29.09.2010. / 13:49

Autor: Hina , Nacional.hr

BiH pravosuđe: Glavašu ostaje kazna od osam godina zatvora zbog ratnog zločina

Izvanraspravno vijeće Suda BiH u cijelosti je prihvatilo presudu od osam godina zatvora što ju je Branimiru Glavašu izrekao Vrhovni sud Hrvatske zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku kao i obrazloženje te presude te je istodobno odredilo kako će se Glavašu priznati vrijeme što ga je proveo u pritvoru u Hrvatskoj, proistječe iz cjelovitog teksta presude što ju je u srijedu objavio Sud BiH u Sarajevu.

Branimir GlavašBranimir GlavašIzvanraspravno vijeće Suda BiH u cijelosti je prihvatilo presudu od osam godina zatvora što ju je Branimiru Glavašu izrekao Vrhovni sud Hrvatske zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku kao i obrazloženje te presude te je istodobno odredilo kako će se Glavašu priznati vrijeme što ga je proveo u pritvoru u Hrvatskoj, proistječe iz cjelovitog teksta presude što ju je u srijedu objavio Sud BiH u Sarajevu.

Vijeće suda BiH utvrdilo je kako su bili ispunjeni svi uvjeti za donošenje odluke po zamolnici hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izvršenje presude izrečene Glavašu i to temeljem odredbi zakona BiH koje uređuju međunarodnu pravnu pomoć u kaznenim stvarima i sporazuma koji o tome koji je sklopljen s Hrvatskom.

Vijeće Suda BiH ocijenilo je kako su u potpunosti opravdani prijedlozi Tužiteljstva BiH da se u cijelosti potvrdi kazna izrečena Glavašu u Hrvatskoj, a istodobno je kao neutemeljene odbacilo prigovore obrane na formalno-pravne aspekte dokumentacije koju je dostavilo hrvatsko pravosuđe.

Odbačen je i zahtjev obrane da se na Glavaša primijene odredbe kaznenog zakona koje su bile na snazi 1991. godine i koje su predviđale blaže kazne za ratne zločine.

"Vijeće drži kako je načelo obvezne primjene blažeg zakona isključeno kada se radi o suđenjima za kaznena djela za koja je u vrijeme počinjenja bilo apsolutno predvidljivo i opće poznato da su u suprotnosti s općim načelima međunarodnog prava", ocijenio je Sud BiH uz konstataciju kako je Glavaš morao znati da tijekom ratnog stanja primjena međunarodnih pravila ima prioritet te da njihovo kršenje podrazumijeva teške posljedice.

U obrazloženju duljine izrečene presude vijeće Suda BiH ističe kako je imalo u vidu prije svega težinu počinjenog kaznenog djela a potom i svrhu kažnjavanja.

"Sud drži kako je izrečena kazna primjerena težini kaznenog djela ali i ličnosti osuđenog i prilikama u kojima je djelo počinjeno", stoji u obrazloženju uz naznaku kako se vjeruje da se ovakvom kaznom utječe i na svijest građana o štetnosti i posljedicama ovakvih kaznenih djela.

Glavašu će, po odluci suda, biti priznato vrijeme koje je proveo u pritvoru u Hrvatskoj, gdje je bio od 18. travnja 2007. pa do 11. siječnja 2008. godine.

Presudom na koju je obrana već najavila žalbu, Glavašu je pak uz potvrđenu kaznu Vrhovnog suda Hrvatske dosuđeno i plaćanje sudskih troškova u iznosu od 150 konvertibilnih maraka (75 eura).

Rasprava o zahtjevu Hrvatske za izvršenje kazne nad Glavašem, koji je pobjegao u BiH, održana je 20. rujna, a presuda koja je, kako se vidi iz obrazloženja, donesena istog dana, druga je takve vrste nakon što je Županijski sud u Sarajevu u lipnju donio presudu liječniku Ognjenu Šimiću, koji je također pobjegao pred hrvatskih pravosuđem.

Šimić je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog primanja mita, sarajevski Županijski sud nepravomoćno mu je odredio kaznu od dvije i pol godine zatvora i njegov slučaj još uvijek čeka pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Federacije BiH.

BiH i Hrvatska u lipnju ove godine prihvatile su izmjene sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima kojima je osigurano da osobe s dvojnim državljanstvom ne mogu izbjeći izdržavanje pravomoćno izrečenih zatvorskih kazni te su se obvezale na uzajamno prihvaćanje i provedbu pravomoćno izrečenih presuda. Prema odredbama postojećeg sporazuma sudovi u dvije države mogu potvrditi ili eventualno preinačiti već izrečene kazne u niže, sukladno zakonima koji vrijede u svakoj od država potpisnica, no ne mogu ih povećavati. Za kaznena djela ratnog zločina najmanja propisana kazna u BiH je 10 godina zatvora.

Vezane vijesti

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika