30.09.2010. / 14:48

Autor: Hina , Nacional.hr

Rusi najavili gradnju hotela u svemiru; Pronađen planet na kojem je moguć život?

Svemirski gosti će do hotela biti transportirani shuttleom Sojuz koji se trenutačno koristi za prijevoz astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a posada, prehrambene namirnice i ostale potrepštine transportirat će se teretnim letjelicom Progres

Vladimir Putin u jednoj od budućih muževnih poza?; photomontage: CheesVladimir Putin u jednoj od budućih muževnih poza?; photomontage: CheesDirektor ruske tvrtke Orbital Technologies najavio je otvaranje "udobnoga" četverosobnog hotela u svemiru koji bi se u orbiti trebao naći početkom 2016., prenijela je agencija RIA Novosti.

"Prvi "hotelski modul" bit će izgrađen 2013., a u orbitu ga planiramo poslati početkom 2016.", rekao je Sergej Kostenko, objasnivši kako će prvi modul imati četiri kabine od 20 četvornih metara u koje će se moći smjestiti sedam putnika.

Svemirski gosti će do hotela biti transportirani shuttleom Sojuz koji se trenutačno koristi za prijevoz astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a posada, prehrambene namirnice i ostale potrepštine transportirat će se teretnim letjelicom Progres.

"Unutrašnjost modula neće biti poput one u ISS-u - hotel će biti iznimno udoban, a turisti će odande kroz posebne otvore moći uživati u pogledu na Zemlju", rekao je Kostenko, dodajući da će hotel biti namijenjen bogatijim gostima i osobama zaposlenim u privatnim tvrtkama koje žele obavljati svemirska istraživanja. Vlasnici tvrtke nisu željeli otkriti cijenu boravka u ovome ekskluzivnom hotelskom objektu, no kazali su da će hrana biti prvoklasna zbog čega će angažirati svjetski priznate kuhare.

Planet do sada najsličniji zemlji

Ovo nije prvi projekt svemirskog hotela. 2009. sličan je plan najavila grupa arhitekata iz Barcelone, a njihov bi hotel prve goste trebao primiti 2012. Radovi izgradnje bit će povjereni ruskoj državnoj tvrtki Energija, koja gradi kapsule Sojuz i svemirske teretne letjelice Progres.

Isti dan u svjetskim je medijima objavljena informacija kako je skupina američkih znanstvenika otkrila prvi planet izvan Sunčeva sustava, na kojemu je možda moguć život.

Znanstvenici koji tragaju za novim planetima otkrili su planet veličine Zemlje, ali tri puta veće mase koji bi na površini mogao imati vodu

"Činjenica da smo bili u stanju brzo otkriti planet u relativnoj blizini (Sunčeva sustava) govori da bi takvi planeti trebali biti česti", rekao je profesor Steven Vogt.

Ako ove podatke potvrde i drugi astronomi bit će to planet najsličniji Zemlji od svih dosad otkrivenih.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika