26.09.2010. / 14:45

Autor: Hina , Nacional.hr

Vodeni val 'prošao' Zagreb, Dubrovnik pod vodom, puknuo most na cesti Popovača - Sisak

Zbog prometne nesreće na vijaduktu Jelsa (43. km) na autoceste A1, između Karlovca i Bosiljeva, prometuje se jednim trakom, otežano u smjeru Zagreba, također otežano se zbog prometne nesreće vozi i prije odmorišta Dobra (na 73. Km) kod Ogulina u smjeru Splita, javlja HAK pozivajući vozače na dodatan oprez zbog mokrih kolnika.

Autor:
Boris Šćitar/PIXSELLAutor: Boris Šćitar/PIXSELLVodeni val Save koji je došao iz Slovenije u Hrvatsku jutros u osam sati dosegnuo je maksimum u Zagrebu od 226 centimetara i trenutno se kreće prema vodomjeru Rugvica na velikogoričkom području, izjavio je danas u 14 sati zamjenik rukovoditelja obrane od poplava za vodno područje sliva Save Dražen Budišić.

"Očekujemo da će taj vodeni val maksimalni vodostaj na vodomjeru Rugvica dosegnuti poslije ponoći, u ranim jutarnjim satima i da će iznositi 630 centimetara", rekao je Budišić za Hinu.

Naglasio je kako se ne očekuje da će taj vodeni val izazvati probleme na vodenim građevinama i u branjenom području jer su vodostaji u prosjeku 2,5 metra niži nego što su bili vodostaji zabilježeni od 17. do 22. rujna.

Most na rijeci Lonji na cesti Sisak-Popovača jučer je ponovno zatvoren za promet, nakon što je bio kratko otvoren nakon prolaska prethodnog velikog vodenog vala. Međutim, jučerašnjim obilaskom stručnjaci su utvrdili da je prethodni vodeni val toliko oštetio most da se mora ponovno zatvoriti, rekao je Budišić.

Dubrovnik pod vodom

Vodostaj rijeke Krapine imali su isti trend porasta kao i vodostaji rijeke Save od Jesenice do Zagreba te su proglašene samo mjere pripremnog stanja obrane od poplava.

"Za očekivati je da ovaj vodeni val ne bi trebao predstavljati nikakvu opasnost za naselja nizvodno od Zagreba", istaknuo je zamjenik rukovoditelja obrane od poplave za vodno područje rijeke Save Zoran Čavlović.

U Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) jutros se doznaje da je u proteklih 24 sata najviše kiše palo u Vrgorcu - 158 mm.

Na Pagu je palo 101 mm kiše, na aerodromu Ćilipi u Dubrovniku i u Metkoviću 100 mm, u gradu Dubrovniku 86 mm, Karlobagu 93 mm, Labinu 61 mm, Kukuljanovu 69.

Autor:
Boris Šćitar/PIXSELLAutor: Boris Šćitar/PIXSELLKako piše Dubrovački vjesnik, Stradun se kod Orlandova stupa pretvorio u mali bazen, a na području Grada poplavilo je više prostora, među kojima i atrij Kazališta Marina Držića, hotel Libertas Rixos, ali i nekoliko stambenih i poslovnih objekata. Dubrovački vatrogasci za samo dva-tri sata imali su desetak intervencija, a njihova pomoć tražena je sa svih strana Grada.

U Zagrebu je palo 40 mm, a na Sljemenu 58 mm.

Najmanje kiše palo u istočnoj Slavoniji između 10 i 15 mm.

U DHMZ-u prognoziraju da će tijekom dana još prevladavati oblačno, povremeno s kišom, a na Jadranu ponegdje s pljuskovima i grmljavinom. Glavnina oborina očekuje se u prvom dijelu dana. Popodne će na Jadranu biti sunčanih razdoblja. Dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti bit će od 13 do 18 stupnjeva Celzijusa, a na Jadranu od 18 do 22.

Sutra će biti promjenljivo, ponegdje i dalje s kišom i to najviše na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru i Lici.

Ceste natopljene diljem Hrvatske

Zbog prometne nesreće na vijaduktu Jelsa (43. km) na autoceste A1, između Karlovca i Bosiljeva, prometuje se jednim trakom, otežano u smjeru Zagreba, također otežano se zbog prometne nesreće vozi i prije odmorišta Dobra (na 73. Km) kod Ogulina u smjeru Splita, javlja HAK pozivajući vozače na dodatan oprez zbog mokrih kolnika.

Od 12 sati zbog izlijevanja vode na kolnik zatvorena je županijska cesta ŽC 3124 Lipovljani-Novska.

Mokrih i skliskih kolnika ima u većem dijelu zemlje. Na cestama u gorju te duž Jadranske magistrale mogući su odroni zemlje i kamenja. Vozače se upozorava da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cesti.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika