29.09.2010. / 19:44

Autor: Hina

Đikić: Počašćen sam izborom u prestižnu akademiju, ali to je i obvezujuće

Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, koji je danas promoviran u redovitoga člana njemačke Akademije za prirodoslovne i medicinske znanstvenike "Leopoldina", ističe da je počašćen izborom u tu prestižnu i aktivnu akademiju, ali da je to i obvezujuća čast.

Ivan ĐikićIvan ĐikićUgledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, koji je danas promoviran u redovitoga člana njemačke Akademije za prirodoslovne i medicinske znanstvenike "Leopoldina", ističe da je počašćen izborom u tu prestižnu i aktivnu akademiju, ali da je to i obvezujuća čast.

Ivan Đikić direktor je Instituta izvrsnosti (FMLS) i Instituta za biokemiju II na Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu, a danas je na službenoj ceremoniji u Erlangenu promoviran u redovitoga člana "Leopoldine", u svijetu najstarije akademije prirodnih znanosti.

Kako je Ivan Đikić rekao u telefonskom razgovoru za Hinu, izbor u jednu prestižnu akademiju kao što je "Leopoldina" čast je i potvrda prepoznatljivosti znanstvenoga rada izabranoga člana.

Budući da je, dodao je, riječ o jednoj aktivnoj akademiji, Đikić to smatra i prilikom te obvezom da se kroz različite projekte pridonese obrazovanju mladih i popularizaciji znanosti, a savjetovanjem državnih ustanova o znanstvenim pitanjima pridonose kvalitetni odluka njemačke Vlade.

Ivan Đikić kratko se osvrnuo i na činjenicu da u ožujku ove godine nije izabran za dopisnoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) rekavši da svaka akademija, pa tako i HAZU, bira članove na temelju svojih kriterija. Uvjeren je kako je važno samo da se izaberu dobri i kvalitetni članovi te da će kriteriji po kojima HAZU bira svoje članove iznjedriti dobre i kvalitetne rezultate.

Kako je rekao, osobno nema nikakvih loših osjećaja zato što nije izabran u HAZU. Podsjetio je da su ga za dopisnoga člana HAZU predložili neki članovi te akademije, ali da taj prijedlog nije dobio potporu većine.

Istaknuo je kako njegov neizbor za člana HAZU nije nikakva prepreka za njegovu suradnju s hrvatskim znanstvenim i obrazovnim institucijama i s tim u vezi spomenuo suradnju s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Splitu u sklopu novoosnovanoga Laboratorija za onkologiju na Fakultetu kojega će voditi na Katedri za imunologiju i medicinsku genetiku.

Profesor Đikić ove godine dobio je i prestižnu nagradu Europskoga savjeta za istraživanja (European Research Council) od 2,5 milijuna eura za istraživanje novih signalnih molekula koje kontroliraju vezu tumora i upalnih procesa koja ga je uvrstila u sam vrh europske znanstvene zajednice, a dio toga novca bit će uložen i u istraživanja na splitskome Medicinskom fakultetu.

"Leopoldina" je osnovana 1652. u Schweinfurtu, a od 1878. sjedište joj je u Halleu. Njemačkom nacionalnom akademijom znanosti proglašena je u srpnju 2008. Izabrani znanstvenici članovi su određene sekcije unutar akademije, a članstvo su zaslužili svojom akademskom izvrsnošću.

Vezane vijesti

Ivan Đikić: Hrvatska znanstvena zvijezda u prestižnoj njemačkoj akademiji

Ivan Đikić: Hrvatska znanstvena zvijezda u prestižnoj njemačkoj akademiji

“Postati član Leopoldine doista je poseban osjećaj, jer pokazuje da su kolege u inozemstvu prepoznali znanstvena dostignuća mene i mojih suradnika na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika