vjerojatno da bi ga istukli bejzbolskim palicama.”

Sve to potvrđuje da je Mamić već dugo u delikatnoj situaciji, a sve mu to dodatno otežavaju i mediji koji sve više kritiziraju njegov rad, djelomice možda i zato što je nekoliko puta izvrijeđao novinare koji su pisali o tome da ga se povezuje s kladioničarskom mafijom.

Vezane vijesti

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Zdravku Mamiću nije ovih tjedana jedina briga postavljanje nove vlasti u Hrvatski nogometni savez. Medijski manje zanimljiv, ali financijski bitan,… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 20.08.10. 21:30

Od kada strah za postene gradjane? Cudna je to lavanda! Neka se sam valja u vlastitim govnima !!!!!!


registracija
8/7/09

bankar, 21.08.10. 23:16

takvi kao on i trebaju se bojati i živiti u strahu drugo nisu ni zaslužili nek se skrije u svju jahticu


registracija
26/7/09

odredjen, 22.08.10. 00:06

mene cudi da je jos ziv. Kao i Kerum i Sanader i Bandic i svi ostali posteni gradjani na polozaju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika