13.09.2010. / 12:50

Autor: Boris Bilas

San u Hrvatskoj, stvarnost na Islandu: Političari zbog nemara u recesiji završavaju na sudu

I dok je islandski premijer nakon izbijanja krize odstupio s mjesta i raspisao nove izbore na kojem je njegova stranka izbačena s vlasti, u Hrvatskoj tako nešto ne dolazi u obzir

Zbog nemara u financijskoj krizi 2008. bivši konzervativni premijer Islanda Geir Haarde i još troje članova njegova kabineta bit će izvedeni pred Visoki sud pravde. Sudski progon bivšeg premijera zatražilo je posebno povjerenstvo islandskog parlamenta, a konačnu će odluku u ponedjeljak donijeti parlament koji će vrlo vjerovatno prihvatiti preporuku povjerenstva. Zvuči poznato? Barem jedan dio ove vijesti itekako je nama u Hrvatskoj poznat. Onaj o nemaru političara u financijskoj krizi.

Iako su Islanđani u krizi gotovo bankrotirali, prosječan građanin Hrvatske imao bi o čemu popričati sa islandskim prijateljem jer kriza u našoj zemlji traje nešto duže od one islandske. Međutim, tu svaka sličnost između ove dvije države, koje bi po svemu sudeći trebale biti iduće dvije članice Europske unije, prestaje. I dok je islandski premijer nakon izbijanja krize odstupio s mjesta i raspisao nove izbore na kojem je njegova stranka izbačena s vlasti, u Hrvatskoj tako nešto ne dolazi u obzir.

Doduše i naš je premijer otišao s vlasti i to puno prije nego je kriza dosegla vrhunac, ali njegov bijeg ima potpuno drugu pozadinu. Sanader nije otišao jer se osjetio odgovornim za stanje u kojem je ostavio državu i prilikom svog odlaska nije raspisao izbore, što je manje-više praksa u demokratskom svijetu, već je pobjegao bez objašnjenja. No to je već stara priča... Njegova nasljednica nasljedila je probleme, ali nije napravila gotovo ništa da ih riješi i država tone sve dublje u krizu.

Zaduženja su sve veća, nelikvidnost raste, plaće građana, onih sretnika koji posao uopće imaju, su sve manje. Iako je sve navedeno samo po sebi dovoljno grozno i život u ovoj zemlji iz dana u dan postaje sve teži, sve bi bilo potpuno drugačije da politčke elite u Hrvatskoj imaju imalo hrabrosti izaći pred građane i kazati: "Čujte, situacija ze teška i mi ne znamo kako ju riješiti. Evo vam izbori pa odlučite dajete li nam još jednu priliku ili izaberite nekog drugog da vas izvuče iz...Ma, znate već čega."

Međutim, mi iz dana u dan slušamo kako će nam biti bolje, kako je ova Vlada sposobna i kako će nas uskoro spasiti od ponora prema kojem jurimo. Kada tome pridodamo silne kune koje su pokradene iz državnih tvrtki i silne afere koje svaki dan pune stupce, onda postaje jasno zbog čega se trebamo ugledati na Island i njegov parlament. Nažalost, do trenutka kada će u Hrvatskoj političari zbog nemara završiti pred sudom morat ćemo pričekati još dugi, dugi niz godina. Vjerojatno to nećemo ni doživjeti i samo nam je nadati se da će neki od njih prije toga barem odgovarati za ono što su pokrali u posljednjih nekoliko godina.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 13.09.10. 13:07

a posebno su mi dragi ovi kradezeovi platcenici: Mirko Begovic, Marko Cuvic, Mladen Subic, Marko Nizic, ... i ini.. koji postaju komentare na jutarnji.hr itd. pokushavaju mijenjati javno mijenje u reziji neke hadezejove mladezi ili piar agencija pod patronatom kradezeja. al netce vam to pomotci. izbore sto posto gubite i onda kretce hajka na svakog hadezejovca. krvi tcemo vam se napiti nakon izbora.
bitch


registracija
30/6/10

petrus7, 13.09.10. 14:23

Ma treba ih sve povješati na trgu kao zastrašujući primjer. Lopovi će samo tako naučiti. Kožu bi im gulio.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 13.09.10. 14:33

Sjećate se kako su nas gledali kao budale kad ih se pitalo za krizu u svijetu?Kakva kriza,to će nas zaobići.Poslije smo saznali da je ipak došla kriza,pa da smo u banani,pa da se vidi svijetlo na kraju tunela,pa da ...


registracija
6/9/10

mozda, 13.09.10. 20:53

U IME COVJEKA

cudan je osmjeh ovih troje politicara.ne mogu u njemu vidjeti tuzno lice gradjanina sa vrecicom u ruci,grc na licu penzionera,muza koji tuce zenu jer je ostao bez posla,jer se sva gorcina ovakvih osmjeha uvukla u njegovu psihu,djecu bez djetinjstva,trudnicu sto hrani svoje dijete stresovima izazvanim ovakvim osmjesima,ne mogu u njemu vidjeti iskrenog,casnog profesora,ucitelja koji za male novce prenosi djeci znanje nase vrste i nesebicno trosi svoje vlastite trenutke zivota da bi i onima naj nadarenijima pomogao i motivirao u ovoj krizi izazvanoj ovakvim osmjesima.ne mogu vjerovati da se zadaca njihovog mozga svodi samo na to da ih odvede od skupa A do skupa B..
ali vjerujem da ce ovakvi osmjesi generacijama novorodjene djece, te djece koja upravo rastu i njihovih roditelja koji ce zbog ovakvih osmjeha unijeti u gene njihove buduce brace i sestara stres,tugu i beznadje.
gospodo,sami ste se rodili i sami cete i umrijeti i imate sami pravo izabrati kako cete i zivjeti.pobjeci cete od svih ovih gore navedenih,ali od sebe necete nikada i ponijet cete "tamo"samo ono sto ste drugima dali.nemojte se,molim,vas vise smijati.imate ogledalo,pogledajte svoj osmjeh,malo ga analizirajte i prije spavanja svjesno zatvorite oci,samo na pet minuta,i vidjet cete svijet zatvorenim ocima koji jos niste vidjeli.u tom svijetu je spas nase vrste.pozdrav!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika