Objavljeno u Nacionalu br. 775, 2010-09-21

Autor: Plamenko Cvitić

NOBILOVA STRATEGIJA OBRANE POLANČECA

4 koraka do demontaže HDZ-a

ODVJETNIK ANTO NOBILO i Damir Polančec imaju strategiju napada na HDZ u četiri koraka, a već nakon prvog u vladajućoj stranci je zavladala pomutnja

NOBILO I POLANČEC
Odvjetnik bivšeg
potpredsjednika Vlade
očito nije pretjerivao
kad je u svibnju putem
medija najavio da u
HDZ-u 'nisu svjesni što
su otvorili'NOBILO I POLANČEC Odvjetnik bivšeg potpredsjednika Vlade očito nije pretjerivao kad je u svibnju putem medija najavio da u HDZ-u 'nisu svjesni što su otvorili'Prošlog tjedna mnogima je u Hrvatskoj postalo jasno da zagrebački odvjetnik Anto Nobilo, branitelj bivšeg potpredsjednika hrvatske vlade Damira Polančeca, nije pretjerivao kad je još početkom svibnja zloguko najavio da u HDZ-u “nisu ni svjesni što su otvorili”. “Najveći kaznenopravni proces u hrvatskoj povijesti”, kako je Nobilo okarakterizirao predmete protiv svog klijenta Polančeca, već je u svojoj prvoj fazi, koja se zbila u samo nekoliko dana prošlog tjedna, pokazao da bi najveću štetu mogli imati upravo Polančecovi bivši stranački kolege iz vrha vladajuće stranke.

Kako ističu Nacionalovi izvori, Nobilo i Polančec već su razradili strategiju “napada” u četiri koraka: prvi korak je već poznata strategija obrane po kojoj će Polančec za sve što mu se stavlja na teret kriviti i svoje bivše kolege iz vrha Vlade i Predsjedništva HDZ-a. Drugi je Polančecova famozna knjiga od “42 poglavlja”, odnosno detalji o dosad nepoznatim aferama ministara i visokopozicioniranih hadezeovaca. Treći segment je izazivanje raskola i raslojavanja unutar HDZ-a, a četvrti - možda i najopasniji - raskrinkavanje uloge i funkcioniranja Predsjedništva HDZ-a.


NAKON ŠTO SU VLADAJUĆOJ stranci u samo nekoliko javnih istupa nanijeli niz teških udaraca, Polančec i njegov odvjetnik Anto Nobilo u idućim će se danima primiriti i pričekati epilog prvog Polančecova sudskog procesa vezan uz stručnu studiju za koju je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću iz državnog proračuna isplaćeno pola milijuna kuna. Na to se ne bi trebalo čekati dugo, jer taj predmet pravno nije odveć kompliciran, pa se pretpostavlja da bi sudac Županijskog suda Ivan Turudić suđenje i presudu mogao proglasiti vrlo brzo. Budući da Turudić u listopadu putuje u SAD, mnogi smatraju da će cijeli proces završiti prije nego što otputuje, a o toj presudi uvelike će ovisiti daljnja strategija Damira Polančeca i njegova odvjetnika Nobila. Iako za svog klijenta Nobilo, dakako, želi oslobađajuću presudu, Nacionalovi izvori iz odvjetničkih krugova ističu da je on svjestan činjenice da bi Polančec u tom predmetu mogao biti proglašen krivim, jer je činjenično nesporno da je Polančec naredio da se vukovarskom odvjetniku isplati pola milijuna kuna na ime nepotrebne studije od dvadesetak stranica. Ipak, Uskokova tužiteljica Tamara Laptoš inzistira na, prema nekima, promašenoj tezi da je Polančec djelovao u svom privatnom interesu, za što nema nikakvih čvrstih dokaza: Polančec i Miletić gotovo da se i nisu poznavali, a policija i Uskok proteklih su mjeseci mahnito istraživali svaku mogućnost da je i kuna Miletićeva novca završila u Polančecovu džepu, no sve je bilo neuspješno.

PRVI UDAR NA HDZ
Svjedočenje Damira
Polančeca pred
povjerenstvom za Inu
dio je strategije njegove obrane u kojoj želi poljuljati vrh svoje bivše strankePRVI UDAR NA HDZ Svjedočenje Damira Polančeca pred povjerenstvom za Inu dio je strategije njegove obrane u kojoj želi poljuljati vrh svoje bivše strankeMnogi zato više vjeruju tezi po kojoj je Polančec to radio u interesu države, a taj nedostatak osobne koristi svakako bi mogao imati važnu ulogu u eventualnom određivanju izrečene kazne. Iako je za zloporabu položaja i ovlasti zapriječena kazna od jedne do deset godina zatvora, u odvjetničkim krugovima smatra se da bi vrhunac Polančecove kazne mogla biti uvjetna zatvorska kazna, a sve više od toga smatralo bi se previsokom kaznom koja bi upućivala na to da se čak i u taj slučaj uplela politika.

AKO SE TO OSTVARI, nema sumnje da će Polančec i njegov odvjetnik Anto Nobilo krenuti u žestoku bitku koja bi mogla biti itekako pogubna za Polančecove bivše stranačke kolege. Prema nekim izvorima, Polančec i Nobilo u samo nekoliko dana prošlog tjedna izazvali su potpunu pomutnju unutar vladajuće stranke a da zapravo još nisu ni počeli ozbiljno provoditi svoj strateški plan, nego su tek dali naslutiti njegove četiri glavne sastavnice. Dok će prva dva segmenta u svojim iskazima, javnim nastupima ili eventualnom suradnjom s Uskokom izravno izvesti sam Polančec, za posljednja dva elementa bit će zadužen njegov odvjetnik Anto Nobilo. On je još prošlog tjedna u svojim javnim istupima najavio da će tražiti saslušanja ministara i članova Predsjedništva HDZ-a, a na njegovu udaru prvi bi se mogao naći bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak. Naime, Polančecova obrana u većini slučajeva temeljit će se na tezi da Damir Polančec nikad nije u Vladi i HDZ-a imao moć da samostalno donosi veće i važnije odluke, nego da je samo provodio odluke koje su se donosile u stvarnom centru moći: na sjednicama Predsjedništva HDZ-a.

IVANU ŠUKERU, ministru financija, poljuljan je položaj nakon Polančecova
svjedočenja pred
povjerenstvom
za InuIVANU ŠUKERU, ministru financija, poljuljan je položaj nakon Polančecova svjedočenja pred povjerenstvom za InuMNOGIMA U DRŽAVI oduvijek je bilo jasno da se tijekom vladanja Ive Sanadera, ali i nakon njegova bijega s premijerske funkcije, mnoge ključne odluke nisu donosile u hrvatskoj vladi, nego u središnjici vladajuće stranke, a o radu i načinu funkcioniranja Predsjedništva HDZ-a hrvatska javnost godinama ne zna gotovo ništa. Ipak, uvid u funkcioniranje Predsjedništva HDZa mogao bi dati bivši glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak, koji je na svakoj sjednici bio zadužen za vođenje bilješki. Upravo bi te bilješke, za koje se ne zna jesu li naknadno bile prepisivane i iz njih rađena neka vrsta službenih zapisnika, mogle biti ključni dokaz u mnogim već aktualnim, ali možda i nekim potpuno novim sudskim predmetima. Proteklih mjeseci u hrvatskoj se javnosti često spekuliralo da progonom Damira Polančeca vrh HDZ-a želi ostvariti barem jedan ili oba svoja cilja: da na Polančeca, koji u stranci nikad nije bio istinski prihvaćen, HDZ svali odgovornost za većinu krupnih afera i time se “opere” pred domaćom i međunarodnom javnošću, a drugi je cilj bio da se Polančeca pritiskom potakne da za neke od afera izravno optuži bivšeg premijera Ivu Sanadera.

KAKO SE ČINI, ni jedan od tih ciljeva dosad nije ispunjen: Polančec očito nije i neće pristati na ulogu HDZ-ova dežurnog krivca, a istovremeno nije prihvatio ni “dobronamjerne” savjete svojih dojučerašnjih kolega da “utopi” Ivu Sanadera, pa čak i ako to ne odgovara istini. Uostalom, može se naslutiti kakvo mišljenje prosječni hrvatski građanin ima o vrhu HDZ-a i Ivi Sanaderu, a iz perspektive Damira Polančeca stvari izgledaju nešto drugačije: dok je Ivo Sanader čovjek koji ga je doveo u Zagreb i postavljanjem na čelna mjesta u stranci i državi lansirao u visoku politiku, ostali članovi vodstva HDZ-a su ga se odrekli, poslali u pritvor u Remetincu, svalili na njega krivicu za sve i svašta, a u konačnici ga prošlog tjedna i - izbacili iz stranke. Drugim riječima, ako je Polančec sve donedavno još i imao nešto malo povjerenja u svoje bivše kolege, od prošlog tjedna on im može biti samo sve veći neprijatelj. A u toj borbi odabrao je idealnog saveznika. Odvjetniku Anti Nobilu zastupanje Damira Polančeca lako bi mogao postati najvažniji slučaj u impresivnoj karijeri, jer bi eventualnom pobjedom istovremeno mogao ostvariti čak tri velika cilja: obraniti svog klijenta, u političkom procesu pobijediti cijeli državni vrh i možda neke visokopozicionirane političare poslati u zatvor i - što mu je privatno i svjetonazorski važno - imati ključnu ulogu u pobjedi lijeve opcije i obaranju HDZ-a s vlasti.

PRVI NA UDARU
Polančecove obrane
mogao bi se naći
glavni tajnik HDZ-a
Ivan Jarnjak, jer će
se obrana temeljiti
na tezi da su se sve
odluke donosile
na sjednicama
predsjedništva
strankePRVI NA UDARU Polančecove obrane mogao bi se naći glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, jer će se obrana temeljiti na tezi da su se sve odluke donosile na sjednicama predsjedništva strankeZBOG SVEGA TOGA ne začuđuje što su se Polančec i Nobilo već prošlog tjedna pokazali kao izvrstan tandem: dok je Polančec svojim iskazom pred istražnim povjerenstvom u Saboru opasno poljuljao vrh HDZ-a, i možda utjecao na političku sudbinu ministra financija Ivana Šukera, a istovremeno u dijelu javnosti čak i stekao određene simpatije zbog svoje uloge “dežurnog krivca” i HDZ-ove žrtve, Nobilo je putem medija počeo zadavati itekako bolne udarce vladajućoj stranci. Čak štoviše, potkraj tjedna je posve otvoreno počeo javno govoriti o raskolu unutar HDZ-a, a da ga nitko iz te stranke nije demantirao ili se javno obrušio na njega, što upućuje na samo dvije mogućnosti: da je točno pogodio trenutačno stanje u vladajućoj stranci a možda i da se trenutačno nitko iz HDZ-a ne usuđuje upustiti u javni duel s njim.

KAKO GOD BILO, premda za napade na HDZ ima i svoje privatne motive, Anti Nobilu primarni je cilj uspješno zastupati svog klijenta, a trenutačno to znači da želi, kako je i sam javno kazao, “fer i pošteno suđenje”, odnosno da vrh HDZ-a ni na koji način ne utječe na presudu u prvom predmetu koji se vodi protiv Polančeca. Kako ističu Nacionalovi izvori, Polančec i Nobilo mirno će dočekati kraj prvog procesa i onda redefinirati svoju daljnju strategiju. Ako im se ne svidi rasplet, očito će s još više snage i žestine započeti dugu i iscrpljujuću bitku s vodstvom HDZ-a, a to znači i puno aktiviranje četverodijelne strategije koja bi vladajućoj stranci mogla donijeti niz nevolja, a možda i - gubitak vlasti.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
6/10/09

pfefer, 21.09.10. 08:15

ako je polančec znao ili zna za te afere zašto nije prijavio uskoku ili izašao iz vlade ako je pošten jer sve to što sad radi je protiv njega


registracija
6/10/09

pfefer, 21.09.10. 08:16

a meni se čini da če biti peto još jače ujedinje hdz


registracija
31/1/10

STTony, 21.09.10. 12:13

Čmarko, još malo i bye bye Kra-De-Ze, počni prekvalifikaciju za drugi posao.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika