16.08.2010. / 21:50

Autor: Ana Smrečki

Slijedi vruća jesen: Kresanje budžeta moglo bi izazvati novu nestabilnost koalicije

Premijerka Kosor uskoro će se suočiti i s bijesnim seljacima, a oko poljoprivrednih poticaja još će se jednom zatresti vladajuća koalicija, ovoga puta s HSS-om

Vladu Jadranke Kosor u danima što slijede čekaju brojni izazovi, a ubrzo će se morati donijeti odluka kome će se uzeti najvišeVladu Jadranke Kosor u danima što slijede čekaju brojni izazovi, a ubrzo će se morati donijeti odluka kome će se uzeti najvišeNakon što je najava prvog ovogodišnjeg rebalansa proračuna još jednom posvađao vladajuće i oporbu, krenule su spekulacije kome će se morati uzeti i koliko. Činjenica je da je proračunska rupa sve veća i da se troši novac kojeg nema. Vladu Jadranke Kosor u danima što slijede čekaju brojni izazovi, a ubrzo će se morati donijeti odluka kome će se uzeti najviše.

Dnevnik Nove TV bavio se stanjem u državnoj blagajni. Prema njihovoj računici, od 100 kuna u proračunu zadano je 91 kunu. Za mirovine se izdvaja 35 milijardi kuna, plaće 34 milijardi kuna, zdravstvo 27 milijardi kuna i za poljoprivredne poticaje 5 milijardi kuna. To je ukupno 101 milijarda kuna, koje se moraju osigurati.

Veliki izazovi pred premijerkom Kosor

Samo za mirovine svake godine nedostaje 17 milijardi kuna, 180 tisuća umirovljenika uživa posebne mirovine, a samo 12 % umirovljenika ima puni staž. U problemu su i radnici, koji još nisu postigli dogovor oko regresa, za koji bi se trebalo izdvojiti oko 600 milijuna kuna. Problem je i u zdravstvu, pa se postavlja pitanje treba li nam zaista 66 bolnica koliko ih u Hrvatskoj ima.

Premijerka Kosor uskoro će se suočiti i s bijesnim seljacima, a oko poljoprivrednih poticaja još će se jednom zatresti vladajuća koalicija, ovoga puta s HSS-om. Naime, stručnjaci tvrde da će poticaji u poljoprivredi biti nužni samo farmerima, a ne onima koji imaju male zemljoposjede. HSS pak traži da poljoprivrednicima ostanu stečena prava.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 16.08.10. 22:40

oni su čekali sezonu da bude pri kraju da vide dal će morat u rebalans gamad govna hahahh


registracija
11/8/10

markoV, 16.08.10. 23:20

ma pokrit će se dugovi još nekim inozemnim dužničkim uspjehom.. :D
bilo bi super da jaca sreže proračunske rashode, ali budimo realni, dal stvarno ima političke snage za to?


registracija
11/8/10

markoV, 16.08.10. 23:25

a da se primijenila drugačija strategija izlaska iz krize - zvanje MMF-a umjesto uvođenja kriznog poreza - imali bismo danas gospodarski rast i ne bismo bili u ovakvim problemima.. a sada će tako i onako morati napravit ono čime bi MMF uvjetovao kredit, smanjenje plaća i socijalnih davanja..

OSIM AKO se ponovno ne zadužimo :)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika