Objavljeno u Nacionalu br. 774, 2010-09-14

Autor: Boris Bilas

Državnim birokratima povišica od 40 posto

DAVORIN MLAKAR, ministar uprave, nekima od svojih zaposlenicima mora povisiti plaćeDAVORIN MLAKAR, ministar uprave, nekima od svojih zaposlenicima mora povisiti plaćeUnatoč recesiji i navodnoj štednji koju Vlada provodi, dio zaposlenika državne uprave uskoro će dobiti povišicu od čak 40 posto. Riječ je o zaposlenicima koji rade na fondovima iz Europske unije, a povećanje njihove plaće ne može se izbjeći jer je to direktan uvjet za zatvaranje poglavlja 22 pristupnih pregovora.

U posljednjih nekoliko godina Europska komisija i Hrvatska uložile su znatna sredstva za unajmljivanje konzultanata koji su dugo educirali ljude iz državne uprave kako koordinirati europskim fondovima, kako pripremati dokumentaciju, natječaje, procjene i sve ostale poslove vezane uz fondove.

Ljudi koji su prošli edukaciju plaćeni su jednako kao i svaki drugi službenik u javnoj upravi, a povećanjem primanja trebalo bi ih se motivirati da ostanu na svom poslu budući da novih edukacija neće biti, a samim time neće biti moguće niti educirati nove radnike.

Kako je riječ o vrlo delikatnom poslu koji se treba raditi po određenim standardima i normama, EU inzistira da se tim djelatnicima plaća poveća za 40 posto. Ipak, ostaje pitanje kako će to prihvatiti ostali zaposlenici državne uprave kojima je Vlada nedavno smanjila plaće.

Vezane vijesti

Negativni izgledi Hrvatske

Negativni izgledi Hrvatske

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody's snizila je izglede (outlook) zaduživanja Hrvatske s ocjene stabilno na negativno, procijenivši kako će… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 14.09.10. 19:10

Šteta što nam se svima dekretom nemože odrediti povećanje plaća i mirovina.Birokrati znaju kako.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika