15.09.2010. / 10:21

Autor: Martina Čizmić

Američki vojnici: Hrvati su u Kabulu 48 sati i već postavljaju teška pitanja

Hrvatski tim sastoji se od dviju posada Mi-17 helikoptera i mehaničara koji dolaze iz Zagreba i Dalamcije, a u planu je povećanje broja na 19 pripadnika do svibnja sljedeće godine

Pripadnici Hrvatskog zrakoplovstva u Kabulu (Foto: NATC)Pripadnici Hrvatskog zrakoplovstva u Kabulu (Foto: NATC)Deset stručnjaka iz Hrvatskog zrakoplovstva, dvije posade helikoptera Mi-17 i mehaničari, pridružili su se prošlog tjedna NATO-vom centru za zračnu obuku u Kabulu, stoji na službenim stranicama NATC-a.

To je prva grupa hrvatskih stručnjaka koja se pridružila NATC-u, a tijekom svog boravka u Afganistanu obučavati će pripadnike afganistanskog zrakoplovstva u održavanju i korištenju Mi-17 helikoptera.

"Veoma smo uzbuđeni zbog dolaska hrvatskog tima. Iako već imamo velik broj NATO partnera, ovo je prvi tim NATO Mi-17 koji će zasigurno pridonijeti svojim iskustvom", rekao je pukovnik Wayne McCaskill, direktor operacija u NATO-vom centru za zračnu obuku.

"Ovaj partnerski pristup nudi širok dijapazon iskustva koje će pomoći u našoj misiji izgradnje neovisnog, profesionalnog i operativnog afganistanskog zrakoplovstva. Koalicijski pristup je kritičan za ovu misiju koja će garantirati stabilnost u regiji. Veselimo se suradnji sa hrvatskim timom", dodao je.

Hrvatski tim sastoji se od dviju posada Mi-17 helikoptera i mehaničara koji dolaze iz Zagreba i Dalamcije, a u planu je povećanje broja na 19 pripadnika do svibnja sljedeće godine. U Afganistanu će boraviti po četiri mjeseca sljedeće dvije godine.

Pripadnici američke vojske koji će surađivati s hrvatskim timom ističu kako Hrvatska vojska ima više od 100 godina iskustva. "Tu su tek 40 sati i već su počeli postavljati teška pitanja", kroz smijeh su istaknuli u bazi u Kabulu.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 15.09.10. 14:54

A koje su to teška pitanja bila? Kad je doručak? A marenda? Večera? Ima li noćni dodatak? Di je kantina?


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 15.09.10. 16:07

milijarde kuna u krvave misije NATO-a, a Hrvatski gradjani se hrane po kontenjerima,kao i sto djaca uce u kontenjerima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika