Objavljeno u Nacionalu br. 776, 2010-09-28

Autor: Janusz Bugajski

Obama tone, spašava ga Tea Party

Kandidati konzervativnog pokreta Tea Party pobjeđuju republikance na predizborima za Senat i Kongres što je dobra vijest za Obamu – u trenutku kad uživa najmanju podršku, glasači desnice su se rascijepili

Janusz BugajskiJanusz BugajskiUoči izbora u studenom Amerikanci pokazuju sve veće nezadovoljstvo predsjedninkom Barackom Obamom i time da demokratska stranka kontrolira Kongres. Međutim, to ne znači i da će na biralištima nužno pobijediti republikanci jer se na američkoj političkoj sceni pojavila nova i nepredvidljiva sila. Točno u sredini Obamina predsjedničkog mandata, 2. studenoga, održat će se izbori za svih 435 mjesta u Predstavničkom domu i za 37 od 100 mjesta u Senatu. Republikanski vođe nadaju se da će im sve manja Obamina popularnost osigurati pobjedu i većinu u oba doma Kongresa tako da mogu uspješnije oponirati vladi. Republikanci bi željeli kapitalizirati veliku ljutnju sve većeg broja Amerikanaca zbog stagniranja ekonomije SAD-a.


Enormni paket vladine pomoći na početku Obamina mandata danas se uglavnom promatra kao pomoć bankama i nekim poslovnim granama, a ne kao uspješna strategija za stvaranje novih radnih mjesta za obične ljude. Poslovni ljudi, sa svoje strane, žale se pak da ih je ekonomska nesigurnost i mogućnost uvođenja novih poreza odvratila od toga da zapošljavaju radnike. Iako se američka administracija tješi time da bi ekonomska situacija bila daleko lošija bez financijskih injekcija iz Bijele kuće, takvi argumenti neće pridobiti glasače. Nezaposlenost je dosegla dvoznamenkaste brojke, a granicu siromaštva je prešlo, prema službenim statiskima, 14 posto stanovništva, najviše u posljednja dva desetljeća. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da nade na kojima je bilo utemljeno Obamino predsjednikovanje brzo hlape. Iako je potpora objema strankama mlaka, glasači će prije povjerovati republikancima nego demokratima u svim važnim političkim pitanjima, uključujući ekonomiju, poreze, nacionalnu sigurnost, rat u Afganistanu, imigraciju, poštenje vlade, zdravstvenu skrb, socijalno osiguranje i obrazovanje.

Čak 62 posto ispitanika smatra da je zemlja na pogrešnom putu, a protiv Obame je 52 posto ljudi, dok je za njega samo 45 posto. Iako je uobičajeno da američki predsjednici u sredini mandata dožive pad popularnosti, Obamino potonuće nema premca među novijim predsjednicima. Međutim, nije da predsjednik ima loše izglede. Unatoč velikim početnim očekivanjima da će u studenom republikanci profitirati na biralištima, postoje znakovi da bi i demokrati i republikanci mogli loše proći. Nakon loših rezultata u predizborima republikanskih kandidata stranačko vodstvo je sve nervoznije zbog sve većeg utjecaja pokreta koji se suprotstavlja establishmentu - pokreta Tea Party. Izvori su u protestu iz 1773. protiv britanskih poreza, nazvanom Bostonska čajanka - “Boston Tea Party” - kada su se američki kolonisti pobunili protiv poreznih nameta od strane britanskog parlamenta, a da istovremeno ne dopušta američkim kolonistima da u tom istom parlamentu budu zastupljeni. Taj je protest tada bio jedan od glavnih pokretača borbe za američku neovisnost. Današnji pokret Tea Party ponajprije je konzervativni pokret koji zagovara ograničen državni utjecaj i protivi se velikim državnim rashodima i sve većim porezima. Vjeruje se da ima financijske veze s određenim protudemokratskim poslovnim krugovima. Taj se neformalni pokret ujedinio protiv Obaminih planova o zdravstvenoj skrbi, njegovih paketa državnih poticaja i prijedloga da ukine porezne olakšice onima s većim prihodima. Tea Party pojavio se u američkoj politici prošle godine, bez želje da zbilja postane zasebna politička stranka, kao borbena snaga koja bi pomladila republikance i maknula političare koje smatra “insajderima u Washingtonu”. Dosadašnji pokušaji uspostave treće nacionalne stranke propali su jer nije bilo ni financijske ni podrške birača, a i obje postojeće stranke su protiv nje.

Male stranke ipak postoje u američkoj politici, ali su personalne ili usredotočene na specifična pitanja, poput problema okoliša ili potrošača. Tijekom dosadašnjih predizbora kandidati republikanskog establishmenta izgubili su od kandidata Tea Partyja u nekoliko država, uključujući Nevadu, Colorado, Floridu, Kentucky i Aljasku. Jedno od najvećih razočaranja bilo je kad je kandidatkinja Tea Partyja Christine O’Donnell pobijedila uglednog republikanca u natjecanju za nominaciju za Senat u Delawareu. Mjesto Delawarea u Senatu je ispražnjeno jer je Joe Biden postao potpredsjednik pa se računalo da će ga dobiti demokrati, no mogli su i republikanci da je prošao njihov umjereni kandidat. Umjesto toga trijumfirala je Christine O’Donnell, što poziva na uzbunu vođe republikanske stranke jer je Delaware jedna od nekoliko država u kojima republikanci moraju pobijediti žele li kontrolirati Senate. O’Donnell, malo poznata marketinška konzultantkinja, uživa podršku Sarah Palin, koju je republikanska stranka kandidirala za potpredsjenicu 2008., a sada je podržavaju aktivisti pokreta Tea Party. Uspjeh pokreta Tea Party utjecao je na one koji su odustali od glasanja ili su pak zaključili da će ipak glasati za demokrate.

Republikanski stratezi boje se da se Tea Party neće obraćati širem izbornom tijelu jer se čini da su vezani uz kršćanske fundamentaliste ili im kandidati nemaju iskustva u vladanju te mogu dramatično polarizirati američko društvo. Ustvari, republikanci nemaju jednog zajedničkog vođu koji bi mogao privući naklonost i umjerenih i neovisnih kritičara Obamine vlasti. Palin je podržala većinu kandidata pokreta Tea Party, ali nju ionako mnogi umjereni republikanci smatraju izvorom podjela u stranci. Njena je izborna baza među kršćanskim konzervativcima, s ograničenim utjecajem među centristima, te se oštro suprotstavlja demokratima i liberalima. Budu li Tea Party i kršćanski konzervativci određivali republikanske kandidate, ne samo da će demokrati profitirati u predstojećoj utrci za Kongres, nego će i Obama osvojiti drugi mandat u Bijeloj kući. Kada je riječ o nacionalnim izborima, Amerikanci su općenito centristi i umjereni te nerado glasaju za kandidat koje percipiraju kao militantne i ideologizirane ili pak smatraju da im nedostaje političkog ili liderskog iskustva. U svakom slučaju, u predsjedničkim izborima 2012. demokratski vođe okoristit će se time što će većina glasača osjećati odbojnost prema kandidatima republikanske stranke - kandidatima u čijim je kandidaturama pokret Tea Party imao odlučnu ulogu.

Vezane vijesti

Kad Rusija postane Libija

Kad Rusija postane Libija

Utjecaji društvene revolucije na Bliskom istoku prije ili poslije doseći će granice autoritarnog pojasa oko bivšeg Sovjetskog Saveza. No kao i u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika