25.08.2010. / 20:14

Autor: Ana Smrečki

Oporba neće podržati rebalans proračuna: 'Drži bure vodu dok majstori odu'

SDP-ovci smatraju da je rebalans usmjeren prema potrošnji i očuvanju socijalnog mira, a ne u stvaranju novih vrijednosti. Ističe da rezovi ne idu u srž problema, poručujući da netko očito očekuje da se problemi 'riješe sami od sebe ili po Duhu Svetom'

Povratak saborskih zastupnika u klupe bit će i više nego zanimljivPovratak saborskih zastupnika u klupe bit će i više nego zanimljivNakon Vlade, rebalans proračuna prošao je saborski odbor za financija i sada ide na klupe zastupnika, javlja HRT. Za prijedlog rebalansa proračuna glasovalo je šest zastupnika vladajuće koalicije, a protiv pet oporbenih zastupnika. No, već je danas postalo očito da će sutrašnja saborska rasprava biti i više nego burna. Očekivano, SDP-ovci neće dići ruke za rebalans, jer smatraju da njime nije ništa napravljeno.

»Hrvatska će s i dalje zaduživati, a Vladine dugove plaćat će idući naraštaji, i to po iznimno nepovoljnim uvjetima. Radi se isključivo o osobnim interesima, o tome da se ostane na vlasti još godinu dana. Rebalans se radi kako bi ministar financija Ivan Šuker mogao već sutra otići po novo zaduženje», poručio je SDP-ov Gordan Maras.

Proračun zrcalo stanja SDP-ove politike

Odgovorio mu je HDZ-ov Goran Marić koji smatra da je ovogodišnji rebalans proračuna zrcalo stanja u gospodarstvu u kojem je neravnotežu stvorila nekadašnja politika stečaja i zatvaranja tvornica, izgradnja stambenih objekata i prijevremene mirovine zbog kojih je od 1991. do danas u mirovinu otišlo 500.000 radnika.

Ocjenjuje da Hrvatska iz krize može izaći jedino povećanjem gospodarske aktivnosti, za koju drži da je premala. Prozvao je i banke, poručivši da su ionako previsoke kamate na kredite karcinom našeg gospodarstva i glavni uzrok zašto se ne razvija i potiče gospodarska aktivnost. Njegov kolega Davor Huška naglašava da je Vlada predložila rebalans kompromisa.

Upravo im to zamjeraju SDP-ovci Ljubo Jurčić smatra da je rebalans usmjeren prema potrošnji i očuvanju socijalnog mira, a ne u stvaranju novih vrijednosti. Ističe da rezovi ne idu u srž problema, poručujući da netko očito očekuje da se problemi 'riješe sami od sebe ili po Duhu Svetom'.

Rebalans ili disbalans

Slikovit je bio i njegov stranački kolega Davorko Vidović koji rebalans vidi prema staroj narodnoj 'drži bure vodu dok majstori odu'. Poručuje da si Hrvatska ne smije dozvoliti nova zaduženja, upozorivši da Hrvatska ima najveći pad BDP-a u Europi. Odgovorio mu je HDZ-ov Ante Kulušić koji poručuje da je sadašnje zaduženje manje nego u vrijeme SDP-ove vlade.

Predstavnik umirovljenika Silvano Hrelja napustio je sjednicu Odbora, jer je predsjednik Boris Kunst na početku sjednice poručio da je predloženi rebalans šokirao oporbu, koja je očito mislila da će se ići u rezanje plaća i mirovina. Hrelja je novi rebalans nazvao disbalansom.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika