20.09.2010. / 12:27

Autor: Deutsche Welle

Zahuktava se afera s Telekomom u Crnoj Gori: Posao uz proviziju od 7 milijuna eura

Državna tijela i pravosudni organi u Crnoj Gori i dalje šute, ali afera oko Njemačkog telekoma se širi. Traže se imena korumpiranih crnogorskih dužnosnika ili s njima blisko povezanih osoba.

Foto: IlustracijaFoto: Ilustracija„Do sada je Komisija za kontrolu postupka privatizacije bila isključivo upućena na dokumente crnogorske vlade o privatizaciji crnogorskog Telekoma i oni su bila jedini izvor informacija na osnovu kojeg smo donosili određene zaključke“, kaže predsjednik tog radnog tijela Skupštine Crne Gore Andrija Mandić. On je za DW rekao da bi nova saznanja pomogla u rasvjetljavanju uloge koju su prilikom prodaje te crnogorske imovine imali pojedini dužnosnici ili s njima blisko povezane osobe i da je stoga, posredstvom njemačkog veleposlavnstva u Podgorici, zatražio od njemačkih državnih organa da im obznane njihova imena.

Provizija od sedam milijuna eura?

„Ovaj slučaj u kojem su neki ljudi iz Njemačkog telekoma, u pravno sređenoj državi kao što je Njemačka, optuženi da su korumpirali, odnosno da su kupovali ljude koji su u ime Crne Gore prodavali određena poduzeća u državnom vlasništvu, dobar je put da dođemo do nekih novih činjenica i saznanja kako bi kao Komisija mogli donijeti prave zaključke", ističe Mandić.

On kaže da se pretpostavlja da je provizija od ovog posla iznosila sedam milijuna eura.

Nema privatizacije bez korupcije

Prema njegovim rečima, praktično sve privatizacije su u Crnoj Gori u zadnjih 20 godina pratili skandali oko korupcije. „Nema govoto nijednog posla u privatizaciji poduzeća u Crnoj Gori a da nisu istaknute određene sumnje da su oni koji su u ime države Crne Gore privatizirali poduzeća bili i korumpirani od strane novih vlasnika."

Predsjednik Komisije za kontrolu postupka privatizacije, koji je inače i lider oporbene Nove srpske demokratije, rekao je da ga ne čudi ponašanje crnogorskih vlasti i Tužiteljstva u ovoj aferi, jer su se oni, kako dodaje Mandić, na sličan način ponašali i nakon što je prošle godine u južnoj Americi zaplijenjena količina od preko dvije tone kokaina koju je naručio crnogorski narkoklan okupljen oko Darka Šarića.

Muk crnogorskih vlasti i posebno pravosuđa ne čudi ni direktoricu crnogorskog neovisnog tjednika „Monitor" Milku Tadić-Mijović. „To je, na žalost, samo jedan od niza slučajeva u kojem je crnogorsko pravosuđe potpuno nijemo i apsulutno ništa ne radi kada su ovako veliki skandali u pitanju", kaže ona.

Pogoršanje odnosa s Njemačkom?

Inače, evidentno je da službeni Berlin ima prilično rezerviran stav prema želji Podgorice da u studenom dobije pozitivno mišljenje za članstvo Crne Gore u Europskoj uniji.

Na naše pitanje je li ova afera i ponašanje crnogorskih vlasti može ugroziti odnose dviju zemalja, direktorica „Monitora" odgovara: „Ono što može ugroziti odnose Crne Gore i svih normalnih, civiliziranih zemalja, a Njemačka je svakako jedna od tih, je ovako visok stupanj korupcije i organiziranog kriminala na svakom nivou, a ne samo u slučaju Njemačkog telekoma".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika