Objavljeno u Nacionalu br. 774, 2010-09-14

Autor: Berislav Jelinić

uloga istarskog župana u aferi hypo

Jakovčić i Haider sastali su se najmanje pet puta

Ivan Jakovčić u javnosti je žestoko demantirao svoje veze s Jörgom Haiderom, ali austrijski istražitelji Hypo banke smatraju da te tvrdnje nisu istinite

VEZE S KORUŠKOM
Istražitelji afere Hypo u
Austriji misle da je Ivan Jakovčić itekako bio povezan s preminulim koruškim desničarom HaideromVEZE S KORUŠKOM Istražitelji afere Hypo u Austriji misle da je Ivan Jakovčić itekako bio povezan s preminulim koruškim desničarom HaideromIstarski župan Ivan Jakovčić, poduzetnik Milan Naperotić, bivši tenisač Bruno Orešar, ali i hotelijer Goran Štrok, nova su lica koja sve više privlače pozornost i hrvatskih i austrijskih istražitelja u aferi Hypo banka. Njihovi se odnosi s tom bankom analiziraju zato što su od Hypo Alpe Adria Grupe dobili velike kredite i počeli razvijati brojne projekte, ali su zbog recesije, a možda i nekih sumnjivih aktivnosti upali u probleme pa banka danas te kredite teško, možda i nikako ne može naplatiti. Budući da je Hypo Alpe Adria Grupa odnedavna postala većinski austrijska državna banka, sada austrijski istražitelji pokušavaju rekonstruirati jesu li spomenuti poduzetnici namjenski trošili kredite ili su oštetili banku u sprezi s bivšim menadžmentom. Takav razvoj događaja odgovara i nekim visokim dužnosnicima Vlade.


“Mnogima bi odgovaralo kada bi se svi problemi vezani uz Hypo aferu prebacili samo na leđa Ive Sanadera, koji se s tom aferom sigurno može povezivati na razne načine. Međutim, Sanader je u odnosu na neke druge osobe bio gotovo sitna riba, ili čak žicar s pozom bahatog blefera”, izjavio je jedan visoki hrvatski dužnosnik prošli tjedan za Nacional. Posebna je priča u tom kontekstu Ivan Jakovčić, koji nije izravno sudjelovao ni u kakvim razvojnim ili turističkim projektima, ali je kao najutjecajniji istarski političar mogao znatno pomoći u realizaciji nekih projekata koje je banka u Istri izdašno financirala.

Analiza tih projekata mogla bi Jakovčiću politički štetiti, ali je Jakovčić svojim nervoznim javnim istupom u prošli petak u emisiji Hrvatska uživo sam sebi već učinio priličnu štetu. Ivana Jakovčića jako je uznemirila spoznaja da su se za njega počeli zanimati i austrijski istražitelji, koji su ponovo počeli analizirati što se događalo u prvim fazama projekta Barbariga i Dragonera, za koji se u nekim poslovnim krugovima tvrdi da je ključni Jakovčićev politički projekt. U tom je projektu na početku sudjelovao Detlev Neudeck, bivši blagajnik Haiderove Slobodarske stranke i osoba za koju se vjeruje da bi u Austriji mogla posve rasvijetliti kako je Haider izvlačio novac iz Hypo Alpe Adria Grupe i potom ga trošio za netransparentno financiranje stranke.

U Austriji se sada želi napraviti pritisak na Neudecka kako bi on otkrio sve tajne veze između Haidera i Hypo banke, a to se želi napraviti preko projekta Barbariga i Dragonera. U početnoj fazi tog projekta Neudeck je preko nekih tvrtki koje je kontrolirao kupio ogromno zemljište na tom području koje je potom prenamijenjeno, pa se na njemu moglo višestruko zaraditi. Problem je u tome što su u taj posao bili uključeni i neki visoki dužnosnici IDS-a, poput Steve Žufića, koji je tada bio izravno uključen u tu transakciju kao direktor jedne od tvrtki koja je kupila sporno zemljište.

Osim toga, IDS je preko svojih utjecajnih političara mogao utjecati na prenamjenu zemljišta, a to je ono što sada može politički naštetiti Jakovčiću. Pojavile su se čak i informacije da su gotovo svi istarski projekti Hypo banke pokrenuti nakon jednog susreta Haidera i Jakovčića u Istri. Te su tvrdnje Jakovčića prošli tjedan jako uznemirile, pa se on u emisiji Hrvatska uživo u telefonskom intervjuu nespretno i uzbuđeno branio demantirajući svoje susrete i veze s Haiderom. Jakovčić je tom prilikom izjavio kako on nikada nije susreo Haidera, te da se susretao isključivo s lijevo orijentiranim austrijskim političarima poput Christofa Zernatta. Zernatto je austrijski političar koji je gotovo cijelo prošlo desetljeće bio guverner Koruške, ali on nije ljevičar, nego član austrijskog OVP-a. Možda je govoreći o Zernattu Jakovčić napravio slučajni lapsus, ali to najvjerojatnije nije slučaj kada je govorio o svojim odnosima s Haiderom. Jedan bliski suradnik Jörga Haidera izjavio je za Nacional da su se Jakovčić i Haider najmanje pet puta susreli samo u Klagenfurtu.

“Osobno znam za to, a to se može vrlo lako rekonstruirati i uvidom u protokolarne knjige posjeta i zapisnike sa susreta, koji se u lokalnim vlastima kod nas vode prilično pedantno. Imao sam priliku pročitati pet zapisnika u kojima se točno navodi kada su se oni susreli”, izjavio je za Nacional taj austrijski političar. Nacional je također saznao da je Jakovčić zbog mogućih negativnih posljedica afere Hypo u posljednjih nekoliko mjeseci u Austriji pokušao osigurati svojevrsnu političku zaštitu nekih pripadnika austrijskog SPÖ-a. Isti izvori tvrde kako je Jakovčić bio prilično aktivan kada je bila riječ o razvojnim turističkim projektima u Istri. Tvrdi se kako se Jakovčić često družio s raznim utjecajnim strancima koji su željeli ulagati u Istru. Primjerice, da se susretao i s Wolfgangom Flöttlom, bivšim čelnikom Bawag banke, bogatim poduzetnikom Juliusom Meinlom, Fionom Swarovski.

On je to kao istarski župan i mogao raditi, ali se sada otvara i pitanje je li Jakovčić u svojim aktivnostima prešao granice uobičajenog političkog djelovanja. Ivan Jakovčić nedavno je dobio neočekivane političke saveznike u Austriji. Nedugo nakon što se otkrilo da su sumnjivi istarski projekti ponovo u fokusu austrijskih istražitelja, pojavile su se prve inicijative da se iz Nadzornog odbora Hypo Alpe Adria Grupe smijeni Alois Steinbichler, član nadzornog odbora koji je zadužen za poslovanje banke u Hrvatskoj. Njegovu su smjenu s te pozicije počeli javno predlagati članovi narodnjačke stranke ÖVP. Austrijski politički krugovi tvrde da austrijski narodnjaci misle kako Steinbichler suradnjom s istražiteljima u nastojanju da se raskrinka kriminal u Hypo banci može štetiti interesima njihove stranke. U dijelu narodnjačke stranke pojavio se strah da bi eventualno svjedočenje bivšeg Haiderova blagajnika Neudecka moglo dovesti do toga da se definitivno rekonstruira kako je bivši austrijski premijer Wolfgang Schüssel Haideru tolerirao neprimjereni utjecaj na Hypo Alpe Adria Grupu, kako bi sačuvao koaliciju koja ga je držala na vlasti. Takav rasplet austrijski narodnjaci žele spriječiti, jer misle da bi to trajno štetilo imidžu njihove stranke. Tvrdi se da im zato ne odgovara niti da se ponovo počne govoriti o onome što se događalo u Istri, a to neizravno može pomoći i Jakovčiću.

JÖRG HAIDER
Austrijski ksenofobični
desničar i bivši predsjednik Slobodarske
stranke poginuo je u listopadu 2008.;
tvrdi se da je njegova politička potpora
bila ključna pri prenamjeni zemljišta u
Barbarigi i DragoneriJÖRG HAIDER Austrijski ksenofobični desničar i bivši predsjednik Slobodarske stranke poginuo je u listopadu 2008.; tvrdi se da je njegova politička potpora bila ključna pri prenamjeni zemljišta u Barbarigi i DragoneriAustrijski istražitelji pokušavaju rekonstruirati kako su djelovali glavni operativci svih istarskih operacija Hypo banke, a to su Milan Naperotić i Vladimir Berneš. O njihovim se aktivnostima detaljno piše u tajnom špijunskom izvješću o poslovanju i odnosima unutar Hypo banke iz studenoga 2007., a koje je vjerojatno naručeno za potrebe Bayerische Landesbanke nedugo nakon što je postala suvlasnik te banke, kako bi bolje razumjela u kakvu se poslovnu avanturu upustila. Upućeni poslovni izvori tvrde da se Naperotić ponajviše zbog straha od raspleta afere Hypo u Hrvatskoj preselio u Novi Sad, te tamo navodno čak zatražio i potrebnu dokumentaciju za trajni ostanak i rad. U tom se izvješću tvrdi da je Naperotić bio iznimno blizak i Güntheru Striedingeru i Wolfgangu Kultereru, bivšim čelnicima Hypo banke. Preko tih svojih veza on je pomagao u realizaciji raznih projekata širom Hrvatske i najčešće neformalno figurirao kao glavni savjetnik Vladimira Zagorca, Ivića Pašalića, Ante Nobila, Miće Carića i drugih, koje je s druge strane povezivao s istarskim političarima ili nekim drugim političarima ovisno o tome gdje su se projekti trebali realizirati. U tajnom špijunskom izvješću o Hypo banci stoji da je Naperotić zajedno s Jakovčićem lobirao za projekt Barbariga i Dragonera, te da je čak u jednom užem društvu izjavio kako je Hypo banka zaslužna za to što se zbližilo Jakovčića i Sanadera. U istom dokumentu spominje se kako je Naperotić često znao organizirati društvena okupljanja.

Tvrdi se da je 2005. organizirao raskošnu svečanost u povodu obnove crkve Svetog Martina u Tarskoj vali u spomen na svog oca, te da je slovio za financijera tog posla. Proslavi su prisustvovali njegovi najbliži prijatelji i suradnici, uključujući Jakovčića i Žufića. U istom dokumentu navodi se kako je Vladimir Berneš odvjetnik čija su specijalnost geodetske i katastarske usluge, da obavlja najdelikatnije zadatke za Naperotića, da njegove usluge koriste i Žufić i Jakovčić, te da je on često Naperotićev posrednik za pregovore o ulaganjima izvan službenih pregovora. Istražitelji u aferi Hypo banka počinju analizirati i kakva je pozadina poslovnih odnosa Hypo banke s poduzetnicima Goranom Štrokom i Brunom Orešarom. Oni su dugogodišnji korisnici velikih kredita te banke, ali zbog recesije obaveze nisu u mogućnosti ispunjavati.

To je prijetnja poslovanju banke, ali i stabilnosti Štrokove tvrtke, za koju Štrok već mjesecima intenzivno traži partnera ili novog vlasnika. Dok su austrijski istražitelji koncentrirani na to da ispitaju je li banka pretrpjela ili još uvijek trpi nekakvu štetu od takvih poslovnih aranžmana, te jesu li se poštivale sve bankarske procedure kod izdavanja kredita, hrvatski istražitelji žele od Austrijanaca doznati detalje o sumnjivim transakcijama iz još nekih razloga. Državno odvjetništvo želi dobiti informacije je li u okviru spornih kreditnih aranžmana bilo pranja novca, je li dio novca iz tih kreditnih linija završavao na tajnim računima u inozemstvu, prije svega Lihtenštajnu, te je li bilo drugih čudnih doznaka.

Državno odvjetništvo od austrijskih kolega već od prije traži informacije jesu li neki bivši utjecajni Hrvati poput Vladimira Zagorca i Ivića Pašalića imali crne depozite opljačkanog novca za obranu Hrvatske u austrijskim bankama, koje su poslije prebacivali i u razne zaklade po Lihtenštajnu i u slične male zemlje. Istodobno i u Austriji i u Njemačkoj istražitelji žele rekonstruirati tko je eventualno dobio nezakonitu proviziju kod ranije prodaje dijela Hypo Alpe Adria Grupe Bayerische Landesbanci. U tom smislu pokušava se otkriti pozadina odnosa bivšeg bavarskog premijera Edmunda Stoibera i bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera. U kontekstu afere Hypo u više se navrata špekuliralo i o tome tko sve i kakve interese ima kako bi se afera zataškala ili posve raspetljala. Tako se u jednom dijelu njemačkih političkih krugova počelo tvrditi da će njemačka strana učiniti sve kako bi se afera potpuno raspetljala i zbog osobnih razloga aktualnog bavarskog premijera Horsta Seehofera.

Tvrdi se da je Seehofer uvjeren kako mu je njegov stranački kolega Stoiber u medijima namjestio aferu s ljubavnicom, koja je u javnost iznijela detalje veze sa Seehoferom, što je naštetilo njegovim ambicijama da postane predsjednik CSU-a. Ako je to točno, onda bi u eventualnom konačnom raspetljavanju afere Hypo značajnu ulogu mogli imati i neki osobni politički interesi, kako bavarskih, tako i austrijskih političara.

Vezane vijesti

Kulterer u Austriji osuđen za zlouporabu položaja

Kulterer u Austriji osuđen za zlouporabu položaja

Bivši predsjednik uprave Hypo-Alpe-Adria banke Wolfgang Kulterer nepravomoćno je osuđen u četvrtak na sudu u Klagenfurtu na tri i pol godine zatvora… Više

Komentari

registracija
30/8/10

DarkoUSA, 15.09.10. 02:48

Kada imas na vlasi budale koje nisu nista u zivotu stvorile svojim radom,koje neznaju cijeniti stvoreno i koje su na vlast dosle samo zato sto su podobne u stranci uvijek ce se naci neko ko ce ih navuci na sjaj zapada i prevariti.Da je to njihova licna imovina ne bi se tako ponasali.Najlakse je krcmiti tudje.


registracija
8/7/09

bankar, 17.09.10. 11:18

ne možeš nikome prebacivati to što je peder


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika