30.09.2010. / 13:28

Autor: Hina

Biškupić čestitao 125. godišnjicu otvorenja zgrade HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci

U kazalištu su gostovali najistaknutiji dramski i operni umjetnici svoga doba, a snažna kazališna tradicija razvijala se predstavljajući važna djela hrvatske drame, talijanske drame, opere i baleta

Božo BiškupićBožo BiškupićMinistar kulture Božo Biškupić uputio je danas čestitku u ime Ministarstva i svoje osobno intendantici riječkog HNK Ivana pl. Zajca Nadi Matošević, povodom 125 godina otvorenja zgrade tog kazališta uz želje za uspješnim ostvarenjem repertoarnog programa sezone.

"Na početku kazališne sezone 2010./2011. posvećene 125 godišnjici otvorenja zgrade Hrvatskoga narodnoga kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci, upućujem Vam u ime Ministarstva kulture i u osobno ime čestitke u povodu obilježavanja važne kazališne obljetnice, kao i želje za uspješnim ostvarenjem repertoarnog programa sezone", stoji u čestitci ministra Biškupića.

"Svečano otvorenje sezone prigodnim koncertom Gala Verdi znakovita je poveznica s davnim 3. listopadom 1885., kada je veličanstveno zdanje Kazališta otvoreno Verdijevom operom Aida. Tijekom burne povijesti kazalište je postalo važno kulturno središte Grada Rijeke i hrvatske kulture. U kazalištu su gostovali najistaknutiji dramski i operni umjetnici svoga doba, a snažna kazališna tradicija razvijala se predstavljajući važna djela hrvatske drame, talijanske drame, opere i baleta.

Sve te umjetničke sastavnice do danas su ostale vrijedna cjelina Kazališta i njegova osobitost, kojom se povezuju i njeguju jezične, povijesne i kulturološke raznolikosti regije te ostvaruje zapažen klasičan i suvremeni repertoar te priznata i nagrađivana umjetnička postignuća", ističe se u čestitci.

"Ususret novoj sezoni i u ozračju važne obljetnice, Vama, svim umjetnicima i djelatnicima HNK I. pl. Zajca u Rijeci želim mnogo uspjeha", stoji u čestitci ministra kulture Bože Biškupića.

Vezane vijesti

Ronald Savković novi ravnatelj Baleta u riječkom HNK

Ronald Savković novi ravnatelj Baleta u riječkom HNK

Međunarodna baletna zvijezda, prvak berlinske Državne opere koji je gostovao s Kraljevskim baletom u Londonu, nastupao u New York City Balletu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika