28.09.2010. / 20:32

Autor: Ana Smrečki

Što je ubilo radnike iz zagrebačkog Jankomira: Fosfin ili kemijski otpad?

Iako službenih nalaza nema, postoje dokazi da ih je usmrtila visoka koncentracija kobnog plina fosfina. Nalazi su to koji dolaze iz privatnog toksikološkog laboratorija

Je li radnike ubio fosfin ili kemijski otpad morat će odgovoriti mjerodavniJe li radnike ubio fosfin ili kemijski otpad morat će odgovoriti mjerodavniTragična smrt dvojice radnika tvrtke Portun-Ferrum iz zagrebačkog Jankomira još je zavijena 'velom tajne'. Iako službenih nalaza nema, postoje dokazi da ih je usmrtila visoka koncentracija kobnog plina fosfina. Nalazi su to koji dolaze iz privatnog toksikološkog laboratorija.

Oni su, kako javlja HRT, par dana nakon nesreće uzeli uzorke zraka iz ventilacijske cijevi koja je ventilirala smrtonosni podrum. Pronađeni plinovi, teški su otrovi, koji su se u Hrvatskoj u zadnjih par godina pokazali smrtonosniji nego ikada, budući da može ubiti čovjeka samo nakon nekoliko udaha.

Istodobno, analiza pokazuje da je koncentracija ubojitih spojeva bila više stotina puta veća od dopuštene. U Zavodu za javno zdravstvo i Zavodu za toksikologiju ne postoji sustav za takva mjerenja. Imaju ljude, ali oni za to nisu pripravni, ni plaćeni, pa to ni ne rade.

U naknadnoj analizi nisu pronašli fosfin, ali su otkrili da je u jednom umjetnom jezeru koje se stvorilo zbog kiše, došlo do izbijanja plinova. Je li radnike koji su ostali bez kisika ubio fosfin ili kemijski otpad koji se navodno skladištio u blizini, morat će odgovoriti mjerodavne službe.

Komentari

registracija
30/8/10

DarkoUSA, 28.09.10. 22:31

Treba provjeriti vojna skladista.Mozda je pocelo da curi ono sto bivsa drzava "nije imala" (vidio svojim ocima 1976)Vrlo opasan otrov.


registracija
5/3/10

starimudrac, 29.09.10. 07:14

zna li se ime vlasnika firme ? bez njegova znanja otrovi sigurno nisu ušli u firmu. a ime je teško, jer kako protumačiti očiti šlamperaj inspekcije i policije nego zamagljivanje očitog ?


registracija
29/9/10

zdravi, 29.09.10. 09:44

sigurno nije Fosfin taj koji je usmrtio radnike jer se prisustvo fosfina osjeti u zraku kod koncentracije već od 1ppm, a ja sam bio na mjestu dogđaja u nedjelju, a navodno izmjerene koncentracije fosfina od 4-18 ppm izmjerene su u ponedjeljak popodne ( to je samoreklama privatnog laboratorija) ja sa fosfinom radim već 30 g i vrlo dobro znam o čemu govorim, fosfin ne može istisnuti kisik iz prostora jer je neznatno teži od zraka ( 1,2 u odnosu na zrak),a mjerenja su pokazala da u subotu nije uopće bilo kisika u podrumu gdje su stradali radnici, osim toga da je bilo fosfina u zraku u koncentracijama kako tvrdi vlasnik laboratorija iz Zadra svi koji su bili na uviđaju završili bi u bolnici a neki sa vrlo teškim posljedicama jer se fosfin akumulira u organizmu i simptomi trovanja mogu nastupiti kasnije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika