14.09.2010. / 11:11

Autor: Hina

Film "Crnci" hrvatski kandidat za nagradu Oscar

Film "Crnci", nastao u produkciji zagrebačke produkcijske kuće "Kinorama", ratna je drama iz 2009. godine. Priča je to o akciji izvlačenja tijela poginulih branitelja koju priprema zapovjednik voda Ivo (Ivo Gregurević) i koji unatoč primirju želi minirati branu i tako nanijeti štetu neprijatelju

Zvonimir Jurić i Goran DevićZvonimir Jurić i Goran DevićHrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) izabralo je film "Crnci" Zvonimira Jurića i Gorana Devića za hrvatskog predstavnika u selekcijskom procesu Američke filmske akademije za nagradu Oscar, u kategoriji "najbolji strani film", izvijestilo je danas to društvo.

Tu odluku tajnim je glasovanjem na jučerašnjem sastanku donijelo 17-estero članova Komisije HDFD-a, priopćio je predsjednik Komisije Zvonimir Rumboldt.

Film "Crnci", nastao u produkciji zagrebačke produkcijske kuće "Kinorama", ratna je drama iz 2009. godine.

Priča je to o akciji izvlačenja tijela poginulih branitelja koju priprema zapovjednik voda Ivo (Ivo Gregurević) i koji unatoč primirju želi minirati branu i tako nanijeti štetu neprijatelju.

Preživjeli članovi voda Darko (Rakan Rushaidat), Barišić (Krešimir Mikić), Franjo (Franjo Dijak) i Šaran (Nikša Butijer), mučeni svaki osobnim osjećajima krivice i dilemama, kreću u akciju i u šumi nalaze neprijatelja tamo gde su ga najmanje očekivali - u sebi samima.

Dosad je film sudjelovao na brojnim svjetskim filmskim festivalima, a na prošlogodišnjem Pula film festivalu osvojio je Zlatne arene za režiju, za najbolju mušku sporednu ulogu (Nikša Butijer) i za ton (Dubravka Premar).

Vezane vijesti

Represivna diskriminacija

Represivna diskriminacija

Policija u New Yorku izvela je u 2011. više pretraga mladih crnaca nego što ih živi u New Yorku, pokazuje najnovija analiza kontroverznog policijskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika