15.09.2010. / 10:51

Autor: Kristina Gaćarić

Intervju - Zdravko Škender: U Australiji sam bio popularniji od Tuđmana

Pjevač je u intervjuu za Zagreb News najavio svoj novi album. Progovorio je o nedavnoj krađi invalidskih kolica, a osim toga osvrnuo se na karijeru i život

Zdravko ŠkenderZdravko ŠkenderPjevač zabavne glazbe Zdravko Škender trenutno snima novi album koji bi se na tržištu trebao naći ove jeseni. Škender je najavio da bi novi album trebao biti njegov veliki povratak na scenu koji namjerava obilježiti turnejom i nastupom u zagrebačkoj Areni. Svoje najveće uspjehe koji su ujedno i označili početak njegove karijere u zabavnoj glazbi Škender je doživio 1988. godina kada je na Zagreb Festu dobio Grand prix za pjesmu „Suze ljubavi", a istoimeni album prodan je u 400 tisuća primjeraka. Iste godine na Splitskom festivalu osvojio je drugu i treću nagradu publike za pjesme „Ne mogu da te zaboravim" i „Zlatno sunce Dalmacije".

U dosadašnjoj karijeri objavio je 14 albuma na kojima je surađivao s priznatim hrvatskim kompozitorima i tekstopiscima poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Zrinka Tutića, Ive Leseća i drugih. Zdravko Škender od djetinjstva se bavi glazbom te je kao mladi dečko svirao jazz trubu u Šibenskoj limenoj glazbi, zatim je u rock grupi Ad Astra koja je osamdesetih bila vrlo popularna na šibenskom području svirao bas gitaru i pjevao prateći vokal.

Škender je prije teške prometne nesreće koja se dogodila potkraj osamdesetih, a nakon koje je u invalidskim kolicima, trenirao i nogomet u NK Šibenik. Proputovao je veći dio svijeta od Australije, Preko Amerike do Europe gdje često pjeva za hrvatske iseljenike. Iako ga dugo nije bilo u medijima cijelo vrijeme živi svoju glazbu, a interes hrvatskih medija ovih dana ponovno je zadobio kad su mu prije nekoliko dana s njegovog parkirališnog mjesta po četvrti put ukradena invalidska kolica. O svom životu i radu govori za NEWS.

NEWS: Za jesen ste najavili izlazak novog albuma, što vaša publika može očekivati?

Zdravko Škender sa SeverinomZdravko Škender sa Severinom'Na albumu se nalazi 15 prekrasnih pjesama koje su rađene planski i vjerujem da će ovo biti jedan od mojih najboljih albuma. Pjesma „Knjiga života" vrti se po radio postajama, a napravljen je i spot za nju. Na album će se naći i jedna divna pjesma „Vrati mi se ti"'.


NEWS: Nadate li se da ćete ponoviti svoje najveće uspjehe koje ste imali početkom devedesetih i krajem osamdesetih?

'Imam povrtane informacije od glazbenih urednika da slušatelji jako traže te pjesme što je pokazatelj da će biti hit. Mislim da bi te pjesme mogle postati popularne poput mojih najvećih hitova „Žena kao ti", „Suze ljubavi", „Ako nas život rastavi", „Ne mogu da te zaboravim".
Krajem 80-ih nakon pobjeda na festivalima oborio sam sve rekorde što se tiče traženosti i posjećenosti mojih nastupa. Pjevač sam koji iza sebe ima ogromno iskustvo, napravio sam 14 albuma koji su iznjedrili brojne hitove i mogu reći da sam pored mog sugrađanina Miše Kovača pjevač s najviše hitova. To govorim s punom odgovornošću. Punim sve dvorane, ali budući da me nema u medijima i ne zovu me tamo gdje bih ja htio doći to se ne zna. Nakon ovog albuma mislim da će se i to promijeniti'.

NEWS: Što se s vama događala proteklih godina, kad kažete da vas nije bilo puno u medijima?

'Moje ime nije nitko stvorio, ja sam sve sam napravio. Nisam imao nikoga tko bi me gurao, iako postoji jedan vic u kojem se pita: „Koga se najviše gura na estradi? Odgovor je, Zdravka Škendera", ali zna se da je to zbog kolica. Uvijek sam mislio i mislim da su za uspjeh najbitnije dobra pjesma i dobar tekst i normalno dobra produkcija. Iako se govori da je za uspjeh najbitnije imati istaknute tjelesne atribute ja u to ne vjerujem'.

NEWS: Prije nekoliko dana ukrali su vam invalidska kolica s parkirališnog mjesta. Kako ste to doživjeli i je li policija otkrila počinitelje?

'Ne želim praviti nikakve senzacije da bi došao u medije, jer sam ja svoju karijeru gradio na radu. Ali vidite, krađa mojih kolica okupirala je medijsku pozornost, tako da me to čak malo i nervira i boli me što se tolika pozornost daje tom događaju, a ne meni kao pjevaču. Istraga je u tijeku'.

NEWS: Kako to da ste kolica opet ostavili na istom mjestu, budući da su ovoj, već prethodile tri krađe?

'To je bilo samo na pola sata, bio sam u žurbi, vozio sam prijatelja na autobusni kolodvor. Jednostavno, imam povjerenje u ljude i imao sam osjećaj da to neće nitko ukrasti. Nakon pola sata kad sam se vratio i vidio da nema kolica, bio sam šokiran, htio sam urlikati od muke, mogu shvatiti lopove ali da netko krade invalidska kolica'!

NEWS: Kako su vas ljudi prihvatili obzirom na vaš invaliditet?

Zdravko Škender u mlađim danimaZdravko Škender u mlađim danima'Kod nas se u Šibeniku kaže „sve ti možemo oprostiti, ali uspjeh ne". Kad sam na Splitskom festivalu nastupio u kolicima vidio sam da je to ljudima šok, ali ja imam taj dalmatinski inat i energiju i uspio sam ljude natjerati da pobijede svoje predrasude. Doživio sam tešku prometnu nesreću u kojoj je bilo i mrtvih, četiri mjeseca proveo sam u gipsu. Prije nesreće ne znam ni jesam li ikada vidio čovjeka u kolicima. Kad sam bio u šok sobi bilo je desetak slučajeva s prelomom kičme i tad sam se prvi put susreo s ljudima u kolicima. Bio mi je strašan šok kad sam shvatio da sam vezan uz kolica, ja sam temperamentan čovjek, trenirao sam nogomet i trebalo mi je puno vremena da to prihvatim. Međutim, glazba me vratila u život, shvatio sam da se i ovako može živjeti. Odlučio sam da neću biti socijalni problem nego da ću doprinositi ovom našem društvu, koje na žalost još uvijek ima slabo razvijenu svijest o problemima osoba s invaliditetom'.

NEWS: Puno ste pjevali u inozemstvu za hrvatske iseljenike. Koje putovanje vam je ostalo u posebnom sjećanju?

'Još za vrijeme bivše Jugoslavije bio sam u Australiji, to je bilo nevjerojatno s koliko su me topline primili. Kad sam došao tamo oni kao da su vidjeli Boga, primili su me bolje nego pokojnog predsjednika Tuđmana. Bila je hrabrost u to vrijeme otići tamo jer se za te ljude smatralo da su ustaše i neprijatelji domovine. Ali ja sam pjevač emocija, pjevač ljubavnih pjesama. Pjevao sam i domoljubne i duhovne pjesme. Ali definitivno sam pjevač emocije, pjevam s dušom i ne znam drugačije pjevati i mislim da je to moja propusnica za sve'.

NEWS: Uglavnom pjevate ljubavne pjesme, ali o vašem emotivnom životu se vrlo malo zna. Jeste li u vezi, imate li obitelj?

'Ne volim pričati o svom privatnom životu, iako znam da to novinare intrigira i da vole zadirati u privatnost.Ali u svakom slučaju kad bih pričao o tome imao bih se s čim pohvaliti'.

BIOGRAFIJA
Rođen je u Skradinu, a odrastao u Šibeniku. Osnovao grupu Ad Adstra popularnu na području šibenske županije i u kojoj je svirao bas gitaru. Nakon prometne nesreće krajem 80-ih odlučio se za samostalnu karijeru. Prvi njegov uspjeh dogodio se 1988. g. na Splitskom festivalu na kojem je osvojio 2. nagradu publike pjesmom „Ne mogu da te zaboravim" , te 3. nagradu publike u drugoj večeri s pjesmom „Zlatno sunce Dalmacije". Obje pjesme je napisao isti autor, Ivo Lesić. Iste godine na Zagrebfestu osvaja Grand prix za pjesmu „Suze ljubavi". Istoimeni album prodan je u 400.00 primjeraka. Objavio je 14 albuma, osvojio brojne nagrade te surađivao s eminentnim hrvatskim autorima: Đorđem Novkovićem, Zrinkom Tutićem, Nenadom Ninčevićem, Zdenkom Runjićem, Ivom Lesićem, Nikšom Bratošem.

Vezane vijesti

Zdravku Škenderu vraćena invalidska kolica

Zdravku Škenderu vraćena invalidska kolica

Samo dva dana nakon što je u medijima objavljena vijest o krađi invalidskih kolica koja su u vlasništvu Zdravka Škendera, na vratima njegovog stana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika