29.09.2010. / 11:09

Autor: Hina

'Uvredljiv prijedlog': Uprava predložila isplatu jedne plaće, radnice Kamenskog žele tri

Radnice su jutros u organizaciji Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske započele opći štrajk, a po riječima sindikalne povjerenice Ane Gavran, od 430 zaposlenih ne štrajkaju samo one koje su na bolovanju

Radnice Kamenskog ne prihvaćaju prijedlog Uprave da opozovu štrajk u zamjenu za isplatu jedne zaostale plaće te će nastaviti štrajkati do ispunjenja zahtjeva, tj. do isplate triju plaća ili pokretanja stečajnog postupka, rekla je danas predstavnica radnica Đurđa Krnjak.

"Mi želimo raditi, ali prijedlog direktora Antuna Crlenjaka da se vratimo na posao pa će nam do kraja tjedna isplatiti jednu plaću smatramo uvredljivim", izjavili je Krnjak Hini.

Radnice Kamenskog nisu primile plaće pet mjeseci, a tvrtka im već dvije godine ne uplaćuje doprinose, niti poreze državi.

One niti ne očekuju da će im poslodavac isplatiti zaostale plaće, već smatraju da će se moći naplatiti tek nakon stečajnog postupka koji bi, prema najavama iz Trgovačkog suda, trebao biti pokrenut što je prije moguće.

Radnice su jutros u organizaciji Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske započele opći štrajk, a po riječima sindikalne povjerenice Ane Gavran, od 430 zaposlenih ne štrajkaju samo one koje su na bolovanju.

Također je najavila da će nakon zavšetka radnog vremena u 14,30 sati organizirati prosvjednu šetnju od tvornice na Trgu Francuske Republike do Trga bana Jelačića i natrag.

Sindikat je u međuvremenu radnicama podijelio potvrde koje trebaju odnijeti u Centre za socijalnu skrb kako bi dobile jednokratnu pomoć od oko 1000 kuna, a prve informacije o dodjeli pomoći očekuju danas poslijepodne.

Predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Vladina ureda za socijalno partnerstvo obvezali su se na sastanku održanom u ponedjeljak da će požuriti zahtjev Centrima za socijalnu skrb za isplatom jednokratne pomoći, te će pokušati organizirati sastanak s predstavnicima banaka, Zagrebačkog holdinga i Porezne uprave.

Od banaka će tražiti da određeno vrijeme zastanu s opomenama i terećenjem radnica za neplaćene rate kredita, od Zagrebačkog holdinga da tolerira to što radnice ne mogu kupovati karte za prijevoz, a od Porezne uprave da omogući povrat poreza nekim radnicama.

Nakon tog sastanka 20 radnica koje su proteklog tjedna štrajkale glađu odlučile su prekinuti gladovanje, no uz upozorenje da će u slučaju iznevjerenih obećanja proglasiti opći štrajk glađu u kojem neće sudjelovati samo njih 20.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 29.09.10. 11:44

Ukoliko je istina da radnici nisu pet mjeseci dobili plaću i da im tvrtka nije DVIJE GODINE uplaćivala doprinose i poreze - zanima me hoće li netko odgovoran u Poreznoj upravi dobiti otkaz?
Netko u Poreznoj upravi dvije godine nije radio svoj posao za koji je bio plaćen.
Za razliku od ovih ljudi u Kamenskom koji su radili svoj posao, a nisu bili plaćeni.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika