24.09.2010. / 00:01

Autor: Robert Bajruši

Šeks opet nešto muti: Nadživio je Tuđmana i Sanadera, hoće li svrgnuti i premijerku?

Vladimir Šeks možda ne zna na koji način spriječiti opću eroziju, ali zna se koga smatra odgovornim za probleme koji HDZ vode prema dnu

Doista, postoji li netko tko može zamisliti hrvatsku politiku bez Vladimira Šeksa? Nije nikakav problem razmišljati o HDZ-u u kojem nema Ivana Šukera, Tomislava Ivića, Gordana Jandrokovića, pa čak i Jadranke Kosor, ali nikako bez Šeksa; zakulisnog majstora političkih igara koji je nadživio i Tuđmana, i Šuška, i Mesića, i Račana, i Sanadera, i koji sada pokušava eliminirati premijerku Kosor ako HDZ izgubi iduće parlamentarne izbore. Šeks je pametan i prvi je u HDZ-u shvatio da sve ukazuje da se Hrvatska demokratska zajednica nalazi u istoj situaciji kao i 1999., kad je svima bilo jasno da slijedi smjena vlasti, a zatim i unutarnji rat do istrebljenja u monolitnom Tuđmanovu i Pašalićevu HDZ-u.

Zato je Šeks odlučio potiho plasirati u medije ideju o Božidaru Klameti kao nasljedniku Jadranke Kosor, iako je svjestan kako ta ideja u ovom trenutku nema ni promil šansi za uspjeh. Jadranka Kosor će voditi HDZ do posljednjeg daha i biti će prisiljena odstupiti tek ako izgubi izbore. U tom slučaju sadašnji sljedbenici doslovce će ju ekskomunicirati iz Zajednice i proglasiti glavnim krivcem za pad s vlasti. Ionako je oktroirana na čelo Vlade i vladajuće partije, ali u ljeto 2009. nitko se nije smio suprotstaviti Sanaderovoj volji, makar izrečenoj i u političkom testamentu.

Ispalo je mimo svih očekivanja: kao premijerka Jadranka Kosor prekinula je blokadu pregovora s Europskom unijom, a zatim dopustila široke antikorupcijske mjere. No, kako svaka dobra ideja proizvodi i nus-efekt, ispalo je da je Jadranka Kosor, narodnim rječnikom, htjela "istjerati zeca, a istjerala lisicu", odnosno, posljedica njezine borbe s korupcijom je pretvranje pritvora u Remetincu u središnje okupljalište HDZ-ovih kadrova. Još poneki ministar, i eventualno Ivo Sanader, i u Remetincu će se moći održavati sjednice središnjih tijela vladajuće stranke. Šeks to dobro razumije i poduzet će sve da spriječi daljnju eroziju HDZ-a.

Zato je za početak iskoristio ni krivog ni dužnog Kalmetu, kojemu je ionako pun kufer sjedenja u Vladi i jedva čeka da se makne iz izvršne politike. Kad bi mogao birati, Kalmeta bi izabrao posao kakav rade Ivica Mudrinić ili Božo Prka, a ne da ponovno mora okupljati posvađani HDZ u kojem ima više frakcija nego rupa u švicarskim sirevima. Ali iz Šeksova rakursa, Jadranki Kosor trebalo je poslati upozorenje da će, nastavi li sa sadašnjom politikom, jednoga dana završiti lošije od Sanadera.

Premijerka je, možda, spremna na promjene, ali HDZ to nije ni u kojem slučaju. Korupcijska hobotnica počela se čistiti od repa, i već je došla do samog vrha, a posljedica nije rast HDZ-a, nego posvemsšnji gubitak povjerenja najvećeg dijela stanovništva u vladajuću garnituru. Ekonomija je u rasulu, investitori zaobilaze Hrvatsku kao da je Bijafra, radnici izlaze na ulice, seljaci se bune, a nedavni potop definitivno je upotpunio apokaliptičnu sliku ove zemlje. Vladimir Šeks možda ne zna na koji način spriječiti opću eroziju, ali zna se koga smatra odgovornim za probleme koji HDZ vode prema dnu.

Vezane vijesti

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je danas kako Hrvatsku u budućnosti vidi kao demokratsku,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 24.09.10. 22:10

Naravno da hoće.Glup i omražen je do bola.Neznam tko stoji iza njega ali ide mu.Mislim da ga njegova arogancija i agresivnost drži iznad vode dok drugi tonu.Ne makne li Kosorica njega,on sigurno nju hoće.Ovo sa raskrinkavanjem lopovluka,je otišlo predaleko.Po Šeksovom ukusu.


registracija
29/11/09

Ivis, 24.09.10. 22:13

HOCE!!!


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 24.09.10. 22:14

Cuj Sex OPET NESTO MULJA.Pa on mulja citav svoj zivot.I rodjenu mater bi strpao u zatvor samo da sebe spasi.A jaca prava ovca prihvatlila se vlasti jer joj je naredjeno.Saucesnik u svemu.Ne bi ona pokrenula sve ovo da joj to nije naredila EU


registracija
29/11/09

Ivis, 24.09.10. 22:15

Stavljam na SEX-a !!!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 24.09.10. 22:22

Vjerovali ili ne : Šeks je mudriji od svih članova HDZ-a zajedno, Hebrang, Kosorica, Milinović, Bebić i ostali "mudrijaši" mogu mu čistiti cipele kojima gazi protivnike!


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 24.09.10. 22:24

Ali zato kad padne cuce se daleko


registracija
27/7/09

columbo, 25.09.10. 02:31

Vrlo je lako definirati notornog Seksa. Kako? Pa evo ovako: "Sanader me stalno pravio budalom"! E, ali nije u tome fora, nego u cinjenici sto je on pristao biti budalom...Epilog : tom istom Sanaderu upravo je Seks nasapunao dasku...Princip je isti, sve drugo su finese!


registracija
30/9/09

davor12345, 25.09.10. 09:15

He, he, he! Nije on ŠEX, nego Vlado! Pa što njemu ovako fali! Plaćica ide, moš se bavit politikanstvom! Netko je za nešto rođen! A on eto za pulitiku tipa Machiavelli! Srićom, od toga svega mi svi imamo koristi pa nema veze!


registracija
1/1/70

, 25.09.10. 09:47

Nece je svrgnuti.Za ubistvo Josipa Reihla Kira osuđen je izvršilac Antun Gudelj, ali naručioci ubojstva, a otvoreno se spekuliše da prste u tome imaju Vladimir Šeks i njegova desna ruka u to vrijeme, Branimir Glavaš, nisu nikada ni prozvani zbog ovoga. Jadranka Kir kaže da se nada da će naručioci bite privedeni pravdi, a za Šeksa i Glavaša da s epolako pojavljuju dokazi koji govore o njihovom učešću u ubistvu njenog supruga.
P a selotejp,pa sticenje kriminalaca ...........pa smjena sposobnih sudaca i instaliranje podobnih sudaca i poslusnika....vlado vladimirovic ilic lenjin je za mnoga ZLODJELA odgovoran.


registracija
7/2/10

crvenoperka, 25.09.10. 10:30

TOGA ALKIĆA ŠEKSA TREBA ZATVORITI JER JE RATNI ZLOČINAC KAO I NJEGOV KOLEGA GLAVAŠ JER SU ZAJEDNO RADILI TAJ POSAO U OSJIEKU U OPERACIJI SALOTEP.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 25.09.10. 10:38

Čovječe,pa njemu ni alkohol nije naškodio.
Moral nam diktiraju pedofili,državu alkoholičari,a ekonomiju kriminalci.Nazivnik je uvijek isti,HDZ.


registracija
9/8/09

vinko12, 25.09.10. 19:23

kad glupi neprofesionalni novinar (koji u pravim novinama nebi bio ni vratar) nema afera onda izmislja glupa predvidjanja.A mogao bi pisati o Vangi i Stazicu uz dokaze, ali to nije na direktivi jelovnika


registracija
9/5/10

lolobrigita, 26.09.10. 16:01

vinko12,opet preko 3 promila.C,c,c!


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 29.09.10. 12:12

Za polupismene je sve jedno tko krade.Bio to Seks,Kalmeta,Jaca ili netko trci,samo neka to bude netko iz HDZ-a.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika