29.09.2010. / 20:06

Autor: Ana Smrečki, Nacional.hr

Hoće li bivši Sanaderov intimus progovoriti o tome gdje je završavao prikupljeni novac?

Temeljem ovih optužbi jasno je da će Barišić morati priznati tko je još bio uključen u ove kaznene rabote, odnosno gdje su ukupne sume prikupljenog novca sve završavale; u protivnom će odgovornost sam preuzeti

Šuška da je Beuk kao glavne krivce u Fimi media prokazao Barišića i SanaderaŠuška da je Beuk kao glavne krivce u Fimi media prokazao Barišića i SanaderaNakon uhićenja bivšeg rizničara vladajuće partije Mladena Barišića, inače jednog od bližih suradnika Ive Sanadera dok je bio premijer, iz HDZ-a su krenuli sa izjavama koje, kad ih se sažme u jednu rečenicu, sadržavaju premisu što ima sugerirati građanima - odnosno potencijalnim biračima - kako je aktualno vodstvo i dalje spremno da se u potpunosti razračuna sa kriminalom i korupcijom, pa makar se ta borba odvijala među njihovim redovima.

"Ovo nije borba protiv HDZ-a, nego protiv kriminalnih djela i ta borba mora biti, bez obzira na korist ili štetu HDZ-a", rekao je jedan od stranačkih patrijarha Ivan Jarnjak, dok je drugi, Andrija Hebrang, izjavio da je 'premijerka rekla da nema nedodirljivih' te da oni 'podržavaju nadležne institucije da rade svoj posao'. Nije puno trebalo da uhićeni Barišić - koji je zbog bliskih odnosa s nekadašnjim premijerom već dulje vrijeme u nemilosti stranačke vrhuške, ali i zbog negativnih konotacija u kojima se zbog afere Fimi-medije spominje njegovo ime - ostane bez svih kurentnih funkcija koje je do sada obnašao.

Barišić je tako danas poslijepodne na zatvorenoj sjednici vlade ekspresno razriješen s čelne pozicije Carinske uprave, dužnosti državnog tajnika Ministarstva financija, kao i svih ostalih funkcija.

Zanimljiva je bila koincidencija da je nakon Barišićevog uhićenja na zahtjev USKOK-a iz pritvora pušten član uprave i bivši direktor Hrvatskih šuma Darko Beuk. Iako su u javnosti plasirane informacije da je njegovom puštanju prethodio razgovor s Uskokom u kojemu je upravo Beuk kao glavne krivce u Fimi media prokazao Barišića i Sanadera - što je inače informacija koju je prva objavila državna agencija Hina, pozivajući se na neslužbene izvore - nekadašnji prvi čovjek Hrvatskih šuma tvrdi međutim kako ni ne zna da je HDZ-ov blagajnik završio iza rešetaka.

Pročitajte sve o uhićenju Mladena Barišića i aferi 'Fimi-media'

Za Novu TV poručuje da nije surađivao s USKOK-om na način na koji se to u medijima prezentira, ističući da je samo dopunio svoj iskaz od zadnji put.

Barišić je ekspresno smijenjen sa svih funkcija (u društvu s Darkom Milinovićem i Jadrankom Kosor)Barišić je ekspresno smijenjen sa svih funkcija (u društvu s Darkom Milinovićem i Jadrankom Kosor)Barišić je policijskim vozilom poslijepodne priveden u USKOK u Gajevoj ulici. Za njim su stigli i njegovi odvjetnici Ante Madunić i Rajko Mlinarić. Nakon ispitivanja, Barišić ide u pritvor. O načinu obrane njegovi će odvjetnici odlučiti nakon što USKOK kaže svoje. Sumnjiči ga se za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, protuzakonito posredovanje i poticanje za zlouporabe položaja i ovlasti u slučaju Fimi-media.

Temeljem ovih optužbi jasno je da će Barišić morati priznati tko je još bio uključen u ove kaznene rabote, odnosno gdje su ukupne sume prikupljenog novca sve završavale; u protivnom, jasno je da će sam morati odgovarati za milijune kuna koje su isisane iz državnih kompanija.

Barišić će među ostalim biti ispitivan o sastanku održanom u Vladi 7. travnja 2007. na kojem je bio i bivši premijer Ivo Sanader i na kojemu se direktorima 15-ak javnih poduzeća navodno sugeriralo da posluju s "Fimi medijom", tvrtkom Barišićeve prijateljice Nevenke Jurak koja je od kolovoza u pritvoru u Remetincu zbog sumnje da je s još dvoje suradnika putem fiktivnih računa za nepostojeće usluge nezakonito "zaradila" najmanje 16,5 milijuna kuna. Podsjetimo, na tom je sastanku bio i spomenuti Darko Beuk, u funkciji tadašnjeg šefa Hrvatskih šuma. Barišić je nakon sastanka u vladi direktore poduzeća pozivao na sastanke u sjedište Carinske uprave, nakon čega je "Fimi media" navodno dobivala višemilijunske poslove marketinga i oglašavanja za državna poduzeća, najčešće bez javnog natječaja. Nagađa se da se novcem od tih poslova punio navodnim crnim fond u HDZ-u.

Barišić je ranije u medijima izjavljivao da ne zna ništa o spornom sastanku. Kad je u siječnju ove godine u javnost izbila afera s Fimi medijom predsjedništvo HDZ-a je Barišića smijenilo s mjesta stranačkog rizničara i šefa HDZ-ova Odbora za marketing, uz obrazloženje predsjednice stranke i premijerke Jadranke Kosor da on tu ulogu nije ni obavljao od kada je ona na čelu stranke. Ujedno je odbacila nagađanja da je Mladen Barišić s dužnosti rizničara HDZ-a smijenjen zbog prijateljstva s bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Međutim, poznavatelji prilika ističu kako je upravo to bio ključni razlog njegove smjene.


Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 30.09.10. 08:01

u KRADEZEU gdje drugo. Da imaju imalo obraza gamad lopovska bi odmah raspisala izvanredne a oni dalu ostavke. Ali nemaju i znaju da bi se još mnogo toga tek otkrilo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika