18.08.2010. / 22:06

Autor: Ana Smrečki

Vlada u Sabor šalje porez na banke: Možemo li očekivati novi rast kamata na kredite?

Neslužbeno se govori kako koalicijski partneri HDZ-a traže uvođenje poreza na banke zbog populističkih razloga, te da time drže u šaci i banke i stranku na vlasti

Premijerka Kosor i bankarima i Rohatinskim održala dva tajna sastankaPremijerka Kosor i bankarima i Rohatinskim održala dva tajna sastankaNakon kriznog poreza za građane, mogao bi uslijediti novi namet i to onaj za banke. Najava uvođenja novog harača podigao je na noge bankare, te guvernera HNB-a Željka Rohatinskog. S njim je premijerka Kosor nedavno održala dva odvojena sastanka, na kojima je prisustvovao i ministar Šuker.

Večernji list piše da bi Vlada na prvoj sjednici nakon ljetne stanke, u četvrtak trebala predložiti uvođenja kriznog poreza na banke, koji bi trebao biti na snazi godinu dana. Guverner Rohatinski ne slaže se s uvođenjem spomenutog nameta, a smatra da koristi od tog poteza mogu biti relativno male, a štete velike.

Friščić i Pupovac za porez na banke

Rohatinski nakon sastanka s premijerkom nije dobio odgovor hoće li se Vlada odlučiti na uvođenje poreza na banke, a ističe da mu u Banskim dvorima nisu ni rekli kako bi taj porez konkretno izgledao. I dok je prvi čovjek HNB-a protiv još jednog harača, koalicijski partneri očito imaju drukčiji pogled na cijelu situaciju.

Jutarnji list otkriva da se za porez na banke zalažu HSS i SDSS, koji se oštro protive rezanju prihoda građana kojima je standard ionako pao u ovim kriznim vremenima. Neslužbeno se govori kako koalicijski partneri HDZ-a traže uvođenje poreza na banke zbog populističkih razloga, te da time drže u šaci i banke i stranku na vlasti.

Što je s kreditima?

Porez na banke uvela je Mađarska, a kada bi Hrvatska krenula tim stopama, u državni proračun bi se slilo oko 1,7 milijardi kuna, koliko se izgubilo ukidanjem kriznog poreza. Uvođenje poreza sigurno bi bilo popularno na predstojećim parlamentarnim izborima, no banke bi sigurno podigle kamate, a smanjila bi se i ponuda kredita.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 18.08.10. 22:46

da možemo očekivati da će to nama biti naplaćeno pa narvno da banke neće snositi taj rošak a jaca će sve ikoristiti kao populistički potez


registracija
30/6/10

petrus7, 18.08.10. 22:49

ma jebem joj majku srpsku nesposobnu. Jedva čekam izbore.


registracija
30/6/10

petrus7, 18.08.10. 22:53

popušit će gore negoli na predsjedničkim izborima.


registracija
8/7/09

bankar, 18.08.10. 23:17

a nije ni birana ahhaah kakva osoba bez obraza


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika