Objavljeno u Nacionalu br. 772, 2010-08-31

Autor: Marko Biočina

Premijerka Kosor zatekla prazne sefove u Vladi i HDZ-u poslije odlaska Sanadera

Prema pisanju ausrijskih medija, kancelarka je u nekim pretincima u Banskim dvorima pronašla neke Sanaderove dokumente vezane uz financijske transakcije na njegove privatne račune te ih predala austrijskim istražiteljima

Bivši premijer Ivo Sanader i aktualna kancelarka Jadranka Kosor; foto: Nacionalova arhivaBivši premijer Ivo Sanader i aktualna kancelarka Jadranka Kosor; foto: Nacionalova arhivaNakon dolaska na funkciju premijerke i predsjednice HDZ-a, Jadranka Kosor zatekla je potpuno prazne sefove u uredima u Banskim dvorima i stranačkoj središnjici kojima se prije nje koristio Ivo Sanader. Ta informacija je Nacionalu potvrđena iz vrha Vlade te je na taj način demantirana informacija o tome kako je razvoj istrage o ulozi Sanadera u aferi Hypo potpomognut dokumentima koje je austrijskim istražiteljima dostavila hrvatska premijerka. Te spekulacije pojavile su se posljednjih dana među austrijskim novinarima koji prate taj slučaj.

Prema njima su Jadranka Kosor i njezini suradnici u nekim pretincima u Banskim dvorima pronašli neke Sanaderove dokumente vezane uz financijske transakcije na njegove privatne račune te ih predali austrijskim istražiteljima koji te financijske aranžmane prije toga nisu znali. Konkretno, navodno se radilo o dokumentima koji dokazuju da je Sanader za vrijeme svog premijerskog mandata bio zaposlen kao konzultant Hypo banke i za to primao izdašne honorare na mjesečnoj bazi. Prema tim tvrdnjama, upravo su ti dokumenti razlog što se tijekom protekla dva tjedna iznimno intenzivirala istraga oko uloge bivšeg hrvatskog premijera u malverzacijama u Hypo banci, te što se njegovo ime gotovo svakodnevno spominje u tamošnjim medijima.

Kad bi te informacije bile istinite, vjerojatno bi se stvorile zakonske pretpostavke za kazneno gonjenje Sanadera za djelo protuzakonitog posredovanja, opisano u članku 343. Kaznenog zakona, što je ista osnova po kojoj bi mogao biti optužen i Mladen Barišić u slučaju Fimi medije. Ipak, s obzirom na to da je faktički demantirana informacija da je Jadranka Kosor pronašla takve dokumente, trenutačno nema nikakvih dokaza da je opisani odnos između Sanadera i Hypo banke postojao, a za vjerovati je da bi hrvatska premijerka, da ih je našla, inkriminirajuće dokumente uputila hrvatskoj policiji. S druge strane, ako je istina da je Jadranka Kosor u Vladi i HDZ-u pronašla prazne sefove, ne može se isključiti i mogućnost da takvi dokumenti uistinu postoje, ali da ih je bivši premijer odnio sa sobom kad je napustio funkcije koje je držao u Vladi i stranci.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
8/4/08

arisa, 31.08.10. 09:04

Psi laju, a karavane prolaze!


registracija
1/1/70

, 31.08.10. 09:17

Premijerka Kosor zatekla prazne sefove u Vladi i HDZ-u poslije odlaska Sanadera.
Ako JACA ima muda? Sad je sansa da razotkrije najveceg kriminalaca u nas HRVATA SMRANADERA.
Jaco,cekamo i taj dan.


registracija
8/4/08

arisa, 31.08.10. 09:24

Po tumacenju Vedrane Rudan
Jaca nemoze biti pizda ona je picka


registracija
30/6/10

petrus7, 31.08.10. 09:46

Ja samo kažem jedno. Dabogda KRADEZEOVCI pomrli u najgorim mukama!!!


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 01.09.10. 00:34

Sta ocekivati od Jace i ona je u talu snjim.Kako se ogrebala za stan?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika