31.08.2010. / 20:59

Autor: Ana Smrečki, Hina

Obrana: Upitno uvrštavanje mrtvih i živih osoba u udruženi zločinački pothvat

Markačev odvjetnik smatra da je moralno i pravno upitno uvrštavanje mrtvih osoba, koje se nemaju mogućnosti branit, u članove udruženog zločinačkog pothvata. Slično vrijedi i za žive osobe koji su bili u Haagu kao svjedoci

Obrana generala Markača iznijela je u srijedu završne riječi pred Haaškim sudomObrana generala Markača iznijela je u srijedu završne riječi pred Haaškim sudomObrana generala Markača iznijela je u srijedu završne riječi pred Haaškim sudom. Branitelji poručuju da su tužitelji bez ikakvih dokaza po prvi puta sugerirali da je Markač naredio progon civila nakon Oluje, da je u Gruborima naredio ubojstvo, da je znao, te da je bio prisutan kada su njegove snage počinile zločine nad srpskim stanovništvom.

Tužitelji tvrde da je Markač propustio poduzeti potrebne mjere za progon počinitelja u Gruborima iako su dokazi pokazali da su takvi koraci bili u nadležnosti kriminalističke a ne specijalne policije. Njegov branitelj Tomislav Kuzmanović smatra da tužitelj nije uspio dokazati vezu između počinjenih djela i propusta zapovjednika.

Markač nije odgovoran

Pojašnjava da su do Markača samo dolazila izvješća o vođenju oružanih borbi u Gruborima. Završne riječi dovršio je njegov drugi odvjetnik Goran Mikuličić. Podsjetio je sudce da je oružani sukob u Hrvatskoj prestao 8. kolovoza, što praktično skida svu odgovornost s Markača. Pozvao ih je da ne primjenjuju doktrinu udruženog zločinačkog pothvata.

Upitno uvrštavane mrtvih osoba

Ističe da ta sintagma podsjeća na koncept optužbi za rušenje socijalističkog poretka u bivšoj Jugoslaviji i na srednjovjekovnu pravnu praksu. Ističe i da ona ne izvire iz međunarodnog humanitarnog prava, budući da omogućava osudu jedne osobe za zločin druge osobe bez da prva osoba zna da je zločin počinjen.

Mikuličić zaključuje da je moralno i pravno upitno uvrštavanje mrtvih osoba, koje se nemaju mogućnosti branit, u članove udruženog zločinačkog pothvata. Slično vrijedi i za žive osobe koji su bili u Haagu kao svjedoci. Za udruživanje u zločinački pothvat ubrajaju se prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i njegovi najbliži suradnici Gojko Šuškak, Zvonimir Červenko i Jankou Bobetko.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 01.09.10. 10:20

Zalosno,i jadno po cjeli svjet,e daboda atomska pala na taj Hag......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika