09.09.2010. / 12:48

Autor: Nacionalova redakcija

Deloitteova lista 500 najvećih: Agrokor i dalje predvodi hrvatske uspješnice

"U proizvodnom sektoru u regiji oporavak od ekonomske krize polako će se pokrenuti prema kraju ove i tijekom sljedeće godine. Posebno za Hrvatsku, kao malu, otvorenu ekonomiju, perspektive uvelike ovise o onima zemalja EU", ističe Marina Tonžetić, direktorica u Odjelu za reviziju, Deloitte

Ivica TodorićIvica TodorićDeloitte je listu kreirao prema ukupnom prihodu od prodaje koji su tvrtke ostvarile tijekom prošle godine, a riječ je o relevantnom pokazatelju omjera snaga kako pojedinačnih tvrtki, tako i nacionalnih ekonomija u regiji. Kao i prijašnjih godina, prvo mjesto i dalje čvrsto drži poljska naftna kompanija PKN Orlen s prihodom od prodaje od preko 15 i pol milijardi eura. Slijede mađarska naftna kompanija MOL te češki proizvođač i distributer električne energije ČEZ. "Ukupni prihod koji su prošle godine ostvarile najveće srednjoeuropske tvrtke, izražen u eurima, smanjio se za 21 posto u usporedbi s 2008. Ta negativna promjena nedvojbeno je posljedica globalne financijske krize koja je u 2009. zahvatila i srednjoeuropsku regiju, ali i deprecijacije lokalnih valuta u odnosu na euro. Prošle je godine svega 90 od 500 najvećih tvrtki zabilježilo porast prihoda u odnosu na 2008., izraženo u eurima," napominje Ivica Krešić, direktor u Odjelu za financijsko savjetovanje, Deloitte.

Najveći broj tvrtki na Deloitteovoj regionalnoj ljestvici dolazi iz sektora robe široke potrošnje. Tvrtke iz tog sektora brojčano dominiraju listom ponajviše zahvaljujući postojanosti prihoda od prodaje hrane i pića, koja se pokazala najotpornijom na ekonomsku krizu. No, gledano prema prihodima od prodaje, najveće su kompanije iz sektora energetike i resursa, koje ukupnim prihodima 500 najvećih tvrtki pridonose s čak 38 posto. Tvrtke koje se bave distribucijom nafte i plina u regiji zabilježile su u 2009. značajan pad prihoda u odnosu na godinu prije (između 20-30 posto), a razlog za to treba tražiti u osjetnom padu prosječnih cijena tih energenata u dotičnom razdoblju. "U proizvodnom sektoru u regiji oporavak od ekonomske krize polako će se pokrenuti prema kraju ove i tijekom sljedeće godine. Posebno za Hrvatsku, kao malu, otvorenu ekonomiju, perspektive uvelike ovise o onima zemalja EU", ističe Marina Tonžetić, direktorica u Odjelu za reviziju, Deloitte. Gledajući po zemljama, najveći broj tvrtki na listi, njih čak 181, dolazi iz Poljske, a slijede Češka, Mađarska i Ukrajina.

Hrvatske tvrtke na listi dolaze uglavnom iz sektora robe široke potrošnje, energetike i telekomunikacija, dok je Končar jedina tvrtka iz proizvodnog sektora koja se na temelju prihoda od prodaje plasirala na listu vodećih u regiji. Vodeće mjesto među hrvatskim tvrtkama zadržao je koncern Agrokor, koji je u 2009. godini ostvario prihod od 3 milijarde i 600 milijuna eura te zauzeo odlično 18 mjesto na listi. Agrokor slijede INA grupa (32. mjesto), HEP grupa (76.), Konzum (80.), HT grupa (119.), Pliva (274.), Zagrebački holding (287.), HEP-Proizvodnja (327.), HEP-Operator (352.), VIPnet (356.), Podravka (359.), Hrvatske željeznice (376.), Vindija (457.), Adris (458.), Tisak (478.) i Končar (485.). HT grupa, iako peta najveća po prihodima, daleko je najprofitabilnija od svih hrvatskih tvrtki.

Udio hrvatskih tvrtki na srednjoeuropskoj rang-ljestvici relativno je skroman. Ukupno 16 tvrtki iz naše zemlje plasiralo se na listu, što predstavlja udio od 3,2 posto. Međutim, ako ove rezultate stavimo u kontekst naše uže regije, dakle zemalja s kojima se hrvatska privreda može uspoređivati, vidjet ćemo da Slovenija ima samo dvije tvrtke više na rang-ljestvici, dok se iz Srbije na listu plasiralo 12 kompanija. Iz susjedne Bosne i Hercegovine ove godine se, po prvi put, uspjela plasirati jedna tvrtka - Elektroprivreda BiH.

Osim liste 500 najvećih tvrtki, Deloitte je kreirao rang-ljestvice 50 najvećih banaka i osiguravajućih tvrtki. Mađarski OTP, koji je prošle godine predvodio listu najvećih banaka, ove je godine tu poziciju prepustio poljskoj banci PKO BP. Među osiguravateljima nije bilo promjena na vodećoj poziciji, pa listu i dalje predvodi poljska osiguravajuća tvrtka PZU. Među hrvatskim bankama, već tradicionalno, najviše mjesto zauzima Zagrebačka banka, koja se čak uspjela plasirati među deset vodećih banaka u Srednjoj Europi. Od ostalih banaka tu su još PBZ (22. mjesto), Erste Croatia (34.), Raiffeisen Croatia (43.) i Hypo Croatia (48.). Broj osiguravajućih tvrtki iz Hrvatske na rang-ljestvici ostaje nepromijenjen. Najbolji plasman i dalje ima Croatia osiguranje, koje se nalazi na 15. mjestu regionalne ljestvice, a slijede ga Euroherc (45. mjesto) i Allianz (48.). Valja napomenuti da je financijski sektor u našoj užoj regiji, usprkos negativnim makroekonomskim kretanjima, i dalje uspio zadržati rast ukupne aktive, a većim dijelom i profitabilnost.

Vezane vijesti

Mercator ostao bez Uprave zbog propale prodaje Agrokoru?

Mercator ostao bez Uprave zbog propale prodaje Agrokoru?

Uprava najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercatora kasno sinoć podnijela je neopozivu ostavku na svoj položaj. Odlazak čelnih ljudi Mercatora… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika