16.08.2010. / 22:41

Autor: Ana Smrečki

Oporavlja se dječak koji je pao sa sedmog kata u Zapruđu; Roditelji pod istragom

Psihologinja Gordana Buljan-Flander smatra da roditelji ne bi smjeli eksperimentirati prije škole

dječak koji je pao s visine od 20 metara nije u životnoj opasnosti, ali je zadržan na promatranju u bolnicidječak koji je pao s visine od 20 metara nije u životnoj opasnosti, ali je zadržan na promatranju u bolniciSlučaj četverogodišnjeg dječaka koji je pao sa sedmog kata zgrade u Novom Zagrebu i čudom preživio dobiva svoj epilog. Naime, dječak je za vrijeme nesreće bio sam kod kuće, pa policija provodi kriminalističko istraživanje. Dječja pravobraniteljica Mila Jelavić za Večernji list otkriva da roditeljima može biti izrečen nadzor nad izvršavanjem roditeljske skrbi, može im se oduzeti i pravo da žive s djetetom, a u najgorem slučaju može im se oduzeti roditeljska skrb.

Istodobno, ako im se utvrde nepravilnosti, otac i majka mogu kazneno odgovarati, te im u tom slučaju može biti izrečena kazna od šest mjeseci do tri godine zatvora. Kada bi dijete bilo teže ranjeno, roditeljima bi slijedila kazna i od pet godina zatvora. Srećom, dječak koji je pao s visine od 20 metara nije u životnoj opasnosti. Ipak, dijete je zadržano na promatranju u bolnici.

Majka hladno pitala za dijete

Susjedi su u šoku. Prva susjeda prepričava kako joj je pozlilo od muke kada se sve to dogodilo. Poručuje da se tako mala djeca ne smiju ostavljati sama, no smatra da roditelji to nisu namjerno učinili. S druge strane, roditelji koji su na Rebru vidjeli majku stradalog dječaka, bili su zaprepašteni njezinom hladnoćom. Prepričavaju da je pitala za dijete kao za vlak na kolodvoru.

Nakon ovog slučaja, u javnosti se još jednom povela rasprava o tome kada je najbolji trenutak da se malo dijete ostavi samo kod kuće. Psihologinja Gordana Buljan-Flander ističe da je to jedna od najvećih roditeljskih dilema, te da je to veliki korak prema dječjoj samostalnosti. Ipak, smatra da roditelji ne bi smjeli eksperimentirati prije škole. Iako takvi slučajevi uglavnom prolaze bez trauma i nezgoda, ovaj je slučaj zamalo završio kobno.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika