Objavljeno u Nacionalu br. 774, 2010-09-14

Autor: Marko Biočina

Novi Končarov vlak prevozi 400 putnika brzinom od 160 km/h

KONČAROV vlak bit će službeno predstavljen na najvećem europskom sajmu transporta koji se za
tjedan dana održava u BerlinuKONČAROV vlak bit će službeno predstavljen na najvećem europskom sajmu transporta koji se za tjedan dana održava u BerlinuZagrebački Končar i Gredelj predstavili su prvi od tri različita prototipa vlakova koji bi trebali biti temelj skore modernizacije voznog parka Hrvatskih željeznica. Ta tvrtka namjerava do 2018. godine nabaviti ukupno 92 nova niskopodna motorna vlaka, a u Končaru i Gredelju uvjereni su da nakon prototipa vlaka za željeznice BiH mogu konstruirati i vlak koji će zadovoljiti potrebe hrvatske kompanije.

Prvi prototip je niskopodni elektromotorni vlak za regionalni prijevoz na srednje dugim relacijama, a uskoro bi trebali biti predstavljeni prototipovi niskopodnog elektromotornog vlaka za prigradsko-gradski prijevoz i dizel-električnog vlaka za regionalni prijevoz. Prvi vlak ima 212 mjesta za sjedenje i 220 za stajanje, a najveća brzina mu je 160 kilometara na sat. Ipak, više od toga Končarov vlak može se smatrati trenutačno najrazvijenijim hrvatskim tehnološkim proizvodom. Naime, razvoj vlaka utemeljen je na vlastitom znanju i rješenjima, a na njemu je radilo 250 inženjera, magistara i doktora znanosti iz ukupno 11 društava grupe Končar. Cijeli projekt započeo je još krajem 2006., a u idućih tjedan dana trebao bi biti predstavljen i na najvećem europskom sajmu transporta u Berlinu.

Ispune li se najave vodstva HŽ-a kako će u sljedećih nekoliko godina nabaviti 49 elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz, 18 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski prijevoz i 25 dizel-električnih vlakova za regionalni prijevoz, ispada da bi Končar i Gredelj mogli ostvariti poslove vrijedne nekoliko stotina milijuna eura, a značajan profit tvrtka očekuje i na tržištu Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Kerum i Končar pregovaraju o "Marjanu"

Kerum i Končar pregovaraju o "Marjanu"

Splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum sastao se danas s poduzetnikom Dankom Končarom kako bi razgovarali u kupoprodaji hotela “Marjan” u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika