01.10.2010. / 13:58

Autor: Nacional.hr

Kako je HDZ plaćao lobistima da Sanadera prikazuju kao 'kompletnu' osobu

Hrvatski lobisti ističu kako takva praksa nije neuobičajena, ali je češća u nerazvijenim nego u razvijenim demokracijama

Ivo SanaderIvo SanaderHDZ je 2003. godine bio odlučan ponovno vratiti vlast u svoje ruke. Toliko odlučan da je platio tisuće dolara američkim lobistima kako bi HDZ i njegovog tadašnjeg predsjednik Ivu Sanadera prikazali kao "kompletnu i ozbiljnu osobu".

Kako piše Jutarnji list, ugovor je sklopljen u studenom 2003., a razvrgnut mjesec dana kasnije. Za troškove lobističke tvrtke Rhoads/Weber Shandwick Goverment Relations isplaćeno je 39 300 američkih dolara plus troškovi lobista.

Tvrtka je, stoji na stranicama američkog Ministarstva pravosuđa koje objavljuje sve poslovne odnose američkih lobističkih kuća s inozemnim klijentima, HDZ-u poslala i izvještaj o učinjenom u kojem stoji točno s kojim je dužnosnicima uspostavljen kontakt.

Lobisti su američkim političarima davali životopis Ive Sanadera i njegov članak objavljen u Wall Street Journalu o hrvatskoj vanjskoj politici. Među onima koji su bili kontaktirani našli su se kongresnici, državnii tajnici, ali i članovi Agencije za nacionalnu sigurnost.

Hrvatski lobisti ističu kako takva praksa nije neuobičajena, ali je češća u nerazvijenim nego u razvijenim demokracijama.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
3/9/10

mudroser, 01.10.10. 22:28

Uzas.
On nije kompletan covjek nego kompletan kriminalac.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika