19.09.2010. / 08:14

Autor: Boris Beck

Hrvatikanska urota

Tko je bolje citirao Bibliju: Tito, Bandić ili Polančec?

Gradonačelnik Bandić je tako, zlorabeći biblijski citat, istovremeno ukinuo zakon i smjestio se na poziciju onog koji nema grijeha - slično kao i Tito prije njega (možemo reći da SDP-ovska jabuka nije pala daleko od komunističkog stabla)

Vrlo je poznat Titov naputak sucima da se ne trebaju držati zakona kao pijani plota, ali možda vam nije palo na pamet da je utemeljen na novozavjetnoj zgodi kad je Isus spasio grešnicu koju su htjeli kamenovati. Ta je zgoda politički (zlo)upotrijebljena i u neovisnoj Hvatskoj, kad je zagrebački gradonačelnik s previše promila alkohola u krvi izazvao sitnu prometnu nezgodu, a na kraju i bježao policiji. "Prvi koji je od vas bez grijeha neka baci kamen", rekao je gradonačelnik novinarima koji dan nakon svega toga, apelirajući na njihovu samilost. No nije znao da navedene riječi nije izrekla biblijska grešnica, nego Isus - žena optužena za preljub je šutjela i očekivala kaznu. Okupljeni su tu priliku iskoristili da propovjednika milosrđa dovedu u nepriliku: izjasni li se za zakon, skočio je sam sebi u usta; opovrgne li zakon, mogao bi i on dobiti koji kamen u glavu. Znamenitim riječima Isus je dokinuo zakon strogosti i proglasio zakon ljubavi - a dokidanje vrijedi samo ako ga izgovara zakonodavac koji je uz sve to bez grijeha. Ne vrijedi ako ga izgovara prekršitelj zakona onome koji je zadužen za provođenje zakona: ne možete citirati Isusa policiji ako vas uhvati da ste vozili pijani, lovili ribu dinamitom ili istukli ženu. Zakon se u demokratskim zemljama provodi bez obzira na moguće privatne grijehe suca ili zakonodovca. Gradonačelnik Bandić je tako, zlorabeći biblijski citat, istovremeno ukinuo zakon i smjestio se na poziciju onog koji nema grijeha - slično kao i Tito prije njega (možemo reći da SDP-ovska jabuka nije pala daleko od komunističkog stabla).

Tita i Bandića sam se sjetio kad sam čuo Polančeca kako, svjedočeći u Saboru o vladinim malverzacijama u Ini, kaže da se osjeća kao Josip koga su braća prodala u Egipat. Josip je bio najdraži sin patrijarha Jakova, unatoč mladosti predodređen za nasljednika, pa su ga zavidna braća prodala u ropstvo. U Egiptu je završio u zatvoru jer nije pristao na upucavanje udane žene, a faraonu je protumačio glasoviti san o mršavim kravama koje su pojele debele: nakon godina obilja uslijedit će godine siromaštva, zato treba sačuvati žito iz bogatih žetvi da se može podijeliti ljudima kada budu gladni. Već i iz tog sažetog prikaza vidi se da je Polančec sve obratno od Josipa: u zatvoru je zbog nemoralnog vladanja, a ne zbog opiranja nemoralu; potpredsjednik je vlade koja uopće nije štedjela u vremenu obilja nego je baš tada najviše krala; kad su nastupile mršave godine, njegov HDZ nema svojim biračima dati ama baš ništa; a i braća nisu baš braća, više lupeška udruga koja se boji da će ih izgubljeni sudrug povući za sobom.

Neobičnom koincidencijom, zatvor u koji su spremili Josipa Polančeca (zapravo: Antijosipa) nalazi se u Remetincu. Remeta, to jeset ermit, jest pustinjak - to novozagrebačko naselje u svom imenu čuva uspomenu na nekog davnog pokajnika koji je ondje uz post i molitvu razmišljao o svojim grijesima. Možda je tom bezimenom remeti bilo na pameti i Gospodinovo upozorenje iz Mudrih izreka 7,2: "Čuvaj moj nauk kao zjenicu svoga oka". Da, dobro ste pročitali. Tito je za najpoznatiju parolu jugoslavenskog socijalizma - "Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka" - nadahnuće našao u Svetom pismu.

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 19.09.10. 11:16

iglavnom tito i to ne namjerno jer je išao citirati socijalističke vrijednosti što je u biti Isus i došao pokazati svijetu


registracija
9/5/10

lolobrigita, 19.09.10. 12:46

Slažem se s dijagnozom bestežinskog stanja morala Polančeca i Bandića kao i stanja u društvu.Ono s čim se nikad ne slažem su "citati" onoga što je rekao Isus,a to je omiljen svećenički sport.Na koga se pozivati ako ne na Isusa.Od njega napokon i žive.Dakle,citiraju poslodavca.Po meni,izmišljenog.
Citirati Isusa desetke godina nakon njegove smrti, i to od riječi do riječi, zaista je hvale vrijedno.Jaka memorija,nema što.
Danas,kad se nekoga citira za jučer izrečeno,a svjedoci smo toga svaki dan,dođe do pogrešne interpretacije,pa demantija itd.Kad je Biblija u pitanju citati su,navodno, autentični.Malo čudno, obzirom na vremenski odmak.
Stoga,bilo bi ispravno reći da se "citira navodnog Isusa","navodne događaje" itd.


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 19.09.10. 13:49

Sve organizirane religije svijeta su samo ljudska izmisljotina. Religije samo razdvajaju ljude i bilo kakva vjera u politicki ili tzv. religijski sistem neminovno zatupljuje um.
Navodno Gospodinovo upozorenje: "Cuvaj moj nauk kao zjenicu oka svog" bi bilo ispravnije razumijeti ; ono sto si spoznao dato je u odredenom trenutku samo tebi, ne hvali se time i ne stvaraj nikakav sistem ili organizaciju na temelju toga, jer jedino sto je stvarnost i istina je stalna promjena iz trenutka u trenutak.
Nisam osobno imao priliku upoznati Tita, ali mislim da je bio isuvise unteligentan da bi svoje inspiracije trazio po nekakvim tzv. 'svetim pismima'. Prije mislim da je juznim Slavenima htio poruciti da ostanu na okupu kako ne bi postali zrtve politickih i vjerskih manipulatora (domacih i stranih), ali nazalost u tome nije uspio. Pohlepa, glupost i slijepa zatupljenost svijeta postala je i nasa stvarnost. Kako stvari stoje jedino sto nas moze osloboditi ropstva je individualna budnost, koja nastupa kada covjek razumije sebe, odnosno vlastiti um . Za to je potrebna krajnja iskrenost prema samome sebi, koja nas nagraduje budnoscu i nesputanom inteligencijom, sto je istinska ljubav.


registracija
11/1/10

fluid, 19.09.10. 14:59

jjkeizerin.Jako lijepo no,šta misliš koliko te njih razumjelo!?Ima ih i koji razumiju ali olako drže da se to ne odnosi na njih.Najgori su oni koji govore da su vjernici i sljedbenici nekih moralnih načela iz svojih religija.Ti su najopasniji jer se najlakše odriču upravo tih načela.I eto ti ga sad.Kako dalje sa takvima i pastirima i ovcama?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika