07.09.2010. / 15:03

Autor: Dean Sinovčić

Venecija 6. dan: Danis Tanović odbio suradnju s Bono Voxom

Tanović kaže kako je bio strahovito umoran nakon snimanja filma „Cirkus Columbia" i želio bi se odmoriti. Film s Bono Voxom bi se trebao snimati u Las Vegasu jer priča filma govori o rock'n'roll bendu u Las Vegasu, a Tanović ne želi putovati svijetom dok mu petero djece odrasta i rijetko viđa oca

Danis TanovićDanis TanovićU sekciji „Dani autora" u sklopu venecijanskog festivala u ponedjeljak je prikazan film bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića „Cirkus Columbia" nastalog prema istoimenoj knjizi Ivice Đikića. Film je već premijerno prikazan na festivalu u Sarajevu, a u Veneciju su stigli, osim Tanovića, glavni glumac Miki Manojlović te Boris Ler, koji u filmu glumi njegovog sina.

Ukratko, radnja filma odvija se 1991. godine u Hercegovini, u selu Smokvice Donje, gdje se, nakon 20 godina boravka u Njemačkoj, vraća Divko (Miki Manojlović) sa svojom djevojkom. U selu živi njegova zakonita supruga (Mira Furlan) sa njihovim sinom (Boris Ler) koje Divko nije ni vidio ni čuo 20 godina a cijelo to vrijeme s njima je bio blizak Savo Radović (Svetislav Goncić), kapetan JNA iz obližnje vojarne. Divko, uz pomoć novoizabranog načelnika sela (Milan Štrljić) izbacuje ženu i sina iz svoje kuće, useljava se sa djevojkom u nju, i počinje se ponašati kao zadnji primitivac. Istovremeno, političko-ratna situacije se zahuktava, djevojka ga želi napustiti, sin mu se zaljubljuje u djevojku, a kapetan Savo želi pobjeći u Njemačku s Divkovom suprugom i sinom...

Publika u dvorani, koja ima više od tisuću sjedala, bila je oduševljena s filmom, Tanović je zadovoljno šetao Lidom, pozirao fotografima, davao intervjue, a onda mi dao zanimljivu informaciju. Naime, kada smo prije godinu i pol dana razgovarali u Sarajevu, rekao mu je da se tijekom snimanja prethodnog filma „Trijaža" u irskoj zbližio s Bonom, vođom grupe U2, koji mu je ponudio da režira njegov scenarij.

„To je doista dobar scenarij, ja sam ga malo preradio, i to bi bio dobar film, ali ja sam ipak odbio Bonovu ponudu", rekao nam je Tanović u ponedjeljak. Razloga je nekoliko. Prvo, Tanović kaže kako je bio strahovito umoran nakon snimanja filma „Cirkus Columbia" i želio bi se odmoriti. Zatim, film bi se trebao snimati u Las Vegasu jer priča filma govori o rock'n'roll bendu u Las Vegasu, a Tanović ne želi putovati svijetom dok mu petero djece odrasta i rijetko viđa oca. Nadalje, glavne uloge u filmu trebali su imati Liam Neeson i Penelope Cruz, ali kako je Neesonu umrla supruga Natasha Richardson tako je on odustao od glume na neko vrijeme. Kada se sve to zbrojilo, Tanović se morao zahvaliti Bonu na ponudi.

Milana VlaovićMilana VlaovićU utorak ujutro konačno sam se upoznao sa Noomi Rapace, švedskom glumicom koja glumi Lisbeth Salander u Millenium trilogiji koja je nastala prema književnoj trilogiji Stiega Larssona. Za neupućene, ta trilogija je ovog ljeta bila najprodavanija u hrvatskim knjižarama. Noomi Rapace je zvijezda u Švedskoj, filmska trilogija prošle je godine bila najveći hit u švedskim kinima, prvi dio „Muškarci koji mrze žene" premijerno je u nas prikazan na Motovun Film festivalu a u redovnu kino distribuciju kreće za mjesec dana. U međuvremenu, Amerikanci su odlučili snimiti svoju verziju, glavnu mušku ulogu glumit će Daniel Craig a žensku Rooney Mara.

U intervjuu za Nacional Noomi Rapace je jasno rekla kako je uopće ne zanima američka verzija, kako misli da ta verzija uopće neće izazvati interes u Švedskoj, te da ništa ne zna o Rooney Mara, glumici koja će glumiti Lisbeth Salander. Ipak, Noomi Rapace uskoro odlazi u Hollywood, primila je nekoliko izuzetno atraktivnih ponuda, a s obzirom da je i izuzetno zgodna, još ćemo se mi nje nagledati. Na sreću.

Dok ovo pišem, počinje konferencija za novinare španjolskog redatelja Alexa de la Inglesie i glumačke ekipe filma „Balada Triste de Trumpeta". Kao i prethodni njegovi filmovi, od „Perdite Durango" nadalje, i ovaj me je oduševio. Navijam da dobije neku nagradu.

Vezane vijesti

Za kladioničare i fanove: Filmski aduti za Zlatnog lava

Za kladioničare i fanove: Filmski aduti za Zlatnog lava

Srijeda je, još je malo do subote, dana kada će se objaviti dobitnici nagrada 68. filmskog festivala u Veneciji, te se umnogome špekulira o mogućim… Više

Komentari

registracija
16/6/10

nosonja, 08.09.10. 10:20

Gledao trilogiju Millenium, čista petica,Noomi Rapace je odlična a i ostali glumci su vrlo dobri!!!!
Amerikanci se preseravaju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika