Objavljeno u Nacionalu br. 773, 2010-09-07

Autor: Robert Bajruši

TRAGIČNA SUDBINA SRĐANA MLADINIĆA

Vlasnik SMS-a između bolesti i bankrota

OSNIVAČ I VLASNIK TVRTKE SMS SRĐAN MLADINIĆ ostao je bez kompanije dok je bio pritvoren u Remetincu, od imovine mu je ostao samo stan i automobil, a zaposliti se ne može jer se mora brinuti za kćer Srđanu

BRIGA ZA KĆER Mladinić dnevno odradi
toliko poslova brinući
se za kćer da bi ga
terapeuti koji bi ga
mogli zamijeniti stajali
od 15 do 20 tisuća kuna mjesečnoBRIGA ZA KĆER Mladinić dnevno odradi toliko poslova brinući se za kćer da bi ga terapeuti koji bi ga mogli zamijeniti stajali od 15 do 20 tisuća kuna mjesečnoBilo je to prije točno četiri godine, negdje u ranu jesen 2006. Srđan Mladinić, osnivač i vlasnik splitske tvrtke SMS, s razlogom je pripadao najužem krugu vodećih hrvatskih poduzetnika – nekadašnji radnik u škveru postao je poznati biznismen i voditelj ispostave Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju, čiji su proizvodi osvajali nagrade u Americi i Japanu, a on planirao projekte koji su do 2013. godišnji promet SMS-a trebali povećati na 20 milijuna eura. Skoro pa savršena priča o Splićaninu porijeklom iz obitelji pauperiziranih težaka, koji je krenuo od nule i poslije dva desetljeća stvorio međunarodno uspješnu tvrtku, a u isto vrijeme sa suprugom i kćerima nastavio živjeti normalnim životom u stanu koji se nalazi na 11. katu nebodera u splitskom naselju Križine.

Četiri godine kasnije, početkom rujna 2010., 55-godišnji Srđan Mladinić proživljava najteže trenutke u životu. Još nedavno jedan od najpoznatijih poduzetnika u zemlji, najprije je doživio potpuni poslovni krah i ostao bez SMS-a, a paralelno s propasti tvrtke u kojoj je zapošljavao 180 radnika koji su završili na burzi, dok je boravio u pritvoru u Remetincu, po svemu sudeći zbog stresa, pogoršalo se zdravstveno stanje Mladinićeve starije kćeri Srđane, koja je završila u invalidskim kolicima. Otkako je početkom ožujka pušten iz pritvora, Srđan Mladinić živi bez prihoda i potpuno se posvetio pokušajima kćerinog izlječenja.


UNATOČ LOŠIM PROGNOZAMA, jer riječ je o multiploj sklerozi koja je uznapredovala, Mladinić je odlučio ne odustati i potpuno se povukao iz javnosti. Čitave dane provodi s kćeri kojoj pomaže u osnovnim potrebama, svakodnevno odlaze na Marjan, a često i u zagrebačku bolnicu Rebro ili Varaždinske toplice. Srđan Mladinić potpuno odbija govoriti za medije, uz kratko objašnjenje kako sve što mu se desilo u posljednje vrijeme, tumači kao sastavni dio života. Izoliranost je, uostalom, njegov stil života i niti u godinama najvećih uspjeha, nije izlazio na javna mjesta, niti se družio s tajkunima ili zaradu trošio na statusne simbole. Čitav život posvetio je obitelji i poslu, a sada na oba polja proživljava iznimno teške trenutke. Nekada uspješni biznismen svu je zaradu reinvestirao u SMS, i kada je tvrtka propala, Mladinić je doslovno ostao bez ičega, osim obiteljskog stana i automobila. Kada je u studenome prošle godine završio u Remetincu, ostatak obitelji ubrzo se našao na rubu egzistencije; supruga Mirjana prije 27 godina također je oboljela od multiple skleroze i prima invalidsku mirovinu, starija 31-godišnja kći Srđana naglo je oslabila i više nije mogla hodati, a 23-godišnja Ana u to je vrijeme bila nezaposlena. Situacija u kojoj su se našli Mladinići uzbudila je njihovog dugogodišnjeg poznanika Juroslava Buljubašića, vlasnika poduzeća SEM, koji je zajedno s nekoliko poslovnih ljudi iz Splita, sakupio donaciju od 100.000 kuna, namijenjenih odvjetnicima i plaćanju osnovnih životnih troškova.

„Danas živimo poput ispodprosječne hrvatske obitelji, ali takav je život. Bankrot nije lijep, ali ni tragičan jer bankrotiralo je puno poslovnih ljudi, i mnogi su se uspjeli vratiti. Znam da nisam napravio ništa loše i, čak i da mogu, svoju prošlost ne bih nimalo promijenio jer to onda više ne bih bio ja. Ne žalim se ni na što i jedino što me zanima jest kako mogu pomoći Srđani da svlada poteškoće u kojima se našla“, ispričao je Srđan Mladinić nedavno u jednom privatnom ambijentu. U ovih nekoliko rečenica Mladinić je opisao situaciju u kojoj se nalazi, a koja se može sublimirati u poslovni bankrot i borbu za kćerino zdravlje. A sve je počelo prošle godine, kada su mediji otkrili kako je Darko Marinac, tadašnji predsjednik Nadzornog odbora Podravke, Mladinićevu SMS-u dao kredit od 60 milijuna kuna. Marinac o kreditu nije obavijestio članove Uprave i Nadzornog odbora, i ubrzo je postalo vidljivo da SMS nije u stanju otplatiti dug. Započela je akcija policije i pravosuđa koja je okončana stečajem SMS-a, a optužnica još nije podignuta. Mladinić je uhićen 21. studenoga 2009. s još pet osumnjičenih. Sumnjičilo ih se da su se udružili u kriminalnu skupinu koja je zlouporabom položaja i ovlasti, odnosno nezakonitim novčanim transakcijama, pokušala kupiti Podravku, čime su tvrtku iz Koprivnice, navodno, oštetili za više od 250 milijuna kuna. Uz Mladinića tada su uhićeni bivši čelnici Podravke Darko Marinac i Zdravko Šestak, dvojica bivših članova uprave Saša Romac i Josip Pavlović te direktor Fime Milan Horvat.

MLADINIĆ JE U REMETINCU, u ćeliji koju je dijelio s šest osoba, proveo gotovo četiri mjeseca, a na slobodu je pušten prvog ožujka. Na fotografijama snimljenim dok je izlazio iz pritvora djelovao je prilično opušteno, međutim u tih nešto više od stotinu dana koliko je bio lišen slobode, dogodile su se promjene koje će definitivno promijeniti njegov život. Još početkom veljače Trgovački sud u Splitu pokrenuo je stečajni postupak nad SMS-om, a za stečajnog upravitelja nekadašnje Mladinićeve tvrtke imenovan je Ivo Bućan. Stečajni postupak predstavljao je početak kraja nekada uspješne splitske tvrtke, a za Srđana Mladinića krah poslovnog poduhvata u koji se upustio prije 21 godinu. Uprava SMS-a je ranije poslala zahtjev za pokretanjem stečajnog postupka zato što ta firma duguje više od 157 milijuna kuna. Više od polovice tog iznosa SMS duguje Podravki, zbog čega je Srđan Mladinić i završio u Remetincu. Trgovački sud donio je i odluku da nema uvjeta za daljnje pokretanje proizvodnje SMS-a. Stečajni upravitelj Ivo Bućan izjavio je kako dugoročne obveze vjerovnika prelaze 170 milijuna kuna. Prema njegovim riječima, SMS je posljednjih godina trošio 20 milijuna kuna više nego što bi uprihodio. SMS je propao, 150 radnika dobilo je otkaze, a cjelokupna imovina tvrtke, od zemljišta, zgrade, linije za proizvodnju, do brenda SMS-a, dana je u zalog Podravci.

U VRIJEME DOK JE boravio u remetinečkom pritvoru, značajno se pogoršalo zdravstveno stanje njegove starije kćeri. Srđana Mladinić također se našla među 150 SMS-ovih radnika koji su dobili otkaz, i po svemu sudeći, kao posljedica stresa, više nije mogla hodati, i kada se Mladinić vratio u Split, njegova 31-godišnja kći bila je u invalidskim kolicima. Kada je vidio što joj se dogodilo, odlučio je prekinuti borbu za povratak SMS-a i potpuno se posvetiti pokušaju da joj pomogne u rehabilitaciji. Otad je prošlo pola godine i Mladinić je potpuno prekinuo kontakte s većinom poznanika, a život mu se sastoji od osnovne skrbi za Srđanine svakodnevne potrebe, preko zajedničkog vježbanja i rehabilitacije pa sve do čestih odlazaka na neurološku kliniku na zagrebačkom Rebru. Srđan Mladinić je snažno emocionalno vezan za stariju kćer, koja je prije nekoliko godina diplomirala na Fakultetu za menadžment u Dubrovniku. U razgovorima se prisjećao kako je još kao djevojčica, za vrijeme školskih praznika dolazila u SMS, i unatoč bolesti, ferije provodila radeći u očevu poduzeću. Nakon što je diplomirala, zaposlila se u SMSu i na neki način bila je predodređena da u budućnosti preuzme kompaniju, međutim, uslijedili su događaji koji su potpuno razbili planove o daljnjem razvoju SMS-a. Već mjesecima Srđana Mladinić svakodnevno se nalazi pod strogim terapijskim režimom, a glavni oslonac postao joj je otac Srđan. Kako bi neprekidno bio uz kćer, Srđan Mladinić odbio se ponovno zaposliti.

POSVEĆEN KĆERI SRĐANI Mladinić se potpuno posvetio brizi za kćer i nada se da će medicina naći lijek za multiplu sklerozuPOSVEĆEN KĆERI SRĐANI Mladinić se potpuno posvetio brizi za kćer i nada se da će medicina naći lijek za multiplu sklerozuOsim emocionalne ova odluka ima i materijalnu dimenziju jer pokazalo se da on obavlja poslove koje bi inače radila dva ili tri terapeuta, a to bi Mladiniće svakog mjeseca koštalo između 15 i 20 tisuća kuna. Mladinić je odustao od pokušaja da se zaposli, no istaknuo je kako ima i energiju i poslovne ideje za povratak u svijet biznisa.

DAKAKO DA SVE OVISI o tome kako će se razvijati liječenje njegove kćeri, kao i hoće li protiv njega biti podignuta optužnica, ali nepobitno je kako osnivač SMS-a nije izgubio strast za poslovanje. Uostalom u prošlosti je dva puta kretao od nule, i uspio stvoriti uspješnu kompaniju, a sebe etablirati kao jednog od najpoznatijih poduzetnika u Dalmaciji i Hrvatskoj. Srđan Mladinić rodio se 1956. u obitelji splitskih težaka, i do 1985. radio je kao autoelektričar, najprije u brodogradilištu, a kasnije u Ini. Nije bio zadovoljan malom plaćom i sredinom 80-ih kupio je kamion u kojem je prevozio ribu. Poslije četiri godine stekao je početni kapital i 1989. osnovao je SMS, iznajmio prostorije i preko Student servisa uzeo nekoliko radnika. Prvih godinu dana u pogonima se solila riba i radili poluproizvodi, a 1990. započela je i industrijska proizvodnja hrane. Ubrzo je postao jedan od poznatijih proizvođača na Jadranu, i izgledalo je kako ništa neće zaustaviti njegovu poslovnu ekspanziju.

ALI ONDA SU 1994. u požaru izgorjeli SMS-ovi pogoni i Mladinić se našao na rubu bankrota. Do tada je cjeokupnu zaradu ulagao u nove poslove, a odjednom se pojavila opasnost da neće ispuniti narudžbe, te tako ostati bez kupaca. Mladinić je odlučio krenuti ispočetka i kako mu je za obnovu poslova trebao svjež kapital, prodao je obiteljski stan, a sa ženom i kćerima otišao kao podstanar živjeti u Kaštele. U idućih 15 dana zakupio je poslovne prostore Dalmacijacementa u Kaštelima, a radnici su noću radili na novim proizvodima. Mladinić je zaključio da su izvor zarade jeftini riblji doručci, da bi se nakon nekoliko godina preorijentirao na proizvodnju maslina i maslinova ulja, džemova i gotovih jela. Bile su to poslovno najuspješnije godine u karijeri Srđana Mladinića, koji je kulminaciju doživio između 2004. i 2006. kada se SMS probio na američko tržište, a njegovi proizvodi osvajali medalje na prehrambenim sajmovima u New Yorku i San Franciscu. U to vrijeme Mladinić je zapošljavao 180 ljudi, glumio u VIP-ovim televizijskim reklamama i planirao kako će 2013. SMS-ov godišnji promet iznositi 140 milijuna kuna. Unatoč riziku, podigao je kredit i u okolici Skradina zasadio veliku plantažu maslina, i usput još investirao i u najmoderniji laboratorij za ispitivanje kvalitete hrane. Iako je imao dobre poslovne rezultate, nikada nije prihvatio stil života kakav vodi većina hrvatskih tajkuna. Najveću investiciju predstavljala je kupnja stana od 98 kvadrata na 11. katu nebodera, čime je 2003. izveo obitelj iz sedmogodišnjeg podstanarstva. Vozio je BMW, ali to je bila cjelokupna imovina, makar je u to vrijeme godišnji promet SMS-a iznosio 20 milijuna kuna. „Ne zanimaju me jahte ni vile, nisam taj tip čovjeka. Maslinarstvo nije biznis na kojem ćete se obogatiti, ali onaj tko ima masline, nikad nije bio gladan. To je moj moto i zato za zadovoljstvo ne trebam četiri kuće i četiri auta jer sasvim mi je dovoljan jedan“, objasnio je u rujnu 2006. u intervjuu za Nacional. Maslinarstvo je najveća strast Srđana Mladinića, ali izgleda kako je ova strast uvelike izazvala njegov bankrot. Ušao je u poslove koji se mogu isplatiti tek kroz desetak godina, pokušao se ispetljati uz pomoć kredita iz Podravke, i kao posljedica nekoliko loših procjena, danas je na rubu bankrota.

IPAK NIJEDNOM RIJEČJU ili gestom, Srđan Mladinić ne odaje dojam osobe koju su nevolje uništile. Ponavlja kako nije kršio zakon, a ako to uspije dokazati na sudu, kao slobodan čovjek namjerava i četvrti puta krenuti ispočetka. Do tada, potpuno se posvetio kćeri Srđani i ne gubi nadu da će suvremena medicina uskoro pronaći lijek protiv multiple skleroze.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika