17.08.2010. / 14:23

Autor: Renato Baretić

Splitski performans glupana na vlasti: Nakon spektakla ostaje samo crnilo

Zatvoriti Rivu na tri dana zbog jednovečernjeg techno-partyja, zapriječiti prolazak njome Splićanima i turistima, sjebati ugostiteljima i trgovcima posao u zenitu turističke sezone - takav projekt mogu dobrim za svoj grad proglasiti samo totalni idioti!

Nakon crvenog, crnog i žutog Peristila Split je, eto, dobio i crnu Rivu. Riječ je o performansu kojim se alternativni umjetnici iz gradskoga poglavarstva simbolično nadovezuju na bogatu tradiciju noćnog bojanja splitskih amblematskih javnih površina, poručujući nam da... Khm! Poručujući nam, dakle, još jednom da smo na vlast u gradu izabrali glupane i glupače koji ne vide dalje od vlastita nosa, ne znaju kvalitetno raspolagati gradskim resursima, ne razumiju stvarne potrebe svojih "običnih" sugrađana i haju jedino za spektakl, a poslije – što bude.

Zatvoriti Rivu na tri dana zbog jednovečernjeg techno-partyja, zapriječiti prolazak njome Splićanima i turistima, sjebati ugostiteljima i trgovcima posao u zenitu turističke sezone, da bi jedini efekt od svega bilo par sati zabave za ljubitelje takve vrste glazbe i potom Riva crna od prolivenog pića upijenog u onaj famozni tehnobeton, s tonama ostavljenog smeća i cvijećem izgaženim do zadnje latice – ej, takav projekt mogu dobrim za svoj grad proglasiti samo totalni idioti!

Riva u septičkom izdanju; Autor:
Ivo Čagalj/PIXSELLRiva u septičkom izdanju; Autor: Ivo Čagalj/PIXSELLPogotovo ako na samo petnaest minuta hoda od Rive imaju Žnjan, tu groznu Rojsovu betonsku ploču koja i za najžešće vreve izgleda pusto, vapeći već 12 godina da joj se napokon nađe neki smisao. I taj žnjanski plato, zanimljivo, nasut je i izbetoniran za potrebe jednokratnog i jednodnevnog posjeta jedne planetarne megazvijezde (kredit za taj umobolni građevinski zahvat još se otplaćuje iz gradskog proračuna!) ali otad se nije pretvorio ni u što suvislo osim noćnog jebodroma.

S takvom reputacijom, Žnjan je idealna lokacija za techno-partyje, kao i za sajam nautike, ali ne – takve se "evente" mora organizirati baš na Rivi, a što se više prostora oduzme građanima Splita (na što duži rok!) i što se više štete napravi – to bolje. Tako nam valjda i treba, kad već imamo taj nepogrešiv instinkt za davanje vlasti budalama.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
17/1/10

pitman, 17.08.10. 16:16

fakat koga jos zanimaju tecno partiji pa to je bio djir devedesetih godina a oni to jos sad furaju,sigurno je bilo ljepo vidjet hrpu nadrogiranih adlolescenata kako skakucu po rivi.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 17.08.10. 18:00

Kak je ono genijalni Smoje napisao : "E,ludega grada!"


registracija
17/8/10

splico, 17.08.10. 18:19

Samo ljudi frustrirani i umorni od zivota mogu davat ovakve komentare. Ostario si amigo. Te veceri dogodio se Eros, split je na trenutak procvjeta.
Riva je Splitska tragedija .Umorni starci ,penzioneri laprdaju o politici, raskravljene majke guraju kolica sa dicom i lizu sladoled. Asexualni muskarci zatupleni medijima zure u prazno i piju kavu u 10 navecer..
E pa neka penzioneri, majke sa dicom,babe i sjebani macho dalmatinci idu na Znjan i nek tamo pokazuju svoju bijedu, umor i jad.
A Rivu pusti Erosu.
Tako ce bit il nas nece bit


registracija
27/7/10

lvxor, 17.08.10. 19:04

crna ili bijela... u bilo kojoj boji, nova riva je sramota splita, a jos veca sramota je da u drugom najvecem hrvatskom gradu nema jednog pravog disko kluba.... pa gdje da mladi splicani,a i turisti uzivaju.... a na sramoti od rive...! I neka ostane crna i zgaženog cvijeca... nikakva razlika...ruglo


registracija
17/8/10

ivank, 17.08.10. 19:48

Kerum mi je mrzak, al ovo je jedna od onih stvari na koju su ga s pravomnagovorili (jer teško da je sam ima sluha).
ps. Renato, bajna Riva bila je zatvorena samo 12 sati od petka u 16 do subote u 4 ujutro, i Grad je zaradio 50 000 kn, neznan koliko inače zaradi svaku večer od šetača.


registracija
26/7/09

odredjen, 18.08.10. 12:14

riva je zivi uzas splita. Da je barem vise ovakvih dogadjanja i spektakala, umjesto da stoji s onim stupovima i betonskim plocama kao spomenik nekolicini pravih idiota koji su si ga izgradili. Keruma ne mogu vidjeti, ali happening na rivi je pravi pogodak! A oni "ugostitelji" - pa to je jad i bijeda od ugostiteljstva, to treba zabraniti!!! A njih, vidim, branis? Uzas. Zato alternativci, kulturnjaci, umjetnici i svi kreativci - na rivu! Riva zato sluzi. Bravo organizatorima partija!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 18.08.10. 12:43

Renato,kako ne razumite?Riva je koštala 80 miljuna kuna i to triba vratit.50 iljada kuna na partyju
50 iljada bout šou i to je već 100 iljada.Malo po malo i vratit će se uloženo.
A možda bi se mogla afitat za vinčanja.Bilo bi ih koji bi mogli to platit.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika