11.09.2010. / 13:10

Autor: Hrvoje Šimičević

Tužna obljetnica u sjeni antiislamizma: Zaboravili ste da je i Obama 'musliman'?

Devet godina nakon terorističkog udara na SAD, sprovedenog na simbolu cjelokupne zapadne kapitalističke kulture, svim muslimanima je dodijeljena uloga da kao pripadnici jedne kulture i jedne religije i dalje u SAD-u baštine nimalo laskavu titulu mrskog i Vrhunaravskog Neprijatelja

Otkad su američka izvršna tijela krenula u sanaciju posrnulog fiskalnog tržišta, nacionalizaciju banaka a potom i u - po mnogočemu - povijesnu zdravstvenu reformu, jedan od svakako najupečatljivijih antireformskih lajtmotiva koji je pratio te kulturne i prije svega povijesne promjene kapitalističkog sustava kojeg smo do sada poznavali, odnosio se na tezu koja je popularizirana na stotinama prosvjednih skupova što su ih organizirali konzervativci i pripadajuće radikalne desničarske struje: bila je to teza da je američki predsjednik Barack Obama musliman.

Ta izjava - zapravo jedan bezočni falsifikat koji nema veze s činjeničnim stanjem - u međuvremenu se promaknula u svojevrsnu mantru većine prosvjednika koji se na otvorenoj sceni ne slažu ili jednostavno preziru aktualnu američku (ekonomsku) politiku 'državnog intervencionizma' čije je utjelovljenje aktualni stanovnik Bijele kuće. Igru je u međuvremenu prihvatio dobar dio sveukupnog broja stanovništva ove nacije, pa sada svaki peti Amerikanac vjeruje da je Obama musliman. Ključna stvar - zbog koje uopće spominjemo ovu naizgled banalnu štoriju - sadržana je međutim u prvotnoj namjeri onih što su se odlučili pozabaviti sa Obaminom obiteljskom krošnjom, pa je potom prekrojiti kako njima paše - oni su naime Obamu proglasili muslimanom zato jer nisu mogli naći goru i prikladniju riječ s kojom bi mogli počastiti omraženog predsjednika! Doduše, Obami su znali tepati da je novi Adolf Hitler, fašist, nacist, komunist, crni rasist, i tomu slično, ali ništa nije bilo tako opipljivo, tako realno, i tako podložno simboličkoj eksploataciji kao inicijalno zamišljena 'psovka' prema kojoj je on musliman.

Muslimani - Vrhunaravski Neprijatelji

Tako, devet godina nakon terorističkog udara na SAD, sprovedenog na simbolu cjelokupne zapadne kapitalističke kulture, za kojeg su odgovorni muslimanski fundamentalisti, predvođeni Osamom bin Ladenom, svim muslimanima je dodijeljena uloga da kao pripadnici jedne kulture i jedne religije i dalje u SAD-u baštine nimalo laskavu titulu mrskog i Vrhunaravskog Neprijatelja. Takva iracionalna i slijepa mržnja prema muslimanima pritom nije ekskluzivitet sitne i malobrojne grupacije čiji istureni trogloditi najavljuju da će na obljetnicu rušenja Blizanaca prirediti ritualnu lomaču muslimanske svete knjige Kuran, već je riječ o znatno širem fenomenu novog američkog desnila, koji se, mada izravno proizašao kao posljedica teške financijske krize i odgovor na politiku 'promjena' što je trenutačno aktualna u Washingtonu, i dalje koristi antiistamističkim raspoloženjem kao jednim od kurentnijih goriva za zapaljenje niskih strasti kod rulje.

Primjer je slijedeći: U SAD-u je nastalo više manje unisono zgražanje nad samom pomišlju kako bi moglo doći do spaljivanja Kurana. Bez obzira da li je riječ o Demokratima ili Republikancima, (ovdje možemo navesti primjer republikanskog senatora Johna Boehnera), oni su u eteru osuđivali rečenu najavu, nazivajući je kršćanskim radikalizmom. Kada je međutim najavljena gradnja spornog islamskog centra na Manhattanu, 'nedaleko' od mjesta gdje su bili nekadašnji Blizanci, isti pojedinci su svoje žestoko protivljenje argumentirali tezom kako su napadači na SAD svoje učenje upijali iz Kurana, te kako bi gradnja džamije - dakle jedan 'generalni' kulturološki simbol svih muslimana diljem svijeta koji ekskluzivno ne pripada fundamentalistima - bila uvreda za sve žrtve rušenja Svjetskog trgovačkog centra.

Fenomen trajnog nesuglasja

Promatrajući ovaj fenomen trajnog nesuglasja sa bilo kakvom logikom - a zapravo licemjerje u koje je upala ona američka politička elita koja se protivi spaljivanju ove knjige ali isto tako neargumentirano riga vatru protiv gradnje islamskog centra - satiričar John Stewart rekao je slijedeće: „Iz ovoga smo naučili da je kršćanin ekstremist jer spaljuje Kuran, dok je musliman ekstremist jer ga čita" Kada se ovakva društveno-politička klima prelije na ulice, onda se dogodi da 21 - godišnji mladić nedavno u New Yorku višestruko izbode taksista Ahmeda H. Sharifa iz Bangladeša. Mladićevo pitanje koje je dvije sekunde prethodilo napadu bilo je: "Da li ste vi musliman?"

Američkim medijskim prostorom danas dominiraju tipovi poput Sarah Palin, te posebice Glenna Becka: tupe, polupismene, manipulativne, 'televizične', ali - baš zbog svega toga! - iznimno velike zvijezde televizijske kuće Fox, koji je nedavno, predstavljajući se kao neka vrst 'sljedbenika' Martina Luthera Kinga, na obljetnicu njegova legendarna govora s Lincolnova memorijala, na istom mjestu održao miting protiv sadašnje političke situacije u SAD-u, na kojem se okupilo 200 tisuća građana, većim dijelom krajnje desne orijentacije. To su oni koji će danas izražavati pijetet prema žrtvama Al Qeide, na način da organiziraju masovni prosvjed protiv najave izgradnje islamskog kulturnog centra i džamije u blizini srušenih tornjeva; na način da dakle prosvjeduju protiv simbola svih muslimana. Slični prosvjedi dogodit će se diljem SAD-a.

Američki predsjednik - koji je odmah podržao inicijativu, pozvavši se na pravo pojedinca da slobodno prakticira svoju vjeru (što je doduše iz pragmatičnih navada naknadno zasjenio pokušavajući se izvući da zapravo nije podržao inicijativu) - neće pohoditi njujorško stratište jer će ga tamo čekati ova ekipa. Zaboravili ste da je Obama musliman?

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

registracija
9/1/08

caballero, 11.09.10. 15:03

Slusam Becka na radiju povremeno od 2000 godine. Nikad nisam cuo nista ekstremno ni "nepismeno" od njega.
Sva ta "rulja desnicarska" nije protiv gradnje dzamije vec protiv gradnje na doticnom mjestu. Dali bi bilo u redu da srpska Crkva gradi svoj centar tik do Ovcare?
I umjesto da se iscudjavate "rulji" istrazite malo o imamu koji bi da gradi, puno je interesantnije


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 11.09.10. 16:16

"caballero,"
pa jos ni je sa stopostotnom sigurnoscu utvrdjeno da su Islamski "teroristi"srusili "blizance",dok je dokazanao da su srbska vojska i paravojska,napravili pokolj na Ovcari,kako ti to usporedjujes,a koliko ima terorista u Islamskom svjetu,toliko ili cak i vise ima u Krscanskom,vidisli koliko su stotina tisuca ameri ubili muslimana u samo 10 zadnjih godina???.


registracija
27/7/09

columbo, 11.09.10. 18:26

Ah, "Pogana vjera sto sve uredjuje, cisti, popravlja i dotjeruje, da bi odmah zatim sve prozdrla i ponistila..."
Ivo Andric


registracija
9/1/08

caballero, 11.09.10. 22:16

ciglanailovac- Nije utvrdjeno!? Pa recimo i da nije, oni su to priznali. Bin Laden osobno.
Neznam koliko su ameri pobili u vojnim akcijama, ali znam da jos nisam procitao da se neki krscanin opasao eksplozivom i raznio u dzamiji.
Ah, ali sto ocekivati od "religion of peace"?


registracija
9/1/08

caballero, 11.09.10. 22:20

Jos nesto o G. Beck. Ovaj skup u Washingtonu je bio prvenstveno protiv ekonomske politike Obame. Isto protiv onoga cega je i sam Hrvoje u HR garant: Protiv novih zaduzivanja, povecanja poreza, za smanjenje zaposljavanja u drzavnim sluzbama, tiskanja novca ......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika