03.09.2010. / 12:19

Autor: Deutsche Welle

Nezaustavljivi: 3D tehnologija i hibridni TV

U Berlinu se otvara sajam visoke tehnologije IFA. Najavljeni su mnogi noviteti no smatra se da će 3D tehnologija i digitalni televizori koji se spajaju s internetom postati dva nova velika trenda.

3D televizori još uvijek nisu osvojili većinu tržišta3D televizori još uvijek nisu osvojili većinu tržištaDok su se na prvom „Međunarodnom sajmu radijske i televizijske tehnike" (IFA) 1924. godine u Berlinu posjetitelji divili radio prijemnicima, a od 1928. i televizijskim emisijama, danas je potrebno malo više da se zadivi posjetitelje. No ono što je tada bilo neizbježno i danas je od velike vrijednosti. Albert Einstein je sajam IFA 1930. godine otvorio riječima: „Kada čujete radio, sjetite se kako ste došli do tog uređaja. Praizvor svih tehničkih postignuća su božanska znatiželja i nagon za igrom znanstvenika te konstruktivna mašta tehničkog izumitelja."

Znatiželja, nagon i konstruktivna mašta

Znatiželja, nagon za igrom i konstruktivna mašta su danas važniji nego ikad kako bi se potrošači naveli na kupnju novih električnih aparata iako kod kuće imaju po nekoliko radio prijemnika, televizora i računala. Svake se godine na sajmu IFA predstavi više od 10.000 novih proizvoda, no kupce pronađu samo oni koji nude nešto sasvim novo i posebno. Tako su 2005. godine premijeru slavili kućno kino i digitalna televizija visoke rezolucije (HDTV). Ove godine se sve vrti oko trodimenzionalna televizije (3D-TV), kako kaže direktor sajma Jens Heithecker: „Svaki proizvođač televizora predstavlja svoju verziju. Skoro kod svih je veći dio štanda posvećen 3D tehnologiji. Uživo se može vidjeti kako ta tehnologija funkcionira ili snimati 3D video kamerom."

Ako je istraživačima potrošnje za vjerovati, onda 3D kućna zabava ima pred sobom svijetlu budućnost. U Njemačkoj je do sada prodano 40.000 3D televizora, a 40 posto stanovništva je izjavilo da planira u narednim godinama kupnju jednog takvog uređaja. Rainer Hecker iz Društva za zabavnu i komunikacijsku elektroniku (gfu) smatra međutim, da to neće biti lako. Ponuda 3D filmova je još uvijek slaba, trodimenzionalni televizijski program nije još ni u planu, a i pitanje je žele li potrošači gledati televiziju kroz čudne specijalne naočale.

Po njegovom mišljenju će se bolje probiti hibridni televizor. To je uređaj putem kojeg će gledatelji moći ući u internetsku datoteku televizijskih programa i izabrati što im se sviđa. Ponuda je već tu. Zbog toga su i velike televizijske i radijske kuće zastupljene na sajmu.

Veći nego do sada

Ove godine 1.423 izlagača izlaže u 28 paviljona, što je 22 posto više od prošle godine. Christian Göken, upravitelj Berlinskog velesajma, je zadovoljan brojkama: „Takve brojke se u međunarodnim usporedbama rijetko mogu vidjeti. Mi smo jedini sajam visoke tehnologije i zabavne elektronike koji bilježi dvoznamenkasti porast."

Rastu sajma je od 2008. godine pridonijelo i izlaganje proizvođača kućnih elektrouređaja. Iako su na početku bili skeptični, dobro su se uklopili i sajam IFA sad nazivaju svojim. Razlog tomu je vjerojatno i činjenica da kućanski aparati i naprave zabavne elektronike imaju sve više sličnosti. Tako direktor sajma, Heithecker, kaže da mu se na sajmu najviše svidio stroj za pranje rublja koji sam dozira količinu praška za rublje i kojom se može upravljati preko iPhona.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika