09.09.2010. / 10:38

Autor: Nacionalova redakcija

Vojnici iz Afganistana tuže državu: Proračun ostaje bez 3,5 milijuna kuna?

Greška je bila što je Hrvatska kao neoporezivi primitak obračunala samo 250 kuna, dok su ostatak od 65 eura oporezovali, iako terenske dnevnice ne podliježu Pravilniku o porezu na dohodak

Nakon što je pedeset pripadnika šestoga kontingenta Hrvatskih mirovnih snaga tužilo Republiku Hrvatsku, u čije su ime i otišli u Afganistan, državni proračun mogao bi ostati bez gotovo tri i pol milijuna kuna.

Riječ je o "repovima" o kojima odlučuje Općinski građanski sud u Zagrebu, na kojem su vojnici tužili Republiku Hrvatsku zbog isplate dnevnica. Kako doznaje Poslovni dnevnik, prva presuda nedavno je riješena u korist tužitelja, danas umirovljenog časnika HV-a, kojem država po toj odluci ima platiti gotovo 60.000 kuna.

Dosudi li država i u drugim slučajevima na ovaj način, proračun će ostati bez velike svote novca. Uz tu odštetu, Hrvatska umirovljenom časniku mora platiti i zatezne kamate te riješiti troškove parničnog postupka, što iznosi dodatnih 20-ak tisuća kuna.

Svi pripadnici šestoga kontingenta u kolovozu su 2005., samo desetak dana prije nego li će poletjeti za Afganistan, potpisali ugovor s Ministarstvom obrane, kojim se regulira sudjelovanje hrvatskih vojnika u sastavu Međunarodnih snaga za sigurnosnu pomoć ISAF.

Prema tom ugovoru vojnici su ostvarili pravo na terenske dnevnice, što iznosi 65 eura neto po danu provedenom u Misiji, dok su prethodni kontingenti dobivali dnevnice od 80 američkih dolara. Tako im je i usmeno rečeno, i to riječima "imat ćete plaću kao i do sada i još 65 eura dnevnice".

Greška je bila što je Hrvatska kao neoporezivi primitak obračunala samo 250 kuna, dok su ostatak od 65 eura oporezovali, iako terenske dnevnice ne podliježu Pravilniku o porezu na dohodak.

Zbog te greške vojnici iz tog kontingenta imaju mirovine manje i do 500 kuna od onih iz kontingenata koji su bili prije njih. Jedan od sudskih vještaka je rekao da je problem nastao zbog pogrešne formulacije u ugovorima. Naime, termin "terenska dnevnica" ne znači ništa, jer postoji ili terenski dodatak ili dnevnica.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika