09.09.2010. / 14:16

Autor: Hina

Na Zagrebačkoj burzi objavljen sporazum HFP-a i SN Holdinga

Sporazumne strane utvrđuju da nakon utvrđenja ništetnosti sporazuma iz 2007., HFP nema nikakvih obveza prema malim dioničarima ili bilo kojim trećim osobama, a bilo kakve moguće obveze HFP-a po toj osnovi preuzet će SN Holding

Kristijan StaničićKristijan StaničićOpatijska hotelska tvrtka Liburnia Riviera Hoteli (LRH) i SN Holding objavili su danas na Zagrebačkoj burzi Sporazum koji su 23. srpnja ove godine sklopili Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) i SN Holding, a kojim nagodbom razrješuju sva svoja potraživanja i sporove vezano za LRH i kojim HFP na SN Holding prenosi 54,83 posto dionica LRH.

"Sporazumne strane utvrđuju da u cilju razrješavanja svih sporava sklapaju ovaj sporazum i na taj način konačno rješavaju sva sporna pitanja, dugovanja i činidbe. Sporazume strane utvrđuju da će istovremeno sa sklapanjem ovog sporazuma sklopiti ugovor o prijenosu dionica društva, a kojim će HFP prenijeti na SN Holding 165.941 dionicu društva, a što čini 54,83 posto temeljnog kapitala društva", odredbe su iz sporazuma u kojemu se nigdje ne spominje cijena tih dionica.

Sporazum je, kako stoji u objavi iz LRH i SN Holdinga, objavljen nakon što je jučer Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) pozvala SN Holding da ga bez odgode objavi na Burzi.

HANFA je jučer također objavila da je u tijeku upravni postupak povodom zahtjeva SN Holdinga za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje LRH te poručila da će i u tom postupku odlučiti na temelju činjenica i zakonskih odredbi, ne dopuštajući pritom postupanja koja bi dovela u pitanje njenu samostalnost i neovisnost.

Iz HANFA-e su naveli i kako rok u kojem su dužni odlučiti o tom zahtjevu, 14 dana od dana dostave urednog zahtjeva, još nije istekao jer nisu ispunjene sve pretpostavke vezane za urednost zahtjeva temeljem zakonskih odredbi.

HANFA u tom priopćenju također ističe da je trenutno neupitna ranija obveza Grada Opatije za objavljivanje ponude za preuzimanje LRH (nastala 2007. kada je Vlada na Grad Opatiju prenijela 25 posto plus jednu dionicu LRH) te da će u okviru svojih zakonskih ovlasti inzistirati na objavljivanju svake značajnije okolnosti u vezi s postojanjem te obveze.

U samom pak sporazumu između HFP-a i SN Holdinga se navodi kako dvije strane utvrđuju da je 14. lipnja 2007. godine potpisan sporazum o razrješenju imovinsko-pravnih odnosa i prijenosu 25 posto plus jednu dionicu LRH između Grada Opatije i općina Lovran, Mošćenička Draga i Matulji temeljem kojeg je HFP na Grad Opatiju (a grad dalje na društvo Nova Liburnija) prenio 75.661 dionicu, ali i kako je taj sporazum ništetan.

S obzirom da je pobuda jedinica lokalne samouprave za sklapanje sporazuma iz 2007. bila da dionice LRH stekne na izvoran (originalna) način, u postupku pretvorbe društvenog poduzeća i kao takva nedopuštena, sporazum iz 2007. je ništetan, navodi se u sporazumu HFP-a i SN Holdinga.

Također se navodi kako SN Holding, radi mirnog rješavanja potencijalnog spora povodom ništetnosti sporazuma iz 2007., a sve pod uvjetom potpunog ispunjenja obveza HFP-a, izričito priznaje pravo na vlasništvo u korist Grada Opatije, općina Lovran, Mošćenička Draga i Matulji i društvu Nova Liburnija na 75.661 dionicu LRH.

Sporazumne strane, kako se nadalje navodi, utvrđuju da nakon utvrđenja ništetnosti sporazuma iz 2007., HFP nema nikakvih obveza prema malim dioničarima ili bilo kojim trećim osobama, a bilo kakve moguće obveze HFP-a po toj osnovi preuzet će SN Holding.

Sporazumom su regulirane i obveze HFP-a u odnosu na 3,75 posto dionica rezerviranih za bivše vlasnike nekretnina (denacionalizacija) - ako se skine rezervacija u roku od tri godine HFP ih prenosi SN Holdingu, a za svaku prenesenu na prijašnje vlasnike i svaku koja ne bude prenijeta na SN Holding u roku tri godine, HFP će SN Holdingu za te dionice "isplatiti naknadu u iznosu prosječne vagane cijene na uređenom tržištu kapitala na dan sklapanja sporazuma".

U sporazumu se detaljno navode i sporovi koje su HFP i SN Holding pokrenuli vezano za LRH, a priloženi su mu i zaključak HFP-a o dobivenom prijedlogu nagodbe (od 22. srpnja), Vladina odluka o izuzimanju od prodaje i prijenosu dionica LRH na SN Holding radi razrješenja pravnih sporova između HFP-a i SN Holdinga (od 23. srpnja) te poziv HANFA-e za objavu sporazuma (od 8. rujna).

Vezane vijesti

Gotovac i Stanić ponovno odbacili krivnju za "mali maestro"

Gotovac i Stanić ponovno odbacili krivnju za "mali maestro"

Bivši potpredsjednik Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić u svojim su današnjim obranama na zagrebačkom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika