17.09.2010. / 08:52

Autor: Hina

Severina izazovnim nastupom otvorila izložbu Dimitrija Popovića

Na izložbi u Muzeju Mimari izloženo je oko 50 radova - crteža, ulja na platnu, objekata i niz fotografija oslikanih akrilikom. Za utjelovljenje suvremenoga lika Salome - kćeri Herodijadine na čiju je molbu Herod Antipa odrubio glavu Ivanu Krstitelju, na fotografijama je Dimitriju Popoviću pozirala Severina Vučković

Severina; Foto: Petar Glebov/PIXSELLSeverina; Foto: Petar Glebov/PIXSELLIzložba "Saloma" istaknutoga hrvatskog umjetnika Dimitrija Popovića otvorena je sinoć u Muzeju Mimari performansom koji je izvela pjevačica zabavne glazbe Severina Vučković koja je s umjetnikom i surađivala u ostvarenju izložbe.

Riječ je o ciklusu kojim Dimitrije Popović zatvara projekt inspiriran trima intrigantnim ženskim biblijskim likovima - Juditom, Marijom Magdalenom i Salomom.

Na izložbi u Muzeju Mimari izloženo je oko 50 radova - crteža, ulja na platnu, objekata i niz fotografija oslikanih akrilikom. Za utjelovljenje suvremenoga lika Salome - kćeri Herodijadine na čiju je molbu Herod Antipa odrubio glavu Ivanu Krstitelju, na fotografijama je Dimitriju Popoviću pozirala Severina Vučković.

Posjetitelji izložbe mogli su se na otvorenju upoznati s monografijom o tom ciklusu Dimitrija Popovića u izdanju Muzeja Mimara, Skaner studija i Nacionalne zajednice Crnogoraca. U monografiji su objavljeni tekstovi Dražena Katunarića i Dimitrija Popovića u kojima se obrazložene formalno estetske i simboličke značajke ovoga ciklusa koji broji više od 80 kompozicija. Dio teksta Dražena Katunarića na otvorenju je pročitao dramski umjetnik Goran Matović

Ravnatelj Muzeja Mimara Tugomir Lukšić rekao je kako se umjetnici u tematiziranju lika Salome koju evanđelisti Matej, Marko i Luka spominju kao oruđe u rukama njezine majke Herodijade, postupno prebacili s te želje za osvetom na Salominu erotsku žudnju za Ivanom Krstiteljem.

Likovna kritičarka Iva Koerbler istaknula je da je Dimitrije Popović temi pristupio sustavno, prikazavši žensko tijelo u cijelosti bez imalo vulgarnosti i ne kao objekt. Dodala je da je pri tomu likovne uzore pronašao u manirizmu 16. i 17. stoljeća.

Otvorenju je bio nazočan umjetnik Dimitrije Popović te brojni posjetitelji, među kojima i ministar kulture Božo Biškupić.

Izložba će biti otvorena do 7. listopada.

Vezane vijesti

Veliki poklon fanovima povodom rođendana

Veliki poklon fanovima povodom rođendana

"Na kraju 30-ih... Ja sam ipak samo vaša, vama pripadam i ovu i sve ove godine... Kad sam bila tužna, vi ste me tješili svojim pljeskom i voljeli… Više

Komentari

registracija
27/8/10

ciglanailovac, 17.09.10. 10:34

Seve,naj bolja si,joj samo napred


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika