24.08.2010. / 23:02

Autor: Ana Smrečki

Rebalans već ovaj tjedan u Saboru: Zastupnici usvajaju novi deficit i zaduženje

Premijerka Kosor pojasnila je da se za neke rashode morao odvojiti dodatni novac, što je dovelo do povećavanja rashoda. Time se osigurava dodatni novac za mirovine, nezaposlene, poljoprivredu, rodiljne naknade, ali i provedbu referenduma o izmjenama Zakona o radu

Premijerka Jadranka KosorPremijerka Jadranka KosorNakon višemjesečnih spekulacija, Vlada je objelodanila rezove u ovogodišnjem rebalansu proračuna. U kresanje budžeta se nije išlo oštro, već umjereno, pa se do kraja godine očekuje još neki rebalans. Proračunski rashodi se smanjuju za 4,5 milijardi kuna, dok se rashodi povećavaju i to za oko 898 milijuna kuna. Umjesto planiranih 8,6 milijardi kuna deficit se povećava za 5,4 milijarde kuna te sada iznosi 14 milijardi kuna.

Premijerka Kosor pojasnila je da se za neke rashode morao odvojiti dodatni novac, što je dovelo do povećavanja rashoda. Time se osigurava dodatni novac za mirovine, nezaposlene, poljoprivredu, rodiljne naknade, ali i provedbu referenduma o izmjenama Zakona o radu. Iako su ministarstva uštedjela 1,5 milijardi kuna, nećemo si puno pomoći jer slijede nova zaduženja.

Cigarete poskupljuju za kunu, benzin za 30 lipa

Umjesto ranije planiranih 28 milijardi kuna, idemo u minus od 34,6 milijarde kuna i to za otplatu dospjelih obveza i financiranje deficita. Ne treba zaboraviti da smo se do sada zadužili za oko 25,1 milijardu kuna. Od rujna poskupljuju cigarete i to za gotovo jednu kunu. Poskupljuje i benzin i to za oko 30 lipa po litri. Povećanje tih trošarina proračunu bi do kraja godine trebalo donijeti oko 70 milijuna kuna.

Premijerka je rebalans predstavila i predsjedniku Josipoviću, bankarima, predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, sindikatima i predstavnicima vladajuće koalicije. Rebalans bi se trebao usvojiti do kraja ovog mjeseca, a predsjednik Sabora Luka Bebić sazvao je izvanrednu sjednicu Sabora za 26. i 30. kolovoza.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 25.08.10. 00:55

Neobuzdani Suker porucuje kako nam je bolje nego mnogim Europljanima. Kako i nece biti kad u prosjeku s onim sto imaju clanovi nase lopovske Vlade, mi obicni smrtnici i ne stojimo tako katastrofalno lose kako s visine izgleda. I to sve po principu: ja auta nemam, ti imas dvoja - u prosjeku jedna su moja!


registracija
15/11/06

rimaz, 25.08.10. 09:35

Zar su trošarina na cigarete i benzin, osnov rebalansa proračuna? Zbog toga nisu trebali trošiti svoje dragocijeno vrijeme i benzin. Kad vidim da svatko od tih "sudionika simpozija o rebalansu proračuna" da bi došao na posao mora nahraniti benzinom dvjestotinjak konja, odmah sam pomislio, evo uštede! Neka prestanu dolaziti na posao i ne treba rebalans proračuna.


registracija
30/6/10

petrus7, 25.08.10. 13:10

To nije rebalans to je DEBILANS.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika